Henk Bakker
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

21 april 2021 door Patrick Simons

Prof. dr. Henk Bakker merkt op dat christenen Joodse identiteit van Jezus verbergen

“Zonder het Jood-zijn van Jezus hebben we het over een Jezus die nooit heeft bestaan.” Dat stelt prof. dr. Henk Bakker. Hij schreef het boek ‘Jezus, reconstructie en revisie’ en CIP.nl sprak uitgebreid met hem. Vandaag gaat over het belang van de Joodse identiteit van Jezus en de wijze waarop christenen daar mee zijn omgegaan: “Eenheid in de kerk is onmogelijk te realiseren als de Joodse gemeenschap niet aan tafel schuift.”

De Joodse identiteit van Jezus is onmisbaar in de heilsgeschiedenis, zo stelt Bakker. “Als je het Nieuwe Testament goed bekijkt en ook Paulus er zorgvuldig op naleest, kom je tot de conclusie dat de geschiedenis pas werkelijk tot volheid komt als het Joodse volk erbij betrokken is. Je zou zelfs kunnen zeggen: de kerk van Christus komt niet tot volheid en tot wasdom zonder dat God zich ook het lot van het Joodse volk aantrekt. En dat is precies waar het eeuwenlang in de kerk heeft geschuurd. Eeuwenlang hebben we als christenen gedacht dat we de geschiedenis tot een grotere volheid konden brengen en onszelf konden verheffen, zonder dat we ons daarbij wat aantrokken van het lot van het Joodse volk. Dat is dus misgegaan.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Henk Bakker
- Hoogleraar wijst op eenzijdig beeld van Jezus: "Er is behoorlijk wat verloren gegaan"
- Waarom prof. dr. Henk Bakker begrijpt dat christenen nu een toontje lager zingen
- Prof. dr. Henk Bakker deelt 6 indrukwekkende beschrijvingen van Jezus
- De centrale rol van de tempel: "Jezus is er waarschijnlijk honderden keren geweest"
Meer over Henk Bakker »

Klik hier om het boek van Henk Bakker te bestellen

Reacties

Niemand ontkent dat Jezus een Jood was, maar Hij werd de Verlosser VAN ZOWEL JODEN ALS HEIDENEN, niet vanwege Zijn Jood zijn als zodanig maar, en dat is essentieel: omdat Hij de zondeloze Zoon van God was. God was Zijn (hemelse) Vader. En ook moet worden bedacht dat Jezus de Christus was, dat wil zeggen dat Hij gezalfd was en is met de Heilige Geest, en die zalving is beslist niet Joods in natuurlijke of etnische zin, maar bovennatuurlijk!
Henk Bakker, een Baptist theoloog waar de traditionele christenen nog veel van kunnen leren, juist op het gebied van onze verwantschap met het jodendom. Degene die maar roepen, dat de joden in dezelfde positie staan als alle andere volken, omdat zij (nog) niet in christus geloven, staan in die hoogmoed waar Paulus op doelt in Rom.11 en dat als gevolg van de verwerpelijke vervangings- en vervullingsleer.
“Men heeft geen enkel kompas of gevoel meer bij Jezus als Jood. Jezus is toch van ons?, hoor je dan. Het is toch mijn Jezus? De kerk van Jezus? De Jezus van mijn kerk?”

Ik heb nog nooit iemand zulke onzin horen beweren!

Maar wat Bakker zegt, lees ik ook niet in mijn Bijbel.

Wat ik in het NT lees is, dat we in Jezus met GOD ZELF te doen hebben, dat GOD in Zijn Zoon MENS werd (de nadruk ligt niet op JOOD, maar op MENS!), dat Hij aan het kruis voor onze zonden gestorven is en op de derde dag opgewekt. Dààraan hangt ons heil!

Toon meer reacties (13)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen