Jeroen Koornstra
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

17 mei 2021 door Jeroen Koornstra

Op 14 mei zou de opname plaatsvinden (maar dat ging niet door)

Er is weer niemand opgenomen. Dat is geen verrassing, want wie goed op de hoogte is van eerdere aankondigingen, wist dat het rustig zou blijven. Ik heb het hier niet over ziekenhuis- of televisieopnamen, maar over ‘de opname van de gemeente’. Vóór 14 mei 2021 zou het gebeuren, dat was vorige week.

Misschien ben je niet bekend met de opname van de gemeente. Dat zou zomaar kunnen, want binnen het hele christelijke landschap is het een minderheid die deze gebeurtenis verwacht. De opname, de overtuiging dat alle ware gelovigen plotseling van deze wereld weggenomen zullen worden, wordt met name gezien in wat Paulus schreef aan de Thessalonicenzen rond het jaar 50. In die brief lezen we dat ‘de levenden die nog overgebleven zijn, samen met de opgestane doden, opgenomen zullen worden in de wolken naar een ontmoeting met de Heer in de lucht’ (1 Thess. 4:17). Deze woorden hebben al veel mensen aan het denken gezet en diverse spannende films en boeken met de titel Left Behind opgeleverd. Met een beetje voorstellingsvermogen kom je al snel uit op een enorme wereldwijde chaos. Uitzonderingen daargelaten, want bijvoorbeeld een land als Jemen zal er weinig van merken, gezien de weinige christenen die het land telt. Maar landen met een aardige vertegenwoordiging van christenen krijgt het zwaar te verduren. Beeld je maar in wat er gebeurt als een christelijke buschauffeur tijdens zijn rit ineens verdwijnt, om maar eens iets te noemen. Zo is de leer van de opname zelfs voer geworden voor broodje-aapverhalen, zoals de bewering dat er vliegtuigmaatschappijen zouden zijn die hun toestellen niet laten vliegen met twee christelijke piloten, maar eisen dat er altijd een ongelovige piloot aanwezig is om neerstorting te voorkomen.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Opname van de gemeente
- De opname van de gemeente: wat moeten we ermee?
- Volgens Jaap Dieleman zorgt een foutieve vertaling voor misvatting over opname van de gemeente
- Jaap Dieleman over de opname: een sprookje of werkelijkheid?
- Hoe zit het met de opname van de Gemeente?
- Hoe Bijbels is de zogenaamde 'Opname van de gemeente'?
Meer over Opname van de gemeente »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Zoals Paulus zelf hierover zegt in 1 Cor. 15:50-58; het is een geheimenis. De bruidsgemeente is (nog) verborgen. Maar de dag nadert spoedig dat Jezus haar komt halen. Hij verlangt ernaar om haar tot zich te nemen! Die dag en de uur is bepaald door de Vader en kennen wij niet, dus het heeft ook niet zoveel zin om die te berekenen. Desondanks is het een geweldige ervaring wanneer de Heer onze ogen voor deze geheimenis opent zodat de opname van de gemeente een realiteit voor ons wordt !
B
Een flauwe column omdat terechte kritiek op tijdsvoorspellingen wordt gebruikt om de theorie over de opname te bekritiseren. Over die theorie kan je van mening verschillen uiteraard, pas in het laatste deel noemt de schrijver echter pas zijn argumenten daartegen. Kritiek op mensen die menen een datum en tijd aan de opname te kunnen verbinden, moet je verbreden naar iedereen dit over de gebeurtenissen van de eindtijd tijdsvoorspellingen doet.
P
@Bart Snel: Ik dat helemaal niet flauw. Die berekeningen tonen dat een aantal mensen allerlei bizarre constructies bedenken (want dat is dat cijfergegoochel toch) om een theorie in elkaar te zetten. Naar mijn overtuiging is het met het idee van opname-verdrukking-wederkomst hetzelfde. Die theorie is ontstaan in de 19e eeuw (daarvoor was het volledig onbekend) door dingen in te lezen in verzen die er eenvoudigweg niet staan. Door het eindeloos te herhalen denken mensen écht dat het er staat. Maar het is 'tekstenplakwerk'.
Toon meer reacties (20)