Ds. A. J. Mouw-ds. L. Plug-ds. M. J. Tekelenburg
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

08 juni 2021 door Redactie

Dominees kritisch op nieuw EO-programma: "Kerkelijke tucht wordt versimpeld"

“Het frame van genade en vergeving wordt van stal gehaald en onjuist gebruikt, als goedkope genade. Dat doet onrecht aan het evangelie”, zegt ds. L. Plug, één van de dominees die kritisch is op het nieuwe EO-programma ‘Uitgepreekt’. In het EO-programma komen drie dominees aan het woord die om dieperliggende oorzaken hun ambt niet meer kunnen uitoefenen. Waarom is er in de ‘domineeswereld’ kritiek op het kersverse tv-programma? CIP.nl sprak met drie predikanten.

In ‘Uitgepreekt’ gaat Margje Fikse in gesprek met drie predikanten die hun ambt niet meer kunnen uitoefenen: Ernest Ouwejan, Peter van der Laan en Gerard Rinsma. Gerard Rinsma werd op non-actief gesteld na een conflict met de kerkenraad. Peter van der Laan wordt uit zijn ambt gezet, nadat hij een buitenechtelijke relatie kreeg. Ernest Ouwejan werd, op eigen initiatief, uit het ambt ontheven nadat hij steeds meer vastliep in de geloofsleer. In eerste instantie zou ook een aflevering met dominee Kees Stam te zien zijn, maar die uitzending is geschrapt ‘vanwege recente ontwikkelingen’ in zijn privéleven. Stam werd in mei 2019 op non-actief gezet en later geschorst, omdat hij een overspelige relatie had met een gemeentelid.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

Op deze manier lacht de wereld en het christelijk geloof bespot. Want de wereld snapt niets van “ kerkelijke tucht “

Dus wat deze predikanten beweegt is mij een raadsel. Slachtoffer gaan spelen?? Alles dient tot eer van God te zijn, dat weet een predikant heel goed.

Maar dit is zo werelds, ze gaan boven de kerkelijke wet staan die voor dit soort zaken staat. Spreekverbod wordt geschonden en wat geven deze herders om hun kudde??

Dit hoort binnen een gemeente intern besproken te worden, niet met de wereld die al genoeg spot!
Het gaat de EO ten diepste alleen om de kijkcijfers.

Hoe schoppen we een “rel” in kerkelijk Nederland.

Een eerlijke weergave heb ik ernstige twijfels over want ook de EO is een links georiënteerde media groep.

Er wordt geen rekening gehouden met de familie van de betrokken predikanten.

Deze predikanten die op deze manier in de schijnwerpers gaan staan zijn mi verkeerd bezig. Het is maar 1 kant die wordt gehoord. Zeer gevaarlijk.

Vergeving kunnen we niet afdwingen.

Dit wordt een brandhaard van enorme omvang.

God wordt hier niet gediend zo
J
Laten we meer bidden voor predikanten en ambtsdragers.

Dat ze behoed worden voor verkeerde aandacht en verwachtingen.

Dat De Here God hen helpt om pastorale contacten zuiver te houden en hun hulp te verwachten van hun Zender.Laten we ook bidden dat alle uitzendingen geschrapt worden. De vrijgekomen uitzendtijd kan benut worden om het Evangelie te verkondigen.Bespreking van Psalm 51, van David, na de zonde met Bathseba, zou een goede vervanger zijn van de geplande uitzendingen.Toon meer reacties (13)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen