Omstreden uitspraak van SGP'er over vrouwen leidt tot stortvloed aan reacties

Nieuws22 april 2021 Redactie
Tang

Nog nooit had een congres van SGP-jongeren zoveel impact als die van afgelopen zaterdag. Daar werden verschillende moties over vrouwen in de politiek ingediend en de jongeren van de partij stonden daarbij recht tegenover elkaar. Maar daar bleef het niet bij. Er is sindsdien volop media-aandacht voor het onderwerp, door een filmpje bij NOS Stories van Mathijs van der Tang. Daarin stelt hij dat vrouwen niet in de politiek horen. Het bestuur van SGP-jongeren heeft afstand genomen.

Moties over vrouwen in de politiek
Binnen SGP-jongeren zelf staan functies al jaren open voor vrouwen. Op dit moment zijn er bijvoorbeeld twee vrouwen actief in het bestuur van de politieke jongeren organisatie. Dat wil echter niet zeggen dat men ook automatisch voor vrouwen in de politiek is. Daar is men, net als de moederpartij, vooral erg terughoudend in. Toch lijkt de beweging van jongeren die voor vrouwen in de politiek is steeds groter te worden. Afgelopen zaterdag werden er twee moties ingediend waarin werd aangedrongen om de moederpartij op te roepen vrouwen op de kieslijst te zetten. Beide moties werden verworpen, maar toch stemde zo’n veertig procent voor.

Een andere motie werd wel aangenomen. Daarin verzocht Lianne Ruitenbeek om ‘meer gesprek en bezinning over dit onderwerp te faciliteren binnen de organisatie, om te zoeken naar wegen die recht doen aan de verschillende sentimenten die leven binnen de organisatie ten aanzien van het vrouwenstandpunt’.

'Gods Woord leert ons dat de man het hoofd der vrouw is.'

Er werd echter ook een tegenmotie ingediend. Er is ook binnen SGP-jongeren namelijk nog steeds een groep die nadrukkelijk tegen vrouwen in de politiek is. Daarom diende Mathijs van der Tang, tevens columnist voor CIP.nl, een motie in waarin hij het bestuur opriep uit te spreken dat SGP-jongeren tegen politieke functies voor vrouwen zijn. Dit omdat ‘Gods Woord ons leert dat de man het hoofd is der vrouw en dat de beginselen deze tekst uit Gods Woord overnemen en stellen dat het regeerambt de vrouw niet toekomt’. Ook deze motie werd niet aangenomen.

Ophef
De nationale ophef ontstond dagen later. Diverse media kregen oog voor wat er op het congres besproken was en vooral de motie van Van der Tang viel op. In een video van NOS Stories werd uitgebreid aandacht besteed aan het onderwerp SGP en vrouwen in de politiek. Daarbij kwam ook Van der Tang, tevens voorzitter van SGP-jongeren Vallei en Rijn, aan het woord. Hij liet aan duidelijkheid niets te wensen over: “Als ik de Bijbel lees en om me heen kijk, dan zie ik dat man en vrouw heel erg verschillend zijn van elkaar. Mannen zijn biologisch sterker dan vrouwen. Voor de politiek heb je bij uitstek de sterkste mensen nodig.”

Van der Tang: “De politiek draait om gezag. De Bijbel legt het uit. Zoals Jezus het hoofd is van alle christenen, op dezelfde manier is de man het hoofd van de vrouw. Het verschil tussen mannen en vrouwen heeft altijd al bestaan. Mijn standpunt is daarom niet ouderwets maar tijdloos.”

Klik op het pijltje rechts om de bewuste video te zien. 

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door NOS Stories (@nosstories)

De video ging al snel viral op Twitter en er werd van alle kanten gereageerd op de uitspraken van Van der Tang. “Je hoopt dat dit een grap is. Maar sommige SGP-jongeren willen echt terug naar 1917”, aldus GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld, waarmee ze verwijst naar het jaar waarin het passief kiesrecht voor vrouwen werd ingevoerd. Ook Caroline van der Plas, lijsttrekker van de BBB, reageerde: “Ik wil wel even boven op hem gaan zitten. Kijken of hij zich onder mij uit kan worstelen. Met je sterker zijn”, aldus het kersverse Kamerlid.

Sta cookies toe om deze inhoud te kunnen bekijken.

Wijzig mijn voorkeuren

Reactie SGP-jongeren
SGP-jongeren kwam woensdag met een officiële verklaring waarin men benadrukt dat de uitspraken op persoonlijke titel zijn gedaan en niet de mening van SGO-jongeren als organisatie vertegenwoordigen: “Als bestuur nemen wij dan ook geen verantwoording voor de uitspraken van deze leden. De lijn van het bestuur van SGP-jongeren blijft: Binnen SGP-jongeren staan alle functies open voor zowel mannen als vrouwen, zo zijn er op dit moment twee vrouwen actief in het bestuur. Over het standpunt van de moederpartij doen wij als bestuur geen uitspraak.”

Landelijk bestuur
Ook de landelijke partijvoorzitter van de SGP, Dick van Meeuwen, distantieert zich van de uitspraken: “Wat individuele leden roepen in de pers, daar zijn wij niet verantwoordelijk voor”, reageert hij tegenover de NOS. Hij benadrukt dat de positie van de vrouw al vanaf de oprichting van de partij tot vandaag de dag een heet hangijzer is: “Die interne discussie is nog steeds gaande. Sinds 2013 hebben we wel vrouwen op de kieslijst bij gemeenteraadsverkiezingen staan, maar er zijn nog steeds mensen in de partij die daar moeite mee hebben.”

Vrouwen binnen de SGP
Er heerst nog steeds veel verdeeldheid binnen de SGP en de achterban van de politieke partij over de positie van vrouwen. Een groeiend deel van de achterban vindt dat vrouwen een politieke functie moeten kunnen vervullen. Tot dusver heeft het hoofdbestuur daar, wat de kieslijst van de landelijke verkiezingen betreft, niet aan toegegeven. Ook bij de recente verkiezingen stonden er geen vrouwen op de lijst.

Binnen het hoofdbestuur is de SGP nog altijd zeer terughoudend over vrouwen in de politiek. 

In 2014 werd Lilian Janse als eerste vrouw ooit raadslid namens de SGP. Ze nam zitting in de gemeenteraad van Vlissingen. Ook Paula Schot is inmiddels een bekend gezicht binnen SGP-kringen. Ze deed als lijsttrekker van SGP Amsterdam mee aan de gemeenteraadsverkiezingen maar wist daarbij geen zetel te behalen. Nadat ze geruime tijd als fractiemedewerker van de SGP in Gouda werkte, werd ze vorig jaar benoemd als wethouder van de Zeeuwse gemeente Schouwen-Duiveland. Daarmee is ze de eerste vrouwelijke SGP-wethouder.

Binnen het hoofdbestuur is men echter nog altijd zeer terughoudend. Zo wilde de partijvoorzitter bij de benoeming van Schot desgevraagd tegenover de NRC niet zeggen of hij haar benoeming al dan niet wenselijk vond. Ook gaf hij geen antwoord op de vraag of hij haar zou gaan feliciteren. Hij benadrukte bovendien dat er aan het beginselprogramma van de partij niets gaat veranderen. De officiële partijlijn is nog steeds dat de SGP vrouwen niet aanmoedigt om politiek actief te worden. 

Reacties
Ook vanuit christelijke hoek werd er volop gereageerd op de uitlatingen van Van der Tang. “De Bijbelse man-vrouw verhouding in een minuut door Mathijs van der Tang”, schrijft ds. Bram Kunz op Twitter. “Dat kan alleen een oneliner zijn, en die ontspoort dus meteen. Je bewijst de SGP er geen dienst mee. Goedkoop scoren, dat is het. Meer niet.”

"Als je Mathijs zo beluistert, snap je direct waarom theologie bedrijven echt iets anders is dan oppervlakkig de Bijbel lezen."

Ook Joël Boertjens reageert: “Zo’n jongeman gun je toch het meest recente boek over dit onderwerp met een uitvoerige wetenschappelijke onderbouwing waarom de Bijbel wellicht iets heel anders leert hierover?!” Hij verwijst daarmee naar zijn eigen boek, waar hij tegenover CIP.nl uitgebreid over gesproken heeft. Lees hier meer. Theoloog des Vaderlands en predikant Almatine Leene reageert veelzeggend op de tweet van Boertjens: “Oh help…”

“Als je Mathijs zo beluistert, snap je direct waarom theologie bedrijven echt iets anders is dan oppervlakkig de Bijbel lezen”, reageert Jan Wolsheimer. “Uitspraken over het huwelijk projecteren op politiek. Auw!”

SGP-raadslid Tom de Nooijer probeert de ophef te nuanceren: “Soms kostte het moeite, maar ik heb de afgelopen dagen bewust niets in de media gezegd over de ophef rondom het ‘vrouwenstandpunt’ van mijn partij/PJO. Ik weet hoe gevoelig het ligt. Mijn persoonlijke standpunt is ook bekend. Maar ik geloof meer in debat intern dan via de media. Ik vind het vooral ook jammer dat iedereen weer bij het woord ‘SGP’ aan deze discussie zal denken. Echt zonde gewoon. We hebben zoveel meer te brengen met christelijke politiek. Taak aan alle partijvrienden dus om dat ook gewoon vrolijk en vastberaden uit te (blijven) dragen.”

Praatmee

Beluister onze podcast

#322 Patrick & Jeffrey over David de Vos, de Trump-bijbel en een opvallende arrestatie
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Bisschop
Nieuws

Neergestoken bisschop vergeeft dader: "Moge de Heer Jezus je zegenen en de weg wijzen"

Bisschop Mar Mari Emmanuel heeft gereageerd op de terroristische aanslag waar hij slachtoffer van werd. Tijdens zijn preek in de Christ The Good Shepherd Church in Sydney werd hij maandagavond neergestoken door een 16-jarige moslim. Dezelfde avond on

Kevin R. Johnson
Nieuws

Amerikaanse kerk kiest ondanks aanklacht voor 'genderdiscriminatie' opnieuw mannelijke pastor

Een baptistenkerk in New York, die eerder dit jaar werd aangeklaagd wegens ‘genderdiscriminatie’, kiest opnieuw voor een mannelijke pastor. Dat meldt The Christian Post. De kerk in kwestie, de Abyssinian Baptist Church, heeft pastor Kevin R. Johnson

Greg Laurie
Nieuws

Amerikaanse predikant stelt dat Iraanse aanval op Israël ‘vervulling was van Bijbelse profetie’

De Amerikaanse predikant en evangelist Greg Laurie zegt dat hij gelooft dat de Iraanse aanval op Israël vorige week een vervulling was van een Bijbelse profetie. Dat meldt CBN News. In de nacht van zaterdag 13 op zondag 14 april gingen in heel Israël

Ds. W.A. Zondag
Video

Volgens ds. Zondag beschouwen sommige christenen de rustdag als een soort concentratiekamp

De rustdag als een soort concentratiekamp, omgeven door prikkeldraad. Volgens ds. W.A. Zondag, verbonden aan de Gereformeerde Gemeente in Dordrecht, is dat hoe sommige christenen de zondag beschouwen. De predikant merkte dit op in een preek die hij e

gamen
Video

Video: Dennis raakte verslaafd aan gamen toen zijn droom in duigen viel

Op de basisschool viel de droom van Dennis (23) in duigen. Vanwege een handicap kon hij geen vrachtwagenchauffeur worden, dus had Dennis geen zin in school. Hij ging liever gamen en gooide minimaal 16.000 euro weg. In een videoserie over verslavingen

Zie ik kom spoedig
Video

Openbaring 15: Zeven gouden schalen gevuld met de toorn van God

Het is tijd voor de laatste ronde. Johannes ziet zeven engelen tevoorschijn komen met zeven gouden schalen in hun hand. Deze zijn gevuld met de toorn van God. Het wordt heel heftig! Maak in onderstaande video tijd voor aflevering 29 van een 40-delige

Jeremia 29:11-12
Verdieping

Een hoopvol bericht van God terwijl je midden in de ellende zit

‘Mijn plan met jullie staat vast – spreekt de HEER. Ik heb jullie geluk voor ogen, niet jullie ongeluk: ik zal je een hoopvolle toekomst geven. Jullie zullen mij aanroepen en tot mij bidden, en ik zal naar jullie luisterenʼ - Jeremia 29:11-12. Je zul

Soedan
Nieuws

Soedan: Christelijke moeder verliest twee baby's in vluchtelingenkamp en wordt mishandeld

Ze verloor twee baby's en heeft te kampen met zwaar lichamelijk en geestelijk lijden doordat ze wordt mishandeld vanwege haar christelijke geloof. De 41-jarige Fatima Adam, moeder van vier kinderen, is een van de naar schatting 8 miljoen mensen in So

Meerartikelen

Pinksterfestival Onstwedde
Nieuws

Pinksterfestival in Onstwedde verwelkomt InSalvation, Matthijn Buwalda en Elly Zuiderveld

In het Pinksterweekend van 2024 wordt in Onstwedde, bij Stadskanaal, het Amazing Grace Festival gehouden. Dit kleinschalige festival trekt met name gezinnen aan die houden van het gemoedelijke karakter van het festival. Dit jaar treden bij Amazing Gr

TU
Nieuws

Theologische Universiteit Utrecht en Evangelische Theologische Faculteit, Leuven maken samen dubbele graad deeltijdstudenten mogelijk

De Theologische Universiteit Utrecht (TUU) en de Evangelische Theologische Faculteit, Leuven (ETF Leuven), hebben een onderwijsprogramma ontwikkeld waarbij deeltijdstudenten op een flexibele manier een dubbele graad kunnen halen: de graad van Master

woestijn
Boekfragment

Iedere christen kan een geestelijke woestijnervaring gebruiken

Heb jij weleens een woestijnervaring gehad? Denk dan niet aan een reis door de Sahara of naar het Midden-Oosten. Het gaat om een woestijn in geestelijke zin. Met woestijnervaring wordt bedoeld dat je het gevoel hebt dat alles je uit handen geslagen i

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp: "Het kruis is zoveel meer dan de ultieme demonstratie van zelfopofferende liefde"

"Het kruis is zoveel meer dan de ultieme demonstratie van zelfopofferende liefde. In de Oosters-Orthodoxe Kerk is het kruis geen teken van smaad en schande, maar is de gekruisigde de triomferende verlosser. Gods triomftocht begint aan het kruis. Door

Iran
Verdieping

Hoe kunnen christenen reageren op de aanval van Iran op Israël?

Afgelopen zaterdag (13 april) kwamen Iraanse voorgangers van Transform Iran bij elkaar om te bidden voor Iran, Israël, de oorlogsdreiging in het Midden-Oosten en voor vrede en herstel en verandering van Iran. Na maanden van proxy gevechten en bedreig

Jerry Savelle
Nieuws

TV-evangelist Jerry Savelle (76) overleden

Jerry Savelle, een populaire Amerikaanse tv-evangelist en voorstander van het welvaartsevangelie, is maandag op 76-jarige leeftijd overleden. Dat meldt The Christian Post. Jerry Savelle Ministries International (JSMI) kondigde op Facebook aan dat de

Biecht
Nieuws

Amerikaanse priester aangevallen met pepperspray tijdens afnemen biecht

In de St. Mary's Kathedraal in het Amerikaanse Amarillo is een priester met pepperspray aangevallen tijdens het afnemen van de biecht. Als reactie hierop heeft de kerk aangekondigd dat alle reguliere biechtsessies voor onbepaalde tijd worden opgescho

Mannenzangavond Katwijk aan Zee
Video

Kippenvel: 1700 mannen zingen Psalm 71 in de Nieuwe Kerk van Katwijk aan Zee

'Ik roem, o eeuwig Alvermogen, 'k Roem Uw gerechtigheid, Die zoveel glans verspreidt, Zo heerlijk schittert uit den hoge, O HEER der legerscharen, Wie kan U evenaren?', deze woorden zijn afkomstig uit het eerste vers van Psalm 71. De Psalm werd vorig

Dopeling
Nieuws

Megadoop in Frankrijk: 12.000 mensen geven tijdens Pasen hun leven aan Jezus

Op Eerste Paasdag zijn liefst meer dan 12.000 mensen gedoopt in Frankrijk. Dat meldt CBN News. Het betekent een record voor het land waar ongeveer 50% van de mensen zegt niet in God te geloven en waar de secularisatie steeds meer doorzet. Volgens Fra

Oeganda
Nieuws

Moslim in Oeganda verdacht van moord op tot christendom bekeerde moeder

In Kamuli, een district in Oost-Oeganda, is de 50-jarige Sulaina Nabirye onder tragische omstandigheden overleden. Nabirye, die zich op 10 februari bekeerde tot het christendom, zou door haar eigen zoon zijn vergiftigd omdat ze weigerde terug te kere

Ds. P. de Vries
Video

HHK-predikant wijst op de roeping die elke christen heeft: "Praat met anderen over God"

"Wij kunnen het Woord alleen maar tot het oor brengen. Dat doe ik hier in de kerk en dat is ons aller roeping in de samenleving. Dan ben je er niet om te preken, maar moeten we wel naar gelegenheden zoeken om met mensen over God te spreken. Soms dien

P. J. Vergunst
Verdieping

Oorlogen in naam van de godsdienst

Oorlogen en geruchten van oorlogen zijn tekenen van de tijd waarin wij leven, signalen van het laatste der dagen, van Christus Die bezig is om te komen. Te begrijpen is dat, als we zien dat de mens van de wetteloosheid en de afval deze tijd kenmerken