Piet van Midden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

28 mei 2021 door Piet van Midden

Ondanks Jodenhaat en kerkelijk gepruttel in de marge is Gods koninkrijk nabij

‘Kom tot inkeer! Want het Koninkrijk van de hemel is nabij!’ Het zijn woorden van Johannes de Doper die Jezus later overneemt. Daarmee is het allemaal begonnen. Jezus heeft niet over de kerk gepreekt, of die gesticht. Hij was ook niet de eerste christen. Lees het boek van Henk Bakker, ‘Jezus. Reconstructie en revisie.’ Daar word je in elk geval wijzer van. 

Maar het Koninkrijk is niet zo nabij als Johannes hoopte. Ik word vooral somber als ik de wereld om me heen zie. Dat krijg ik er met mooie Pinksterliederen niet uitgezongen. De levensgevaarlijke verschuivingen die China en Rusland veroorzaken, de vernietiging van de natuur, dwazen die aan wapens werken waarmee je complete werelden voorgoed vernietigt. Machthebbers die spelen met levens van miljoenen. Antisemitisme dat ondergronds enorm is uitgedijd. Een paar zinnetjes uit het dagboek van opperrabbijn Jacobs. Ik volg zijn dagboeken hier en raad een ieder aan dat ook te doen. Hij schrijft op 25 mei: ‘Maar los hiervan: Eeuwen Europees Jodendom moet aanwezig blijven, ik laat het schip niet zinken! Ik voel de emotie weer opkomen, terwijl ik dit schrijf. En dan lees ik ook nog dat Kaag en Rutte onenigheid hadden over… Israël! Voeg daar dan nog aan toe dat vijf PKN-predikanten menen vergiffenis te moeten vragen aan de Palestijnen omdat ze het hebben toegelaten dat Joden naar Israël zijn verhuisd na de Holocaust.'

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Piet van Midden
- Genderneutraal taalgebruik interesseert niemand buiten de Randstad
- Ik vroeg allerlei mensen wat ze in coronatijd hebben gemist in de kerkdienst
- Pinksteren 2021
- De oproep van vijf PKN-dominees bestaat uit een waslijst van frustraties
- Een los 'Nieuw testamentje' is zonde tegen het gebod God lief te hebben met je verstand
Meer over Piet van Midden »

Reacties

g
Jezus heeft niet over de kerk gepreekt. uiteraard niet want dat was een verborgenheid (van de tijden der eeuwen verzwegen) die aan Paulus geopenbaard is rom 11:25 rom 16:25 1kor.2:7 Ef.1:9 ib. 3:3 3:9 Kol.1:27 ib.2:2 4:3 En het koninkrijk Gods was weldegelijk nabij, echter, hand. 28:28 Het zij u dan bekend, dat de zaligheid Gods den heidenen gezonden is, en dezelve zullen horen.


gert van der meulen op 28 May 2021 15 :Quote: "Jezus heeft niet over de kerk gepreekt".

Jezus heeft wel degelijk iets over de kerk gezegd: "als nog andere schapen, die Hij moest binnenbrengen".

HSV Johannes 10 : 16 - "Ik heb nog andere schapen, die niet van deze schaapskooi zijn; ook die moet Ik binnenbrengen, en zij zullen Mijn stem horen en het zal worden één kudde [en] één Herder".
g
God heeft zijn plan met het volk Israël tijdelijk opzij gezet. omdat het volk de Messias niet aangenomen heeft. wij leven in de bedeling der genade (die voorheen verborgen was) straks, na de opname van de Gemeente van Christus, in de bedeling van de volheid der tijden dan pakt God zijn plan met Israël (en de wereld) weer op en zal het koninkrijk zichtbaar gestalte krijgen op aarde.
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen