jochem
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

28 april 2021 door Jochem Duinhof

Waarom de keuze van ChristenUnie getuigt van moreel leiderschap en een rechte rug

Er is de laatste tijd veel te doen geweest over de opstelling van de ChristenUnie in de huidige kabinetsformatie. De ChristenUnie zou, zo zeggen critici, voor haar beurt gesproken hebben. Volgens hen kan een partij met 5 zetels niet vlak na de verkiezingen de leider van grootste partij uitsluiten. Daarnaast was het moment waarop Segers een eventuele deelname aan Rutte IV uitsloot, midden in het Paasweekend, voer voor stevige kritiek.

Deze twee kritiekpunten raken echter niet aan de kern van waarom het uitsluiten van deelname aan Rutte IV terecht is. De legitimatie voor het uitsluiten van Rutte IV door Gert-Jan Segers ligt namelijk in een bestuurscultuur waarin tegenmacht structureel wordt tegengewerkt, zo zal ik betogen. Het is terecht dat de ChristenUnie hier een streep trekt, en indien nodig vanaf de zijlijn wil bouwen aan een nieuwe bestuurscultuur.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

A
Geweldig artikel Jochem, heel feitelijk onderbouwd en helder van inzicht (n.m.m.).En vooral het laatste vind ik heel eerlijk, om in de spiegel te gaan kijken als CU en te reflecteren in hoeverre CU hier zelf aan meegewerkt heeft. Voor mij is dit een reden geweest om niet meer op CU te stemmen. Ik heb de indruk dat 4 jaar coalitie de CU niet veel goed gedaan heeft en dat ze veel water bij de wijn gedaan hebben en zelfs meegewerkt hebben aan dingen die verkeerd waren.
P
Leuk om dit nu te plaatsen, net nadat de gewraakte notulen naar buiten zijn gekomen. De CU is coalitiepartij. De CU ministers waren erbij toen werd besloten informatie niet aan de Tweede Kamer mee te delen. Ze waren erbij toen werd besproken werd hoe Pieter Omtzigt 'gesensibiliseerd' kon worden. Kortom, de CU heeft boter op het hoofd en zou met hetzelfde recht zichzelf kunnen uitsluiten van regeren. Enfin, dat heeft de CU met de uitsluiting van Rutte defacto ook gedaan.
T
Carola Schouten, Paul Blokhuis en Arie Slob maakten toch ook deel uit van de regering. Maakten zij dan geen deel uit van deze bestuurscultuur? Inderdaad Gert-Jan Segers heeft voor zijn buurt gesproken toen hij Rutte in de ban deed. Schouten, Slob en Blokhuis waren een onderdeel van de Rutte - doctrine
Toon meer reacties (17)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen