Heugten
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

26 april 2021 door Gert-Jan van Heugten

Bekijk klimaatverandering door een Bijbelse bril!

Mijn vorige column ging vooral over de Tweede Kamerverkiezingen. Als illustratie noemde ik even kort wat over het klimaat. Dat pikte CIP eruit als titel, en daar kwamen ook de meeste reacties op, onder andere dat ik het wel erg kort door de bocht omschreef. Blijkbaar is er behoefte aan een uitgebreidere uitleg. U vraagt, wij draaien!

Klimaatverandering is al verschillende jaren een hot issue. Verandert het klimaat? Jazeker! Daarover is iedereen het wel eens. Althans, enkele complotdenkers uitgezonderd. In die zin ben ik dan ook geen ‘climate change denier’. Al zag ik dat ik dat wel zou moeten zijn als ik de definitie op de vrij door mij vertaalde Engelstalige Wikipedia volg: ‘Climate Change denial (…) is ontkenning, het afdoen van of ongegronde twijfel die de wetenschappelijke consensus betreffende klimaatverandering tegenspreekt, inclusief de mate waarin het door mensen is veroorzaakt (…) Verschillende sociale studies hebben deze posities geanalyseerd als vormen van ‘ontkenningsdrang’ (weet iemand een betere vertaling voor ‘denialism’?) pseudowetenschap of propaganda’. Je ziet het: wie de geldende opvattingen rondom klimaatverandering durft te betwijfelen, staat volgens het almachtige, onfeilbare, uiterst betrouwbare Wikipedia op één lijn met complotgekkies, corona-ontkenners, platte-aardegelovigen en (je moet er toch niet aan denken) jongeaardecreationisten.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Gert-Jan van Heugten
- Ik heb corona gehad (en het is niet zomaar een griepje)
- Een nieuw boek over evolutie en schepping: een beetje wetenschap en een beetje Bijbel
- Internetchristenen, jullie maken er een zooitje van
- Het mengelmoesgeloof van gelovige wetenschappers is niet ongevaarlijk
- Hoe we ons kunnen wapenen tegen de nepnieuwspandemie
Meer over Gert-Jan van Heugten »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

S
Hulde voor dit artikel broeder! Zelf werk ik in de energie sector en ben ik getuige van de dwaasheden die het klimaat denken voortbrengt. Daarbij staat het oude testament vol klimaat verandering. Israël was een land van melk en honing en was uiteindelijk een zandbak. Reden de mens zondigde tegen God had direct effect op hun leef omgeving. Toen stote men nog niet op grote schaal CO2 uit ????. Israël komt vandaag de dag weer tot bloei het regent daar in overvloed en wordt weer groen. laten we vol verwachting uitkijken naar onze Heerre Jezus amen!
@beste Kees, waarom zou het voor God een probleem zijn als er geen zon en maan is?

Kunnen de Planten en dieren zonder elkaar? En zou de zon lang weg kunnen blijven bij de planten? En hoe zouden sommige planten zich voortplanten zonder de bijen en vlinders.

Ik zou zeggen juist het werk van dagen bij de schepping en geen miljarden jaren.
N
@Kees van der VlietEn God rustte op de 7e dag.

Wanneer was dat?
Toon meer reacties (6)