Kees van der Staaij
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 mei 2021 door Patrick Goede

Kees van der Staaij: "Denk goed na over het wel of niet nemen van een vaccin"

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij roept christenen op om nog eens goed na te denken over het wel of niet nemen van een coronavaccin. In een video-interview met CIP over het coronavirus ontwijkt de politicus de vraag of hij zelf kiest voor een vaccin maar benadrukt hij het belang van een weloverwogen keuze. "Denk er heel goed over na. Hoe zie jij je eigen verantwoordelijkheid en hoe zie je Gods voorzienigheid?"

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

Hij vervolgt: "Op het christelijk erf zijn er verschillende opvattingen over het vaccin. Ik vind het als politicus ontzettend belangrijk om mij te verzetten tegenover elke vorm van overheidsdwang. Wij zijn 100 jaar geleden opgericht voor die vrijheid van de burger , toen er al vaccinatiedwang was rond koepokkeninenting. Kinderen mochten toen niet naar school en daarvan zeiden we: 'Dit kan niet.' Ik sta pal voor de ruimte voor gewetensbezwaarden. Dat is onze politieke insteek. Verder is mijn boodschap tot een ieder persoonlijk: Ga niet af op elk verhaal maar verdiep je hier serieus in."

Foetaal weefsel
De leider van de SGP stelde eerder al Kamervragen over het gebruik van foetale cellijnen in de test- en productiefase van sommige vaccins. "Er is bij de ontwikkeling van sommige vaccins foetaal weefsel gebruikt. Ethici, ook uit christelijke kring, kijken daar verschillend tegenaan of dat nu wel of niet een doorslaggevend bezwaar is. De Nederlandse patiëntenvereniging heeft daar hele goede en gedegen informatie over, daar wil ik graag naar verwijzen."

"Wij zijn 100 jaar geleden opgericht voor die vrijheid van de burger , toen er al vaccinatiedwang was rond koepokkeninenting. Ik sta pal voor de ruimte voor gewetensbezwaarden."

Maar waarom wil de politicus niet zeggen wat zijn persoonlijke afweging is als het gaat om het coronavaccin? Van der Staaij: "Het is belangrijk om te zien dat het niet gaat om het rechtstreeks gebruik van foetale cellijnen voor vaccins. Dan zou het duidelijk zijn, dan zou iedereen zeggen: dat kan niet. Maar omdat het wat verder terug is en overigens ook niet bij alle vaccins het geval is, zie je dat er verschillend mee omgegaan wordt. Ook door bijvoorbeeld christelijke ethici als dr. Jochemsen, die sterk voor de beschermwaardigheid van leven staan, hij heeft een genuanceerder standpunt verwoord. Wat ik bepleit als politicus is de persoonlijke keuzevrijheid van mensen maar ook, en daar wil ik nog wel een stap verder in gaan, dat het wat ons betreft de voorkeur heeft om pro-life vaccins te hebben. Waarbij duidelijk is dat er ook niet ergens in een ver verleden foetaal weefsel beschikbaar is gesteld. Als het gaat om embryo's zijn wij erop tegen dat die gebruikt worden voor wetenschappelijke doeleinden."

WWJD
Hoe zou Jezus dan tegen het vaccin aankijken volgens de politicus? "We moeten daarmee oppassen want dan ga je misschien toch weer zeggen wat je zelf vindt. Maar wat ik van Jezus weet, uit zijn Woord, is dat Hij in ieder geval zou zeggen: 'Als jij je ergens aan vastklampt en het alleen maar van een bepaald middel verwacht, of dat nu een asprientje is of een vaccin, dan doe je Mij en je hemelse Vader tekort'. Dat is allereerst de notie. Stel niet je vertrouwen op de zaken van de wereld, hoe nuttig ook, maar verwacht het allereerst en allermeest van God. Bekommer je daarom ook niet overmatig over hoe het nu precies met je zal gaan, wat nou precies de bijwerking van het één of het ander zou kunnen zijn. Leg daarin ook een stuk onbezorgheid aan de dag, wandel aan de hand van God. Dat is wat ik vanuit de Bijbel zie dat Jezus heel sterk zegt."

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Vaccinatie
- Arts Alie Hoek heeft een boodschap voor complotdenkers: "Vaccinatie is een cadeau van God"
- Waarom ik als christen mijn kinderen niet heb laten vaccineren
- Het coronavaccin komt eraan: reden om te juichen?
- Deze drie keuzes moet je maken als je je laat vaccineren als christen
- Is vaccineren een gebaar van naastenliefde? Drie christenen geven antwoord
Meer over Vaccinatie »

Corona
- Hoe christenen reageren op de harde lockdown vanwege omikron
- Pastor Sebastiaan van Wessem: "Het stigmatiseren van ongevaccineerden moet stoppen"
- Roep om vaccinatieplicht neemt toe: begrijpelijk? 3 deskundigen antwoorden
- Waarom iedereen testen beter is dan ongevaccineerden uitsluiten
- Pastor Anne Borkent maakt zich zorgen over 2G: “Gevaarlijke weg en glijdende schaal”
Meer over Corona »

CIP Video's
- Arts Alie Hoek: "Overheid mag vaccinatiedrang uitoefenen"
- Gerdien verloor haar dochter Miriam (6) in Albanië: "God sprak tot mij in de chaos"
- Jan Pool geschrokken van polarisatie: "Christelijk Nederland, waar zijn we mee bezig?"
- Dominee Hettema stelt transgenders opnieuw voor in zijn gemeente: "Het is geen ziekte"
- Ds. Van Reenen: "Ik reken erop binnen 20 jaar voor de rechter te moeten staan"
Meer over CIP Video's »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

P
Of mensen zich laten vaccineren is een eigen keuze. Maar aan die keuze als overheid consequenties verbinden en mensen uitsluiten is eng. Als je dat niet inziet heb je weinig historisch en of ethisch besef en neem je een loopje met de grondwetten. En dat voor een virus met een IFR van 0,15...... (dat zullen de pro-vaxxers vast niet begrijpen wat dat betekent).
E
Wat een moedige uitspraak, want eigenlijk wordt zelfs dit niet echt getolereerd omdat hij zou moeten zeggen dat het vaccin ‘van God gegeven’ is ofzoiets dergelijks. Jezus ging genezende rond, zonder spuit en Zijn Vader zegt de Ik Ben Die Ik Ben, de Onveranderlijke, te zijn, zou hij nu overgestapt zijn op uiterst discutabele middelen om een kans te hebben iets minder ziek te worden. Het vaccinatieprogramma is een TEST die tot 2023 loopt....zou Hij een TEST doen met onze gezondheid?
L
Hoe kunnen we kiezen als de voorlichting via msm zeer eenzijdig pro vaccineren is en alles wat ons via social media bereikt weggefilterd wordt of als nepnieuws weggezet wordt ?
Toon meer reacties (45)