Ds. M. M. van Campen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

04 juni 2021 door Jeffrey Schipper

Volgens ds. Van Campen moet iedere christen onderdanig zijn aan de overheid

Als christen op de barricades in protest tegen de overheid? Ds. M. M. van Campen is daar geen voorstander van. “Van elke christen verwacht de Heere God dat je onderdanig bent aan gezaghebbers die boven je gesteld zijn”, aldus de predikant van hervormde gemeente De Levensbron in Goes. Onlangs hield hij een preek over het eren van de overheid, op basis van Romeinen 13:7a.

“De christenen in Rome vroegen zich af hoe ze zich als hemelburgers moeten verhouden tot hun aardse overheid. Eigenlijk vragen ze naar de verhouding tussen het koninkrijk der hemelen en het keizerrijk van Rome. Paulus schrijft voor dat een christen standaard een loyale houding behoort te hebben naar zijn overheid. Hoe staat het er met ons voor? Wat is onze houding ten opzichte van de Nederlandse overheid? In de wandelgangen valt mij op dat veel Nederlanders, ook christenen, totaal geen vertrouwen hebben in het beleid van onze overheid. Coronamaatregelen vindt men tegenstrijdig en onzin. Wat is er veel destructief commentaar op het overheidsbeleid. Alsof wij de deskundigen zijn en OMT-leden en andere professoren eencellige tokkies zijn. ‘Zij hebben er geen verstand van en wij wel.’ Ik vind het arrogant als je als christen zo denkt en ik vind het niet gepast.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

T
Ja, een christen dient de overheid gehoorzaam te zijn. Geen punt voor niemand, denk ik. Maar is dat hetzelfde als geloven wat de overheid zegt? Ik denk van niet. De overheid wil graag dat wij ons vaccineren. Moet dat? Het is niet verplicht, dus nee. Verwar niet gehoorzamen met zelf nadenken! Luister naar de inmiddels vele deskundigen die ernstig waarschuwen. BPOC o.a. Dat heeft NIETS met arrogantie te maken.
Dit betoog lijkt te passen in de beginjaren van de oorlog. Wie was de overheid in die dagen?

Wie de geschiedenis niet kent mag die overdoen. Floris Bakels beschrijft in zijn boek " Nacht und Nebel" hoe hij als atheïst in verzet kwam tegen de overheid. De mishandeling in het concentratiekamp bracht hem tot Christus. Wanneer de ander groot onrecht aangedaan wordt door de overheid, kom dan in verzet, en berust niet totdat er aan ieder recht is gedaan. Hoe loyaal te blijven terwijl dit onrecht nog schaamteloos voortduurt?“Als christen onderdanig aan de overheid”Is er een grens of er is een grens?! We zijn in Nederland nog lang niet bij die grens of komt de grens wel in zicht? Wanneer ik naar Canada kijk dan zie ik dat voorgangers al worden opgepakt omdat zij de overheid niet gehoorzaam waren. Ook in Duitsland werd een voorganger opgepakt. Mijns inziens komt de grens wel snel dichterbij.
Toon meer reacties (28)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen