Willem Ouweneel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

28 april 2021 door Willem Ouweneel

'Eenvoudige' woordbediening centraal in kerkdienst? Onbijbels!

Wat een leuk probleem heeft dominee Gert Jan Baan geschapen! Ik ken hem wel: ik heb hem één keer horen preken over Titus in een Zeeuws plaatsje. Dominee Baans liefhebberij is Johan Sebastian Bach, en onlangs is hij in Apeldoorn op Bachs vroege Paascantates gepromoveerd. Dat is voor een dominee bij de Gereformeerde Gemeenten toch wel bijzonder. Baan over Bach: van harte gefeliciteerd, dominee!

Hij weet misschien dat ook ik een minnaar van Bach ben. Enkele decennia geleden heb ik gedurende veertien jaren voor de EO-radio alle vocaal-religieuze werken van Bach mogen bespreken, inclusief alle cantates van Bach, plus nog wat andere componisten, maar Bach was de hoofdmoot. Ook heb ik ooit een boek over Bachs Matthäus-Passion geschreven, dat naderhand is heruitgegeven en zelfs de aandacht van Bachkenner Maarten ’t Hart trok (zie diens boek over Bach).

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Willem Ouweneel
- Coronavirus: storm in een glas water of teken van de eindtijd?
- Waarom de coronapaniek mij beangstigt: met een kanon wordt op een mug geschoten
- De 'eindtijdkrant' van Jaap Dieleman: een klap voor fatsoenlijke bijbeluitleg
- De zondagsheiliging: wat moeten we ermee?
- De Nashvilleverklaring: wel of niet ondertekenen?
Meer over Willem Ouweneel »

Reacties

T
De eeuwige heerlijkheid zal zo groots zijn dat niemand ook Bach (1685-1750) nog naar het Aardse leven terugdenkt laat staan terug verlangt. Maar is dit mijn persoonlijke feilbare inschatting.
P
Er zou volgens de uitspraken van ds. van Aalst ook geen plaats zijn voor David, die danste voor de ark, psalmen begeleidde met snarenspel en opriep tot reidans. Ik zal speciaal voor de Gergem citeren uit de SV editie 1637: "Sprekende onder malkanderen met psalmen, ende lof-sangen, ende geestelijcke liedekens: singende, ende psalmende den Heere in uw’ herte" (Ef. 5:19). Dit is toch een mooie combinatie van woordbediening en zang!
“Ook de Gereformeerde Gemeenten gaan toch uit van het Sola Scriptura?” Dat is te hopen, want de Schrift is méér (en ook rijker) dan de Gereformeerde belijdenis, en mag daarom nooit onder de stolp daarvan geplaatst worden. Maar dat doet men – zo vrees ik – in die gemeenten juist vaak wel!

En in die gemeenten wordt de Geref. belijdenis vaak ook nog eens weer onder de stolp van wat men daar traditioneel aan beperkte heilsprediking gewend is geplaatst. Het verdriet mij, dat zo heel veel mensen bij Christus en Zijn heil vandaan worden gehouden.

Toon meer reacties (26)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen