Henk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

14 april 2021 door Patrick Simons

Waarom prof. dr. Henk Bakker begrijpt dat christenen nu een toontje lager zingen

De komst van Jezus heeft ongelooflijk veel invloed gehad op de wereldgeschiedenis. Maar wat is er nu eigenlijk feitelijk bekend over de historische Jezus? En hoe is dat vandaag de dag nog relevant? CIP.nl sprak erover met prof. dr. Henk Bakker die het boek ‘Jezus, reconstructie en revisie’ schreef. Hij vertelt onder meer dat de stempel die het christendom op de geschiedenis drukte niet altijd positief was: “We hebben als christenen enorme missers gemaakt.”

Er zijn tal van aspecten van Jezus waar vrijwel geen historicus meer aan twijfelt, zo vertelt Bakker. “Wat eigenlijk wel vaststaat is dat Hij heeft geleefd in het begin van onze jaartelling, dat Hij is gekruisigd en dat Pontius Pilatus toen gouverneur was over Judea. Dat zijn kleine dingen die we al heel vroeg in de belijdenissen tegenkomen en die door historische bronnen bevestigd worden. Zo wordt er ook amper meer aan getwijfeld dat Hij Joods is geweest en rondtrok in Galilea, goed doende zoals Petrus vertelt in het boek Handelingen. Zelfs kritische specialisten als Bart Ehrman, die persoonlijk niet zoveel meer met het christelijk geloof hebben, twijfelen hier niet aan.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Henk Bakker
- Hoogleraar wijst op eenzijdig beeld van Jezus: "Er is behoorlijk wat verloren gegaan"
- Prof. dr. Henk Bakker merkt op dat christenen Joodse identiteit van Jezus verbergen
- Prof. dr. Henk Bakker deelt 6 indrukwekkende beschrijvingen van Jezus
- De centrale rol van de tempel: "Jezus is er waarschijnlijk honderden keren geweest"
Meer over Henk Bakker »

Klik hier om het boek van Henk Bakker te bestellen

Reacties

Moeten wij als christenen een toontje lager gaan zingen? Ook al zijn er helaas verschrikkelijke dingen gebeurd zoals bijv. de kruistochten en de brandstapels, wij mogen in diep besef van Gods genade vol blijdschap en dankbaarheid op hoge toon aan de wereld vertellen dat er maar één Naam is gegeven (Jezus de Zoon van God) door Wie mensen behouden kunnen worden (Hand. 4:12).
N
Toontje lager ga ik niet doen! Wel een Toontje hoger voor wat Heere Jezus Christus in mijn (onze) leven heeft gedaan en nog steeds doet. Ik ben ex moslima, Heere Jezus heeft mij uit de duisternis gehaald. Ik was geestelijk dood en HIJ gaf mij Leven. Iedereen mag het horen dat HIJ de Redder van de wereld is.

HIJ kwam voor alle volken. Amen Hallelujah
P, ik denk dat Henk bedoelt, dat het beter is dat Christendom afstand neemt van politieke macht. Want daarmee ging er veel fout.

Toon meer reacties (9)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen