Sietse P. Geertsema
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

01 juni 2021 door Sietse P. Geertsema

Nog één keer over de in mijn ogen on-Bijbelse dubbele predestinatieleer

Het spreekt vanzelf dat sommige mensen niet blij zijn met dit interview en hun emoties daarover uiten. Als je - misschien van jongs af aan - gehecht bent aan de leer van de dubbele predestinatie (LDP), word je niet blij als iemand beweert dat die leer niet Bijbels is. Toch zijn volgens Artikel 7 van de Nederlandse Geloofsbelijdenis de Dordtse Leerregels (DL) een menselijk geschrift zonder het gezag van de Bijbel. Kritiek daarop mag dus.

Om mijn boek nog toegankelijker te maken, heb ik een tekstregister gemaakt en dat op mijn website geplaatst. Het boek is nu ook als naslagwerk te gebruiken. De meeste teksten uit de reacties zijn erin te vinden.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

Prachtig hoe in dit artikel aan de hand van een aantal Bijbelteksten enkele misverstanden worden besproken en opgelost! God geeft in Jezus Christus Zijn genade-aanbod, maar God legt de keuze bij de mens er wel of niet op in te gaan (Joh. 3:16 t/m 21).
J
Grondlegger van de zgn. predestinatieleer was Augustinus. Augustinus kun je als een soort leermeester beschouwen van zowel Luther als Calvijn. De kerkgeschiedenis kun je indelen in de pre-Augustinial periode (afwezigheid van typisch Calvinistisch gedachtengoed ), en post-Augustinial periode. Dit kreeg momentum ten tijde van de Reformatie. Heel jammer. Heel goed dat Geertsema de LDP aan de kaak stelt.
W
Reformatie binnen de kerk blijft noodzaak juist binnen de reformatorische gezindten. Het grote struikelblok is de ten onrechte onschendbare geachte status van de ‘originele’ reformatie zelf, zo lang dat taboe niet doorbroken wordt is er in behoorlijke mate sprake van een ‘sterfhuisconstructie’.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen