Piet van Midden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

04 juni 2021 door Piet van Midden

Ik vroeg allerlei mensen wat ze in coronatijd hebben gemist in de kerkdienst

Dominees hebben iets met woorden. Als je dat niet hebt, kun je beter een technisch vak kiezen. Want je moet elke zondag die kansel op. Dan moet je iets zeggen over een Bijbeltekst. Je moet spreken vanuit je geloof. Ga er maar aan staan.

Risico’s genoeg. Bijvoorbeeld dat je voor eigen parochie gaat preken. Dingen te over die mensen graag willen horen, maar geen gedoe met de hel. We laten voor het gemak of zielenrust maar weg dat van de twaalf keer dat het woordje gehenna, ‘hel’ valt in het Nieuwe Testament, het liefst elf keer uit de mond van Jezus komt. En dan nog wel vooral als waarschuwing. Dat kan, vinden wij, natuurlijk niet de bedoeling zijn. Jezus moet het over liefde hebben. Maar het woordje ‘agapè’, ‘liefde’ komt in het hele evangelie naar Marcus niet eens voor. Matteüs vindt het slechts éénmaal in Jezus’ mond, en daar zegt Jezus nota bene dat de liefde zal verkillen. Bij Lucas (11:42) spreekt Jezus slechts één maal over de liefde van God.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Piet van Midden
- De HBO-pastor: enige bescheidenheid zou dominees sieren
- Genderneutraal taalgebruik interesseert niemand buiten de Randstad
- Ondanks Jodenhaat en kerkelijk gepruttel in de marge is Gods koninkrijk nabij
- Pinksteren 2021
- De oproep van vijf PKN-dominees bestaat uit een waslijst van frustraties
Meer over Piet van Midden »

Reacties

a
Gaat niet om woorden hoe mooi ook lang of kort , maar om inhoud. De inhoud van je woorden daar hunkeren mensen naar. Naar echt leven. Niet naar eindeloos intellectueel gezwam. Deze coronatijd is een mooi moment voor nieuwe oriëntatie, toch, waar veel gemeente leden van stoel wisselen.
‘En ik, broeders, toen ik bij u kwam, ben niet gekomen om u met voortreffelijkheid van woorden of van wijsheid het getuigenis van God te verkondigen, want ik had mij voorgenomen niets anders onder u te weten dan Jezus Christus, en Die gekruisigd. En ik was bij u in zwakheid, met vrees en veel beven. En mijn spreken en mijn prediking bestonden niet in overtuigende woorden van menselijke wijsheid, maar in het betonen van geest en kracht, opdat uw geloof niet zou bestaan in wijsheid van mensen, maar in kracht van God.’

??1 Korinthe? ?2:1-5?
Denk je dat je leeft, maar misschien toch dood bent? Onderzoek jezelf. En wil je geen dwaze maagd zijn? Dekt de vlag nog de lading? Beluister dan deze bijbelstudie van Jef de Vriese:

Schijnleven en dood tegenover kracht en bescherming | Jef de Vriese | Zeelandconferentie 2020

https://www.youtube.com/watch?v=4biMj-1iYwA

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen