Eppo Bruins
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

14 mei 2021 door Eppo Bruins

Iedere discussie over Israël en Palestijnen is vruchteloos geworden

Het begon met dreigende huisuitzettingen. Toch? Weer een bewijs van etnische zuivering van Oost-Jeruzalem door de Israëlische regering.

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

Ja maar, al jaren was de huur niet betaald en de grond is van een Joodse stichting…
Ja maar, de Arabische bewoners wonen daar al jaren…
Ja maar, vroeger woonden daar Joodse families…
Ja maar, de Arabieren zijn verdreven uit hun eigen dorpen…
Ja maar, weet je hoeveel Joden er zijn verdreven uit Arabische landen…
Ja maar, die kregen een thuis, terwijl de Arabische bewoners van Palestina hun huis kwijt raakten…
Ja maar, dan hadden ze het verdelingsplan van de VN maar moeten accepteren…
Ja maar, dat was geen fair plan en is ook niet met hen overlegd…
Ja maar, Jordanië was eigenlijk bedoeld als het Arabische deel van Palestina…
Ja maar, internationaal recht…, ja maar, 1948…, ja maar, San Remo…, ja maar Balfour…, ja maar Zionistencongres…, ja maar pogroms…, ja maar Romeinse provincie…, ja maar 3000 jaar ononderbroken aanwezigheid…, ja maar Filistijnen..., ja maar dat waren Grieken…, ja maar de Kanaänieten…

Ieder leeft in zijn eigen narratief, zijn eigen mediabubbel, zijn eigen Twitter-feed en zijn eigen YouTube fabeltjesfuik.

Laten we er maar mee stoppen. We kunnen terug gaan tot Isaac en Ismaël, maar het resultaat is nul: iedere discussie over het Israëlisch/Arabisch conflict is vruchteloos geworden. Er is altijd weer een weerwoord op een weerwoord op een weerwoord. Ieder leeft in zijn eigen narratief, zijn eigen mediabubbel, zijn eigen Twitter-feed en zijn eigen YouTube fabeltjesfuik. Je volgt Human Rights Watch, B’Tselem en de VN. Of je volgt UNWatch, Palestinian Media Watch en StandWithUs. De een beroept zich op mensenrechten, de ander op gelijke behandeling en gezond verstand.

Toch is de discussie over het conflict in de afgelopen week voor mij een grens overgegaan.

Hamas en Islamic Jihad vuurden vanuit Gaza de afgelopen week bijna 2000 raketten af op dichtbevolkte miljoenensteden in Israël. Wanneer Israël in de afgelopen jaren niet een technologisch geavanceerd raketafweersysteem had gebouwd, zouden er duizenden doden gevallen zijn. Op dinsdag constateerde ik dat feitelijk en droog op Twitter: “Het lijkt haast een computerspelletje, maar is bittere ernst. Hamas en Islamic Jihad proberen Iron Dome rondom Tel Aviv uit te schakelen met meer dan 130 raketten tegelijkertijd. Drie gewonden gemeld. Zonder Iron Dome zou het aantal slachtoffers niet te overzien zijn.”

Daarop reageerden verschillende mensen:
“En hoeveel slachtoffers zijn er aan de andere kant? Of telt dat niet zo....”
“En tellen deze onschuldige kinderen niet? Hypocrisie is ook niet ver te zoeken hè”, met plaatjes van bebloede kindergezichtjes en het bekende #freepalestine
“Hé prutser, bij Israëlische luchtaanvallen op Palestijnse doelen zouden dertig Palestijnen omgekomen zijn, onder wie tien kinderen!!”
“In een computerspelletje heb je de mogelijkheid om weer opnieuw te beginnen pwanneer je bent omgekomen. Die kans hebben helaas honderden onschuldige palestijnen niet want die hebben geen Iron Dome. U bent uw menselijkheid verloren en zonder enkele besef.”

We hebben “verlichte ogen” nodig, zoals in Paulus’ Efeze brief staat beschreven. De Geest van wijsheid en van openbaring.

Ja maar… ja maar… ja maar…

Het willekeurig beschieten van burgers is een oorlogsmisdaad, een misdaad tegen de menselijkheid. Wie daarop reageert met ‘ja maar…’ heeft wat mij betreft ieder moreel gezag verloren. Wanneer situaties zo verkeerd zijn en partijen zijn niet meer in staat om zich in te leven in andermans werkelijkheid, dan weet je dat er meer aan de hand is dan geopolitiek. Dan is het een geestelijke strijd. Dan zitten er schellen op de ogen, die alleen de Heilige Geest kan wegnemen. We hebben “verlichte ogen” nodig, zoals in Paulus’ Efeze brief staat beschreven. De Geest van wijsheid en van openbaring.

De situatie lijkt alleen maar ingewikkelder te worden. Menselijkerwijs gesproken is er geen oplossing voor het conflict. Met Hemelvaartsdag net achter de rug mogen we gedenken dat Jezus de Messias aan Gods rechterhand is gezeten in de hemelse gewesten, ver boven alle overheid en macht en kracht en heerschappij en elke naam die genoemd wordt, niet alleen in deze wereld, maar ook in de komende. En Hij heeft alle dingen aan Zijn voeten onderworpen.

We hebben Hem nodig en Hem alleen.

Eppo Bruins is oud-Tweede Kamerlid en werkzaam op het grensvlak van wetenschap, innovatie en politiek. Hij schrijft iedere twee weken een column op CIP.nl.

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Conflict Israel-Palestijnen
- Israëls eenzame strijd, terwijl de radicale islam oprukt
- Pastor David Zadok blikt terug op rakettenregen in Israël: "Als kerk gingen we door een lastige periode"
- Van der Staaij en Segers over Israëlisch-Palestijns conflict: "Partijen moeten met elkaar om tafel"
- Palestijnse voorganger Munir Kakish roept christenen op om voor vrede te bidden
- Een wapenstilstand is geen haatstilstand
Meer over Conflict Israel-Palestijnen »

Eppo Bruins
- 'Hoe kunt u christen zijn en wetenschapper tegelijk?', vroeg iemand vanuit de collegebanken
- Worstelen met woorden
- Poetins invasie laat zien: de dienstplicht was zo gek nog niet
- Een aanklacht tegen de meritocratie
- Op zoek naar de poppetjes voor het nieuwe kabinet
Meer over Eppo Bruins »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

H
Mooi verwoord Eppo.

Het gaat terug naar de aloude strijd. Israël moet vernietigd worden. Daarvoor gebruiken Hamas en dergelijke groeperingen alles en laten ook hun eigen onderdanen lijden. Ze zijn niet geïnteresseerd in hun eigen mensen. Waar hebben we dat eerder

in de geschiedenis gezien?! Kwaadaardig vernietigen!