Piet van Midden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

14 mei 2021 door Piet van Midden

De oproep van vijf PKN-dominees bestaat uit een waslijst van frustraties

Ja hoor, het is weer zover. Een vijftal PKN-dominees laat zich uit over het conflict dat Israël heeft met Arabische bewoners van het gebied. Een boodschap. Dat kun je van een dominee verwachten. Niet alleen een boodschap van de kerk, maar ook aan de kerk. Dus even voor de goede verstaander: de dominees richten zich tot de kerk met de bedoeling dat de kerk zich richt tot ‘het Palestijnse volk’. Een boodschap met een schuldbetuiging.

De predikanten hebben met hun ‘schrijf-van-vijf’ natuurlijk gedacht scriba René de Reuver wat te kunnen bijstaan. Hij heeft in de Kristallnacht ook mooie woorden gesproken, ook over oude schulden, en nu helpen de vijf graag met wat goede ideeën. Opeens worden, gezien de aanhef, de Palestijnen mijn broeders en zusters. Van familie moet je het hebben. Maar ik wil deze broeders en zusters graag zelf uitzoeken en die taak wordt me uit handen genomen. Lees even mee: ‘Broeders en zusters, Er is een schuld die niet verjaart. Als kerk willen wij uw volk ons excuus aanbieden…’ Ja, ja, het staat er echt. Als kerk. Niet als dominee Harmen, Jan, Hans, Bram en Willemien, maar de geestelijken spreken namens u allen.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Conflict Israel-Palestijnen
- Van der Staaij en Segers over Israëlisch-Palestijns conflict: "Partijen moeten met elkaar om tafel"
- Palestijnse voorganger Munir Kakish roept christenen op om voor vrede te bidden
- Een wapenstilstand is geen haatstilstand
- Wat de oorlog tussen Israël en Hamas tot christenen te zeggen heeft
- Israëli’s versus Palestijnen: staat God aan de kant van Israël?
Meer over Conflict Israel-Palestijnen »

Piet van Midden
- De HBO-pastor: enige bescheidenheid zou dominees sieren
- Genderneutraal taalgebruik interesseert niemand buiten de Randstad
- Ik vroeg allerlei mensen wat ze in coronatijd hebben gemist in de kerkdienst
- Ondanks Jodenhaat en kerkelijk gepruttel in de marge is Gods koninkrijk nabij
- Pinksteren 2021
Meer over Piet van Midden »

Reacties

J
Helemaal eens met collega Van Midden. Heel triest wat de schijf van 5 debiteert. Ik wil hier helemaal niet bij horen. Voor zulke collega’s schaam ik mij plaatsvervangend.
D
Met dank aan collega Midden,helder en duidelijk. Men moest weer zo nodig schuld betuigen, geen hond die het leest in de Gazastrook. De vijf predikanten vertegenwoordigen mij niet, erger nog, ik schaam mij voor deze onzin.
R
Bedankt voor dit tegengeluid het is uiterst pijnlijk om te zien dat kerken opnieuw eenzijdig Israël, onze oudere broer, in de steek laten en de anti Israël lobby geloven. Eens zal onze oudere broer de Messias Jezus erkennen en daar zullen wellicht ook Palestijnen bij zijn. Maar pas dan zijn het broeders en zusters van de Gemeente. Ik hoop en bid dat er nog veel mensen tot geloof zullen komen in Jezus de Messias en dat zij zo gered zullen worden van alle haat en antichristelijke en antijoodse en haatcampagnes.
Toon meer reacties (22)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen