Ds. J. M. J. Kieviet
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

10 juni 2021 door Jeffrey Schipper

Bezorgde CGK-predikanten luiden noodklok over koers CGK

"Het gezag van de Schrift is in het geding. De vraag is waar we als kerken eindigen", zegt de bezorgde ds. J. M. J. Kieviet (foto). Hij is "zeer verontrust" over huidige ontwikkelingen binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK). Met collega-predikanten luidt hij in het Reformatorisch Dagblad de noodklok in een 'Verklaring van gevoelen'. Wie zich in de verklaring herkent is welkom op een bijeenkomst van bezinning en gebed op 18 september in Amersfoort. 

De vrouw in het ambt is momenteel een heet hangijzer in de CGK. Behoudende CGK-predikanten vinden dat kerkenraden die vrouwelijke ambtsdragers bevestigen synode-afspraken negeren en zichzelf daarmee buiten het kerkverband plaatsen. De CGK spraken in 1998 uit dat volgens de Bijbel "het gezaghebbend leidinggeven aan de gemeente aan de man en niet aan de vrouw toekomt.” Van de samenwerkingsgemeenten wordt sinds de synode van 1998 echter verwacht dat zij zich houden aan de minst vérgaande kerkorde. Dat is in deze kwestie die van de CGK.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

CGK-crisis vrouw in het ambt
- CGK’ers organiseren crisisberaad: 5 belangrijke vragen over mogelijke kerkscheuring
- Ds. Kieviet: "Kerkgangers staan met de deurknop in de hand om de CGK te verlaten"
- Vrouw in ambt: een heet hangijzer in een opbouwend rapport
- Pas in 2022 meer duidelijkheid over 'vrouw in ambt' in CGK
- CGK-brief met oproep tot eenheid door bijna tachtig dominees ondertekend
Meer over CGK-crisis vrouw in het ambt »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
"Welke teksten zijn door de cultuur bepaald en welke zijn een geldende norm Gods, onafhankelijk van de tijdgeest? " De vraag stellen, is de vraag beantwoorden. Als het gezag in de bijbel besloten ligt, kun je je niet beroepen op belijdenis geschriften van 1500 jaar later.

Maar als ik een richting mag wijzen: Jezus is de vervulling van de wet. De kerk is de bruid van Christus (en niet alleen de CGK). Probeer je zelf in dat grotere geheel te zien, en blijf weg van wat precies wel en niet mag, maar probeer elkaar te vinden in het geloof.
W
Tja, het zit nog vaster dan de muurvast kabinetsformatie. Hier kom je niet uit. Doe net als Selderhuis al enigszins suggereerde: deel het in vrede op naar de dichtst bijgelegen denominatie: GKv/NGK, HHK, de Gergemmers, PKN(bonds), die met jouw (gemeente) opvattingen het meest in de buurt komen. De ideale kerk bestaat niet en als je die al vindt, wordt er dan geen lid van; hou het dan maar op een éénpersoons kerk.
J
Volgens mij is de CGK en alles wat daarmee samenhangt ook een cultuur , en iedere cultuur moet zich afvragen of zij wel de ' geest ' van het nieuwe testament uitademt .
Toon meer reacties (6)