Piet van Midden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

07 mei 2021 door Piet van Midden

Een los 'Nieuw testamentje' is zonde tegen het gebod God lief te hebben met je verstand

Binnenkort breken de examens van de middelbare scholen aan. Een tijd met nogal wat stress. Wij hebben hier thuis een examenklant en het kan geen kwaad af en toe mee te kijken. Mijn vrouw en ik hebben de taken verdeeld: zij kijkt mee met Engels, Wiskunde en Economie en ik met Schei- & Natuurkunde en Nederlands.

Leuk om te zien wat je ooit zelf op je bordje kreeg. Ik ben al veel meer vergeten dan ik ooit nog zal bijleren. Misschien moet ik juist afleren me daar druk om te maken. Ooit kende ik een paar honderd verschillende spijkerschrifttekens uit m’n hoofd en kon een gewone Babylonische tekst redelijk goed lezen. Ik heb het na m’n doctoraal niet meer bijgehouden en het is in een diep moeras weggezakt. Is het daarmee nutteloos geweest? Nee, natuurlijk niet. Het is een onderdeel van m’n denken geworden, al kan ik niet precies het nut ervan verwoorden. Ik had het alleen niet direct nodig voor m’n vervolgstudie. Het is een spijkerhard beginsel: use it or lose it.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Piet van Midden
- De HBO-pastor: enige bescheidenheid zou dominees sieren
- Genderneutraal taalgebruik interesseert niemand buiten de Randstad
- Ik vroeg allerlei mensen wat ze in coronatijd hebben gemist in de kerkdienst
- Ondanks Jodenhaat en kerkelijk gepruttel in de marge is Gods koninkrijk nabij
- Pinksteren 2021
Meer over Piet van Midden »

Reacties

Als het om kennis van de bijbel gaat, dan zou heel Nederland zich allang in zak en as bekeerd hebben. Helaas; het tegendeel is waar. Het lijkt er meer op, dat het echte geloof afneemt met de toename van schriftgeleerdheid, per abuis "theologie" genoemd. Waar heden ten dage het aantal Christus-gelovigen in rap tempo toeneemt zijn nauwelijks bijbels voorhanden en doet men het met het simpele, vaak slechts door "leken" doorgegeven mondelinge evangelie en houdt men stand in grote verdrukking. Ik lees hier alleen maar elitaire Piet-praat. Jammer!
J
Piet van Midden heeft ongelijk voor wat de SV betreft (Mat 6:13). Piet van Midden zou er trouwens beter aan doen die onzinvertalingen als de NBV terzijde te leggen. De meeste, zo niet alle moderne vertalingen zijn gebaseerd op C Vaticanus en C Sinaiticus. Corrupt uitgangsmateriaal dus. Leuk als je hebreeuws kunt lezen, maar voegt m.i. helemaal niets toe als je de SV (of KJV) hebt. Het Woord is door God bewaard, en God heeft ook voor de juiste vertalingen gezorgd. Of kunnen we ook hierin dan niet meer vertrouwen?!
K
"De Statenvertalers hebben dat niet gedaan, maar die hebben weer in de 1e Brief van Johannes een tekst over de Drie Eenheid uit de Middeleeuwen opgenomen. ’t Is maar dat je het weet. "

Waarvan akte. Zo kwam ik er pas ook achter dat "Want Uw is het Koninkrijk, en de kracht, en de heerlijkheid, in der eeuwigheid, amen."toegevoegd is in de statenvertaling.

En dat is een levensgroot probleem: want juist zij die pretenderen bijbel vast te zijn, hebben, voegen er zelf teksten aan toe.
Toon meer reacties (6)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen