beau
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

06 april 2021 door Redactie

Voorgangers Mozaiek te gast bij talkshow: "Voor ons is de liefde van God heiliger dan traditie"

Tijdens de coronacrisis kiezen veel kerken ervoor om de diensten te beperken tot livestreams. Bij Mozaiek is dat een groot succes. Kijkers vanuit het hele land volgen de onlinediensten van de evangelische kerk uit Veenendaal. Zondagavond waren voorgangers Kees Kraayenoord en Nelinda Troost te gast bij de talkshow BEAU. Zij benadrukten daarbij vooral dat iedereen welkom is in de kerk: “Transgender, homoseksueel, God houdt van mensen. Als kerk hebben we ons in het verleden op dat gebied niet zo goed gedragen."

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Patrick Simons.

Word ook lid

Popconcert
Bij de talkshow werden allereerst fragmenten uit de Paasdienst van Mozaiek getoond. Nelinda Troost vertelt dat de dienst op dat moment al zo’n 40.000 keer is bekeken: “Dat is heel erg veel en niet het aantal dat we normaal gesproken in de kerk ontvangen. Het is tien keer zoveel als we anders in kerk zouden hebben.” Presentator Beau van Erven Dorens stelt vervolgens dat ook 4000 kerkgangers al heel erg veel is. Er wordt opnieuw een fragment getoond, dit keer van een cd-opname van de kerk.

Aan tafel wordt verwonderlijk gereageerd op de beelden van de kerk. “Wij zijn in Nederland gewend dat bij de kerk alles sober gaat”, aldus Beau. Ook zangeres Glennis Grace doet een duit in het zakje: “Ik vind het net een popconcert. Dat vind ik wel echt heel tof.”

Welkom
“Het begon allemaal in een huiskamer”, vertelt Kees Kraayenoord desgevraagd. “Dat was in 2008 of 2009. Onze eerste samenkomst was in 2012. De huiskamer werd te klein en toen zijn we ergens een zaaltje gaan huren en zaten er 40/50 man. Hoe het zo gegroeid is? Het is best lastig om een verklaring te vinden. Vaak maakt de verklaring een einde aan de verwondering en daarmee de dankzegging. We wilden van meet af aan graag groeien. We wilden ook graag dat mensen zich welkom voelen. We hadden bij de eerste dienst al bedacht dat we parkeerwachters hadden. We wisten niet of het druk zou worden, maar we wilden dat mensen als ze komen het gevoel krijgen: hier is op mij gerekend. Er is een welkomstteam bij de deur, koffie in de hal. Wij maken van ‘welkom’ wel een dingetje.”

"Wij geloven echt dat iedereen welkom is zoals hij is."

Beau vraagt zich vervolgens af of dat niet gewoon marketing is. “Zo zou je het kunnen noemen”, reageert Troost. “Maar zo ervaren wij het niet. Het is ook echt een verlangen van ons dat mensen zich welkom voelen. We merken dat heel veel mensen zich niet meer thuis voelen. In de kerk, maar ook in hun eigen persoonlijke leven. Hoe mooi is het dat je een plek kunt creëren waar mensen weer het gevoel krijgen: ik hoor ergens bij, dit is mijn familie, mijn thuis.”

Wat verderop in de uitzending vraagt de presentator of ook transgenders en homoseksuelen welkom zijn bij de kerk: “Wij geloven echt dat iedereen welkom is zoals hij is”, reageert Kraayenoord. “Omdat Jezus nog nooit iemand heeft afgewezen die bij Hem kwam. Transgender, homoseksueel, God houdt van mensen. Als kerk hebben we ons in het verleden op dat gebied niet zo goed gedragen. Ik denk dat het belangrijk is dat de kerk een beweging wordt van hoop en liefde die openstaat voor iedereen. Wat je verhaal ook is, waar je ook vandaan komt, God houdt van je.”

Nieuwe stijl van kerk-zijn
Beau concludeert dat het er totaal anders uitziet dan een andere kerk in Nederland waar mensen in kerkbanken zitten. Kraayenoord bevestigt dat deels: “Een aantal dingen die wij doen, ziet er anders uit. Maar: kerken komen samen om te zingen. Dat doen wij. Alleen zingen we een iets andere stijl. Maar we komen nog steeds samen om te zingen, we komen nog steeds samen om de Bijbel te lezen.”

"Wat ons betreft is de liefde voor God heiliger dan traditie"

Beau concludeert dat de ‘oude stijl’ van kerk-zijn niet de stijl van Mozaiek is. “We willen ook wel een beetje met de tijd meegaan”, aldus Troost. “Voor sommige mensen werkt de oude stijl van kerk-zijn overigens heel goed. Een traditie is soms iets heel moois en heel veel mensen houden juist wel van verstilling en een bepaalde liturgie. Voor een bepaalde groep werkt dat gewoon heel goed. Maar wij geloven dat we er als kerk niet zozeer voor onszelf zijn, maar juist ook voor de samenleving, juist voor mensen die God helemaal niet kennen. Dat vraagt dan dat je op een andere manier kerk bent zodat ik de vrijmoedigheid heb om mijn buurman, die helemaal niets met de kerk heeft, eens uit te nodigen mee te gaan.”

Vervolgens komt de jonge leeftijd van de gemiddelde kerkganger bij Mozaiek ter sprake: “Ik denk dat zo’n 70 procent van onze kerkgangers onder de 40 is”, beaamt Kees Kraayenoord. “Het leuke is: vroeger moest ik met mijn ouders mee naar de Hervormde Kerk, de kerk met de banken. En nu hebben wij de voorbeelden en verhalen van jongeren dat het andersom is. Jongeren nemen hun ouders mee naar de kerk. Wat mijn ouders hiervan vinden? Ze vinden het fantastisch. Ze zijn supertrots. Ik weet ook zeker dat ze kijken. Maar ze zijn nog wel helemaal onderdeel van hun eigen kerk.” Ook Kraayenoord gaat hierna nog op traditie in: “Traditie is op zich niets verkeerds. Maar wat ons betreft is de liefde voor God heiliger dan de traditie. Traditie is mooi, maar een omgeving creëren waar mensen zich welkom voelen en waarin ze worden meegenomen in wat je net zag, dat is voor ons misschien nog wel waardevoller dan de traditie van de kerk.”

Ook worden er in de uitzending beelden van een doopdienst getoond: “Dit is wat de kerk al 2000 jaar doet”, legt Kraayenoord enthousiast uit. Juist ook met Pasen, omdat het heel erg wijst naar de dood en de opstanding van Jezus Christus. Het is eigenlijk een soort heilig toneelstuk. Met die doop laat iemand merken: ik wil bij Jezus horen, Hem volgen en ik geloof in Hem. Ik wil mijn leven aan Hem toewijden.

"We zien dat mensen die wij uit traditionele kerken trekken, eigenlijk al met één been buiten de deur stonden."

Paasgedachte
In de uitzending komt vervolgens ook de reactie van ‘ouderwetse’ kerken op Mozaiek ter sprake. “Er wordt verschillend gereageerd”, vertelt Nelinda Troost. “Er zijn mensen die het lastig vinden dat we andere kerken leegtrekken. Dat vinden wij ook lastig. Wij vinden het lastig dat dat gebeurt. We willen het liefst mensen trekken die helemaal nieuw zijn en dat mensen die actief zijn in een andere kerk daar ook lekker actief blijven. Maar we zien wel heel erg dat de mensen die wij uit de traditionele kerken trekken, eigenlijk al met één been buiten de deur stonden. Ze voelden geen betrokkenheid meer. Wij gaan het liefst de ontmoeting aan met andere kerken.”

Nadat Kraayenoord vervolgens vertelt dat Moziek nog zeven kerken gaat openen, vraagt Beau wat dit jaar de paasgedachte was die de kerk over de mensheid heeft uitgestrooid. “Allereerst dat Jezus is opgestaan uit de dood, dat Hij leeft”, vertelt Kraayenoord. “Dat is al 2000 jaar lang de kern van het christendom. Wij wilden heel graag meegeven dat dit ons mag helpen om ook op te staan. Heel veel mensen zijn, juist door corona, geveld en in hun isolement. Maar als Jezus is opgestaan, kan die kracht ook mij helpen om op te staan en jou helpen om op te staan.”

Bekijk de hele uitzending.

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Maar vergeet ook het recht van God niet en Zijn heiligheid. Alleen een lieve God van liefde is maar een half beeld van Hem. Overigens is een goede traditie niet verkeerd.
Zij benadrukten daarbij vooral dat iedereen welkom is in de kerk: “Transgender, homoseksueel, God houdt van mensen."

Ja, God houdt van alle mensen en nodigt hen uit, maar daarna dan toch wel in het licht van Johannes 8:11: 'ga heen en zondig niet meer.'
Heerlijk om te weten dat ieder mens bij God welkom is. En ook heerlijk te weten dat God zoveel van ons houdt dat Hij niet wil dat wij blijven zoals we zijn (met al onze problemen), maar worden zoals Hij heeft bedoeld (bevrijd van wat niet bij ons hoort). En dat kan, want “als Jezus is opgestaan, kan die kracht ook mij helpen om op te staan en jou helpen om op te staan”.
Toon meer reacties (16)