Ds. Belder
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

15 juni 2021 door Ds. J. Belder

Europa sluit zich af voor het evangelie: hoe nu verder?

Ons werelddeel staat niet meer vóór het evangelie, maar heeft dat achter de rug en rekende er bovendien mee af. Daardoor ontstaat eerder kortsluiting dan verbinding.

Volgens Peter Masters is het gemakkelijker om iemand atheïst te maken, evenzo hem er intellectueel van te overtuigen dat er wel “iets” moet zijn, God of een god. Maar om hem te overtuigen van de noodzaak dat hij als zondaar met God verzoend moet worden, daarvoor is meer nodig dan “op iemand inpraten”.

Afgelopen week las ik het boekje van Tim Keller: “Een aantrekkelijk Evangelie. Naar een nieuwe ontmoeting met de westerse cultuur.” De oorspronkelijke titel vind ik overigens sterker: “How to Reach the West Again”. Keller bevestigde mij weer in wat ik hierboven schreef. Het vergelijk met de begintijd van het christendom - dat ook midden in, en tegenover een heidense cultuur en samenleving stond - is niet realistisch. Toen was het geen vraag of er een transcendente werkelijkheid bestond. Die was er. Geen discussie. Men rekende met een wereld van goden en geesten. Dat was een realiteit waarmee rekening gehouden diende te worden.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Ds. J. Belder
- Niet-gevaccineerden dreigen de zondebokken van de samenleving te worden
- Het anti-welkomstcomité in Harskamp: slechte reclame voor ons 'christelijk' dorp?
- Wat de triomf van de Taliban tot ons te zeggen heeft
- 'Speciale diensten' voor gevaccineerden: moeten we dat willen?
- Christenen liggen onder een vergrootglas: een ernstige waarschuwing
Meer over Ds. J. Belder »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

W
Een deel is te verklaren omdat de wereld mijn inziens terecht een weergave van het geloof in de vorm van een dode religie/theologie afwijst. Zelfreflectie is nodig, onze theologie (reformatieleer) moet op de schop en de kracht (gaven en leiding van de Geest) van het evangelie moet worden hersteld, we hebben daadwerkelijk een 2e pinksteren nodig.
T
Afsluiten is niet het juiste woord, ik denk dat het evangelie niet meer aansluit in de tijd die wij leven. Wij zijn daar zelf grotendeels verantwoordelijk voor.Kerken zijn ook verdeelt, iedereen heeft zijn eigen kerkje en eigen geloof. Al die kerkjes verdelen i.p.v mensen verbinden. Binnen de kerk geven wij elkaar niet de ruimte en dat werkt verstikkend waardoor men afscheidt neemt van elkaar.De kerk bestaat uit vakjes en hokjes waar men vaak nooit meer uit komt.
K
De eerste christengemeentes bestonden in wat nu Turkije is. Ik vind het moeilijk, zo niet onmogelijk om aan te wijzen waarom die gemeentes er niet meer zijn. Net zo moeilijk vind ik het om in te schatten wat er voor terug komt. Van elk voorbeeld in de geschiedenis van een areligieuze maatschappij wordt je niet vrolijk. Het zijn stuk voor stuk dictaturen.
Toon meer reacties (2)