Jan Hoek
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 juni 2021 door Jeffrey Schipper

Jan Hoek: "Door GerGem-curatorium afgewezen dominees zijn zegenrijk in andere kerken"

'Het curatorium wijst geen ménsen af. Een afwijzing betekent niet dat wij een oordeel geven over iemands persoonlijk leven, maar wij beslissen alleen over de toelating tot de school', aldus curatorium-voorzitter ds. A. Schreuder vorige week in het Reformatorisch Dagblad. Vorige week werden twee kandidaten toegelaten tot de Theologische School van de Gereformeerde Gemeenten (GerGem). Theoloog Jan Hoek bespreekt de uitspraak van Schreuder en de werkwijze van het curatorium in de CIP Podcast.

Jaarlijks worden er met ongeveer twintig kandidaten toelatingsgesprekken gevoerd. De overgrote meerderheid (ongeveer 90 procent van de kandidaten) wordt tijdens de curatoriumvergaderingen afgewezen. Vanwege het predikantentekort wordt er aan de vergaderdagen veel waarde gehecht. De GerGem heeft in Nederland 63 predikanten en 150 kerkelijke gemeenten. CIP.nl schreef onlangs twee achtergrondartikelen: Dominee worden in de GerGem: hoe gaat dat in z’n werk? en Het GerGem-curatorium: waar komen de geheimzinnigheid en kritiek vandaan?

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

CIP Podcast
- Coronaberichtgeving: wordt de Biblebelt in een kwaad daglicht gezet? CIP Podcast
- Wordt het christelijk onderwijs aangevallen? - CIP Podcast
- Is het klimaatdrammen de PKN binnengedrongen? - CIP Podcast
- Lijdt politicoloog André Krouwel aan christofobie? - CIP Podcast
- Waarom voor de ChristenUnie een spannende tijd aanbreekt - CIP Podcast
Meer over CIP Podcast »

Curatorium GerGem
- Waarom ik bezorgd ben over toelatingsbeleid GerGem-predikanten
- Dominee worden in de GerGem: hoe gaat dat in z’n werk?
- Cor Verkade kritisch op toelatingsbeleid GerGem-dominees: "Een fnuikend systeem"
- Velen in ons kerkverband zetten vraagtekens bij toelatingsbeleid GerGem-predikanten
- Het GerGem-curatorium: waar komen de geheimzinnigheid en kritiek vandaan?
Meer over Curatorium GerGem »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Waarom een “kerkverband” bekritiseren als je er geen lid van bent. Kijkend in een spiegel kan ik heel veel zeggen over het verband waar ik bij aangesloten ben. Dan heb ik geen tijd meer over om de gereformeerde gemeenten onder de loop te nemen.

Ben je wel lid van de Ger Gem, en je hebt moeite met dit soort zaken, volg dan de kerkelijke weg waarvoor je zelf hebt gekozen.
H
Ik heb de indruk dat men zo overtuigd is van het eigen gelijk, dat deze werkwijze niet ter discussie zal komen te staan. Ook al heb ik informeel vaker gehoord dat men "mensen hebben afgewezen die men had moeten aannemen en hebben aangenomen die men had moeten afwijzen, wordt openlijke kritiek in de kiem gesmoord.

Los van de 'gemiste kansen' gaat men voorbij aan het diepe verdriet dat het curatorium vaak veroorzaakt bij de broeders die afgewezen zijn. Voor hen is onvoldoende aandacht of nazorg en ieder geval ruimte voor verbetering.
P
Als je een kerkgemeenschap zuiver (althans zuiver in jouw ogen) wilt houden, dan moet je blijkbaar wel wat... Maar gelukkig zien veel mensen in dat de stem van een - eenzijdig samengesteld? - curatorium niet gelijk is aan de stem van God.
Toon meer reacties (3)