Piet van Midden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

30 april 2021 door Piet van Midden

Wat drukke terrassen zeggen over ons moraal

Erst kommt das Fressen, dann kommt die Moral… Woorden van niemand minder dan Bertolt Brecht. ‘Eerst eten, dan ethiek.’ Ethiek hangt aan de laatste speen. In de oorlog vochten chique mensen met elkaar op straat om iets eetbaars. Honger maakt een ander mens van je. Misschien moet ik het anders zeggen: honger laat zien wie we eigenlijk zijn. Alle decorum valt weg. Eerst eten, dan kunnen we ons weer fatsoenlijk gedragen. Nou ja, fatsoenlijk. We balanceren op de rand van code zwart.

Ik heb deze week teruggekeken op ‘de dag waarvan je wist dat hij zou komen.’ In de media opgeklopt tot een soort bevrijdingsdag. Eindelijk weer een terrasje pakken. Anderhalf uur waken tot je plaatsje in de zon wordt opengesteld. Eindelijk weer naar Ikea. Je zult toch het geluk kennen dat je weer naar Ikea mag. Met z’n allen in de rij. Bofkonten. Eerst komt IKEA, dan IK en dan de IC en de mensen die daar hun dienst doen. Op hun laatste tandvlees inmiddels.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Piet van Midden
- De oproep van vijf PKN-dominees bestaat uit een waslijst van frustraties
- Een los 'Nieuw testamentje' is zonde tegen het gebod God lief te hebben met je verstand
- Gezocht: een vaccin om actieve herinneringen boven water te halen
- Vaccinatie of aspirientje
- In Nederland ontstaan twee werelden: wanneer grijpt de overheid in?
Meer over Piet van Midden »

Reacties

I
Het heeft waarschijnlijk ook geen zin om op dit artikel te reageren. Slechts luisteren. En wat hoor ik? Ik hoor de verhalen die de overheid en de media heeft verspreid. Ik hoor angst. Angst is heel lastig te relativeren. Mensen zijn geneigd grote offers te brengen om het idee te hebben alles er aan gedaan te hebben om het kwaad te weren. Daarom floreerde de afgodendienst ook zo goed. Dat is ook een kant van de zaak dominee.
Wat jammer dat u zo generaliserend schrijft over de opening van de terrassen , de plaats bij uitstek die er weer is om elkaar gecontroleerd te ontmoeten . Jammer dat u de nood niet proeft van een beroepsgroep die moest sluiten door de overheid , waarvan nu blijkt dat de invloed op het cijfer van verspreiding van het virus totaal geen invloed had! Alleen maar faillissementen en veel zorg en verdriet.

Misschien moeten we meer de nadruk leggen op de verantwoording van ieder persoonlijk, waardoor we met elkaar het virus onder controle krijgen.
Ah wat een akelig stuk. Zeker ook besmet met de corona gekte, angstig van hoofd tot teen. Ja ook ik ga naar de Ikea, de Hema, de H&M enz. en als het weer het toelaat pak ik ook een terrasje. Wat is er. Is mee om gewoon zonder die idiote angst waardoor de meesten zich laten leiden!! Rutte, De Jonge, Grapperhaus en meer van die engerds moeten eens voor Gods troon verschijnen en die maakt geen grappenM
Toon meer reacties (9)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen