Robert Plomp
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

16 april 2021 door Robert Plomp

Ieder mens is een kathedraal die niet is over te dragen naar een chip of een kloon

Toen de Notre-Dame in Parijs in brand stond huilde de wereld. We dachten dat de prachtige kathedraal nog duizenden jaren kon worden bezocht en bewonderd, maar ineens bleek ze sterfelijk te zijn. De gedachte dat het prachtige gebouw, vol waardevolle schatten van cultuur en geschiedenis, in elkaar kon storten raakte velen, ook niet-christenen. En terecht.

Ik moest aan de enorme boeddhabeelden in Afghanistan denken, die 20 jaar geleden door de Taliban werden opgeblazen. De ophef was enorm, de vernietiging van deze kunstschatten stond op alle voorpagina's. De verontwaardiging was groot. Begrijpelijk, want men dacht dat de beelden er voor de eeuwen stonden, maar ineens waren ze weg door barbaars geweld. Nu heb ik niet zoveel met boeddhabeelden, vooral omdat ik het boeddhisme wel intrigerend vind, maar niet navolgenswaardig. Misschien vond ik het daarom ongepast dat de vernietiging van dode dingen meer verontwaardiging opriep dan het gruwelijke leed dat veel mensen daar elke dag werd aangedaan.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Robert Plomp
- Ik vond die vader op het schoolplein een wappie (en nu heb ik spijt)
- Wordt het tijd dat kerken zich verzetten tegen strenge coronamaatregelen?
- Kerken bedenken pubersmoesjes om kerk te zijn in coronatijd
- Verontwaardiging over refoscholen voelt erg hypocriet aan
- Het homohuwelijk bepaalt de identiteit van de SGP
Meer over Robert Plomp »

Reacties

Mooi artikel Robert.

Toch een kleine "overweging". Ons lichaam is sterfelijk, een vergankelijke "tent", die "jong of oud", maar altijd kort in tijd, vergaat, vervalt en wordt tot waar het vandaan kwam. Onze geest/ziel is eeuwig, sterft niet. Is van God en gaat naar Hem terug; kan niet sterven in de lichamelijke zin van het woord.

Dus ja, ten opzichte van de "kathedralen", is ons lichaam óók een kathedraal, maar beiden zijn vergankelijk (niet sterfelijk). De onsterfelijke "kathedraal ", die ik ten diepste ben is mijn ziel/geest.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen