GerGem-dominees
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

25 mei 2021 door Redactie

Het GerGem-curatorium: waar komen de geheimzinnigheid en kritiek vandaan?

Deze week zijn duizenden ogen gericht op de mannenbroeders van het curatorium van de Gereformeerde Gemeenten (GerGem). Negen curatoren beslissen wie er wordt toegelaten tot de Theologische School om dominee te kunnen worden. De werkwijze van het curatorium behoort tot één van de hete hangijzers waarover curatoren in het openbaar liever geen vragen beantwoorden. Wat ligt er aan deze beslotenheid ten grondslag en waar is de kritiek op het curatorium op gebaseerd? Deze vragen komen dankzij gesprekken met ingewijden en curatorium-voorzitter ds. A. Schreuder aan bod in dit vervolgartikel na een eerder informatief artikel over de werkwijze van het curatorium.

Het is geen geheim dat het curatorium binnen de GerGem een gevoelig onderwerp is. ‘U weet dat dit een uiterst gevoelig onderwerp is’, antwoorden curatoren na het ontvangen van een interviewverzoek van CIP.nl. Vervolgens wordt er vaak verwezen naar dit artikel uit 2013 waarin voormalig curatorium-voorzitter ds. J. J. van Eckeveld zich over de werkwijze van het curatorium uitspreekt; of naar een recenter artikel uit De Saambinder, het kerkelijk orgaan van de GerGem. Ook in het Reformatorisch Dagblad - hét toonaangevende nieuwsmedium binnen de GerGem - is een open debat hierover niet of nauwelijks mogelijk. De opinieredactie van het RD is zich van de gevoeligheden bewust en geeft om die reden niet altijd ruimte aan een kritisch opinieartikel van een bezorgde kerkganger uit de GerGem, weet een kerkganger uit ervaring te melden.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Curatorium GerGem
- Waarom ik bezorgd ben over toelatingsbeleid GerGem-predikanten
- Dominee worden in de GerGem: hoe gaat dat in z’n werk?
- Cor Verkade kritisch op toelatingsbeleid GerGem-dominees: "Een fnuikend systeem"
- Velen in ons kerkverband zetten vraagtekens bij toelatingsbeleid GerGem-predikanten
- Jan Hoek: "Door GerGem-curatorium afgewezen dominees zijn zegenrijk in andere kerken"
Meer over Curatorium GerGem »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Hoe vaak men in dit soort kerken wel "nood" en "noodzaak" voelt, maar hoe weinig men er zelf mee doet. Niet alleen in dit onderwerp, maar ook als het gaat om kerkelijke eenheid of persoonlijke bekering.
God maakt degene bekwaam die Hij roept, of die zich geroepen voelt....toch?? De bereidheid om God en zijn gemeente te dienen zou leidend moeten zijn, lijkt mij
R
Ik ben geen lid van de GerGem, en ook geen theoloog. Maar eerlijk gezegd verbaast het me dat kerkenraden maar kandidaten insturen terwijl ze weten dat de kans om toegelaten te worden bijna nihil is!
Toon meer reacties (9)