Oscar Lohuis
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

28 mei 2021 door Patrick Simons

Waarom veel christenen volgens dominee Oscar Lohuis lijken op de Sadduceeën

"Er wordt heel weinig gesproken over onze toekomstige opstanding uit de dood. Dit element van het evangelie leeft niet meer bij christenen." Dat stelde ds. Oscar Lohuis recent tijdens een preek over de opstanding uit de dood naar aanleiding van 1 Korinthe 15. Volgens hem is het platonisch denken van de Grieken teveel de christelijke leer binnengedrongen. "Maar dat is helemaal niet Bijbels. We missen daarmee de hoop van het Nieuwe Testament." 

Lohuis begint zijn preek door de context te schetsen waarin 1 Korinthe 15 zich afspeelt: “Destijds speelde er een discussie tussen de Sadduceeën en de Farizeeën. Die eerste groep geloofde niet in de opstanding van de doden en de Farizeeën wel. Blijkbaar was diezelfde discussie in de gemeente van Korinthe ontstaan en waren sommige christenen net zo gaan denken als de Sadduceeën. Weet je waarom het nu zo boeiend is om hier vandaag over na te denken? Ik denk dat christenen in de Westerse wereld, zowel reformatorischen als evangelischen, eigenlijk meer bij de Sadduceeën dan bij de Farizeeën horen. Niet theoretisch, maar wel in wat er leeft in ons hart. Mijn persoonlijke observatie is dat er heel weinig gesproken wordt over onze toekomstige opstanding uit de dood. Dit element van het evangelie leeft niet meer bij christenen.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

Geheel eens met Lohuis dat zij die in Christus geloven, zullen opstaan met een verheerlijkt lichaam op de vernieuwde aarde. Dat zal een hemelse heerlijkheid zijn in die zin dat het volmaakt zal zijn zoals God het heeft bedoeld.
Christus, Die voor onze zonden stierf, is werkelijk uit de dood opgewekt! En ook wij zullen eens worden opgewekt. Op die Dag zal God een einde maken aan deze oude bedorven wereld, waarin de mens en de schepping elkaar zoveel kwaad aandoen en samen lijden. Dan zal Hij een nieuwe wereld doen aanbreken, waar gerechtigheid heerst en waarin de kinderen van God en Gods schepping samen stralend verlost zullen zijn van de heerschappij van zonde, ziekte (het corona-virus!), dood en vergankelijkheid.
Of veel christenen op sadduceeën lijken is nog maar de vraag. Ik ben het er mee eens dat we te weinig danken voor onze opstanding maar ontkennen is iets héél anders.
Toon meer reacties (17)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen