judith
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

26 april 2021 door Judith Stoker

Verlies geef je geen plekje

‘Heb je het al een plekje gegeven?’ Het lijkt een oprecht, belangstellende vraag maar voor iemand die rouwt is het een dooddoener. Alsof het over moet zijn, je er niet meer over mag praten. Het verdriet, de twijfels, boosheid, schuldgevoel en wat je ook maar mee draagt wordt in het vergeethoekje gezet.

Ik ben in mijn kantoor in gesprek met een vrouw die drie weken geleden haar man verloren heeft. ‘En dan krijg ik een appje of ik de draad alweer een beetje kan oppakken.’, vertelt ze. Ik schrik ervan, dat gebeurt dus nog steeds? De draad oppakken? Welke draad? De draad valt niet op te pakken, die is afgesneden. Hij is te kort om er nog iets mee te doen…

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

"een plekje geven" de meest afschuwelijke dood doener die er bestaat. Een plekje geven BESTSTAAT NIET hoogstens om ons geweten een beetje te sussen maar we nemen onzelf en onze naaste in de maling.......verlies je leert ermee leven........maar het blijft al dan niet schrijnend....
Mensen voelen zich vaak ongemakkelijk als je net je geliefde moest missen.3 mnd geleden overkwam mijzelf dit. Na een heel goed huwelijk moest en moet ik alleen verder.

Mensen zijn geen goede troosters. De stomste dingen krijg je te horen. Je mag toch weten dat hij nu bij zijn Hemelse Vader is? Dat moet toch troost geven? Of je hebt hem verpleegd tot het einde, daar mag je toch dankbaar voor zijn?

Het zijn net de vrienden van Job. Ik word hier doodmoe van! Alleen mensen die iets soort gelijks hebben meegemaakt die begrijpen hoe je je voelt.
Dat je hart voor de helft dood is, je levensdraad doormidden is gesneden, je soulmate, je klankbord, je man je alles is afgesneden is soms zo ondraaglijk dat je niet kunt ademen dat wordt alleen begrepen door mensen die hetzelfde hebben meegemaakt.

Rouwen komt geen einde aan, het is levenslang .....
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen