Erik Bakker en Wim Dekker
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

07 april 2021 door Redactie

Kerkplanter aan predikant: "Waarom steek je je energie niet in het vormen van huiskerken?"

“Ik ben zeer tegen het bevorderen van religieus consumentisme. Daarom moeten we mensen stimuleren ook in coronatijd zoveel mogelijk met hun eigen gemeente verbonden te blijven”, aldus predikant Wim Dekker in zijn recente brief aan kerkplanter Erik Bakker. In deze briefwisseling discussiëren zij over de vraag of de zondagse kerkdienst te centraal staat en de focus verlegt moet worden naar kleinere huiskringen. “Ik wil de controle loslaten en de Heer het werk laten doen”, stelt Bakker in zijn tweede brief.

Beste Wim,

Met interesse heb ik je tweede brief gelezen en merk dat je denkkader vooral voortkomt uit de eigen kerkvorm. Dat is logisch want daar ben je ook met hart en ziel bij betrokken. De gemeenten die wij tot nu toe gesticht hebben in het zuiden zijn echter van een heel andere verschijningsvorm. Ze kenmerken zich niet zozeer door een vaste verschijningsvorm maar zijn flexibeler en meer in beweging. Het is niet onze bedoeling om een groep of groepen te starten en die zo lang mogelijk bij elkaar te houden. De huiskerken moeten zich vermenigvuldigen en verder trekken. Deze groepen moeten open staan voor hen die nu nog “buiten staan”. Ik noem dat graag “open aan de rand en toegewijd in de kern”.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Briefwisseling kerk-zijn (in en na coronatijd)
- Predikant schrijft brief aan kerkplanter: "Laten we oppassen met groepjes en clubjes"
- Kerkplanter reageert op brief predikant: "Er is voor de kerk een nieuw tijdperk aangebroken"
- Predikant reageert op brief kerkplanter: “Ik ben tegen religieus consumentisme bevorderen”
Meer over Briefwisseling kerk-zijn (in en na coronatijd) »

Reacties

M
Hoe meer we ons vasthouden aan de liturgie, regeltjes en roosters. Hoe minder de Heilige Geest zijn werk kan doen.!
H
Dit is precies waar de kerk het effect verliest. insteken op het behoud van kerkleden en daar de volledige bediening op inzetten. Denken dat ze daarmee de Heere dienen. Terwijl de boerenkool allang zelf gegeten kan worden geven ze hun kerkleden nog steeds melkspijzen.

Dus: onder moeders vleugels vandaan en zelf gaan vliegen. Dat leidt tot het multiplier-effect wat Jezus bedoeld heeft.
W
Laat nog maar eens de grote noodzaak van discipelschap zien, iets dat binnen de kerk dient te gebeuren terwijl het evangelie juist buiten de kerk moet worden verkondigt. Nu loopt het evangelie nog steeds mank binnen veel kerken door de fatale scheiding van de waterdoop en de belijdenis. Het boek Handelingen dient veel meer het fundament te zijn op het gebied van redding terwijl de rest van het NT ons onderwijst op het gebied van heilging en toerusting van de heiligen.
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen