Henk Bakker
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

07 april 2021 door Patrick Simons

Hoogleraar wijst op eenzijdig beeld van Jezus: "Er is behoorlijk wat verloren gegaan"

“Er moet achterstallig onderhoud gepleegd worden aan het beeld dat wij van Jezus hebben.” Dat stelt prof. dr. Henk Bakker naar aanleiding van zijn boek ‘Jezus, reconstructie en revisie’. CIP.nl sprak uitgebreid met hem over de persoon Jezus en publiceert daar de komende weken meerdere artikelen over. Vandaag het eerste deel: “De wijze waarop wij Jezus zien en omschrijven is vaak eenzijdig.”

“Eigenlijk heb ik 35 jaar lang aan het boek gewerkt”, vertelt Bakker desgevraagd. “Er is ongelooflijk veel onderzoek bijgekomen. Ik ben als jonge student al begonnen met het lezen van allerlei verschillende onderzoeken naar de persoon van Jezus. In de loop der jaren heb ik er nog veel meer over gelezen omdat ik er ook college over gaf. Hierdoor ben ik steeds meer gaan inzien hoe belangrijk is dat we de juiste context van de evangeliën kennen en op de hoogte zijn van de geschiedenis van Jezus. Alleen al in de afgelopen decennia zijn daar honderden boeken over geschreven. Ik heb het beste daaruit gehaald. Het is trouwens opvallend dat er in het Nederlands juist relatief weinig boeken over de persoon Jezus zijn verschenen.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Henk Bakker
Meer over Henk Bakker »

Klik hier om het boek van Henk Bakker te bestellen

Reacties

Iedereen, die zijn Bijbeltje leest, weet al lang, dat Jezus zoals ieder mens honger en dorst kende, pijn en verdriet en benauwdheid. Hij was en bleef tot aan Zijn dood een mens van vlees en bloed, behept met álle zwakheden en beperkingen daarvan. Want hoewel Hij nooit ophield God te zijn – de eeuwige en unieke Zoon van God – maakte Hij geen gebruik van Zijn goddelijke voorrechten. Hij beperkte Zich vrijwillig tot onze omstandigheden, goddelijke kracht en wijsheid krijgend zoals wíj dat ook moeten, door de Heilige Geest en het gebed.
(11:02) Menselijke moeilijkheden kwamen op Hem af zoals wij die ook kennen. Hij had te maken met werkelijke beproevingen en verleidingen, die het Hem ook heel moeilijk maakten. ‘Daarom kan Hij meevoelen met onze zwakheden, juist omdat Hij, net als wij, in elk opzicht (door de duivel) op de proef is gesteld, met dit verschil, dat Hij niet vervallen is tot zonde. (Hebr. 4: 15). Hij verviel niet tot zonde – niet omdat Hij nu eenmaal Gods Zoon was, maar omdat Hij Zich altijd liet leiden door God, door het Woord van God en door de Geest van God.
l
Hij heeft Zijn goddelijkheid hier tijdens zijn rondwandeling op aarde afgelegd en heeft gehoorzaamheid geleerd tot in de dood voor de zonden voor de gehele wereld en diegenen die in Hem geloven en Zijn Woord, de Bijbel, als enige echte Waarheid aannemen en leven uit geloof door Zijn Liefde en Genade ontvangen eeuwig Leven met Hem.

En Hij is inderdaad nu onze Koning en Hoge Priester
Toon meer reacties (17)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen