Zihni Özdil
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

11 mei 2021 door Hendrina de Graaf

Atheïst Zihni Özdil leest regelmatig de Bergrede van Jezus: "Hij vergaf tot de laatste snik"

Een almachtige, alwetende God die over je schouder meekijkt. Die lijden toelaat om het geloof van mensen te testen. Oud-Tweede Kamerlid Zihni Özdil (39) gruwt ervan. Toch groeit zijn fascinatie voor Jezus. Wat is hier eigenlijk aan de hand?

Özdil groeit op als een gematigd moslim. Hoewel zijn opa al in Nederland woont, wordt hij in Turkije geboren. Als tweejarige verhuist hij met zijn moeder naar Nederland. Zijn ouders betrekken een woning in de Rotterdamse wijk Lombardijen. Als Özdil rond de zeventien jaar oud is, noemt hij zich plotsklaps atheïst.

Hoe kwam dat zo?
Özdil: "In de vierde of vijfde klas maakten we allemaal een werkstuk. Ik weet niet hoe ik erbij kwam, maar ik koos voor kinderrechten. Ik ging naar de bibliotheek op de hoek en zocht wat tussen de boeken. In de statistieken las ik dat er elke dag 20.000 kinderen sterven aan voorkombare dingen, zoals honger, dorst en simpele ziektes. Ik schrok daar erg van. Toen ben ik te rade gegaan bij mijn ouders.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Gaaf relaas. Zo oprecht en tot de kern. Frappant ook dat hij het kantelpunt in de geschiednis benoemt; van religie van vervolgden naar religie van vervolgers... Het kleeft de kerk nog steeds aan.
Vakanties
Hier adverteren?