Marieke den Butter (links) en Wilma Samyn (rechts)
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

23 juni 2021 door Nienke Alblas

Moeders Wilma en Marieke over Bijbelse rolpatronen: "De prioriteit van de vrouw ligt thuis"

Een gelijke rolverdelingen tussen mannen en vrouwen in het huishouden worden steeds vaker als normaal gezien in de maatschappij, maar ook door christenen. Maar is het wel Bijbels om alles altijd 50/50 te willen doen als vader en moeder? Moeders Wilma Samyn en Marieke den Butter beschrijven in het boek Vrouw Vandaag over hoe vrouwen terug kunnen keren naar Bijbelse paden. "We zeggen niet dat de plaats van de vrouw alleen maar thuis is, maar de prioriteit van de vrouw ligt thuis", aldus Wilma.

Wilma (rechts op de foto) en Marieke (links op de foto) zien in veel verschillende dingen terug dat de maatschappij en de Bijbel verschillen in hun kijk op de rol van vrouwen in het gezin. In het boek bespreken de twee moeders veel verschillende onderwerpen zoals het huwelijk, single zijn, het huishouden, de zegen van kinderen, opvoeden, het maken van een thuis, gastvrijheid en generatiedenken. Ondanks dat de punten gevoelig kunnen liggen, willen Wilma en Marieke onderwerpen met betrekking op de Bijbelse rol van de vrouw in het gezin het toch bespreekbaar maken. Ze merken dat het tot grote steun is om als vrouwen ervaringen te delen en door te geven aan volgende generaties. 

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Opvoeden
- Waarom Daniëlle Koudijs moeders oproept om hun masker af te zetten
- Hoe autisme het leven van Bianca beïnvloedt: "Ik voel me altijd een soort buitenlander"
- Het zoontje van Annette werd veel te vroeg geboren: "Je kind vasthouden is onwijs krachtig"
- Jos de Kock: "Genade is nodig voor een goede opvoeding"
- Erik Dijkstra straft zijn kinderen niet: "Ze leren er toch niets van"
Meer over Opvoeden »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

a
Grappig, volgens mij zijn het bijna allemaal mannen die op dit artikel reageren. Mogen deze twee zusters er anders overdenken? M.i. spreken zij beiden vanuit een goede relatie met God hun Heer en als moeders komt dit de opvoeding van kinderen zeker ten goede toch.
P
De beide dames beroepen zich op de bijbel. De vraag of dat beroep correct is en correct wordt toegepast mag door iedereen beantwoord worden, want we hebben allemaal lezen geleerd. Daarbij doet het er niet toe of je als jongen of meisje geboren bent.
Alleen al het gegeven dat een vrouw haar baby/peuter borstvoeding geeft, vroeger vrij normaal tot 3-4 jaar, maakt het logisch dat een vrouw de eerste 4 jaar haar kind zoveel mogelijk bij zich heeft. Fijn dat er vrouwen zijn die opstaan voor thuisblijvende moeders. Als je buitenshuis wilt werken, zorg dan dat je kinderen een rustige en veilige omgeving hebben, vroeger was dat vaak oma die oppaste. Ik ben heel blij dat ik er altijd kon zijn voor mijn (5) kinderen, dat heeft ze stabiliteit in hun jeugd gegeven.
Toon meer reacties (8)