randstadjournalist
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

02 april 2021 door Patrick Goede

Waarom ik een hijgerige randstadjournalist ben

Steekvlamjournalistiek. Zo noemde schrijver Matthias Declercq de hijgerige journalisten die steevast naar Urk trekken als daar weer eens een brandje is uitgebroken. Het is een eeuwenoud probleem voor het journaille en allerlei andere boodschappers: ‘Don’t shoot the messenger’. Mensen die opduiken als ergens de pleuris uitbreekt zijn meestal niet te benijden. Ze worden vaak te veel in verband gebracht met de onheil en rampspoed van de situatie zelf. Een logisch maar tragisch gevolg.

Ook onder sommige journalisten wordt er met afkeer naar collega’s gekeken die vaak als eerste bij een relletje ter plaatse zijn. Zij worden vaak als ramptoeristen a.k.a. steekvlamjournalisten gezien. Schrijver Matthias Declercq is namelijk ook journalist en woonde een half jaar op Urk. Zo kreeg hij een veel breder en beter beeld van het dorp. Vanuit dat gegeven distantieert hij zich dan ook doelbewust van journalisten die 'Urk niet echt kennen' en alleen op de spreekwoordelijke steekvlammen afkomen.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

Sterk stuk! En vriendelijk, respectvol en helder. Daar kunnen we iets mee.
T
Het is goed dat die verschillende invalshoeken die in deze problematiek naar voren komen een verbredend inzicht geven en voorkomen dat alles vanuit een zwart-wit-perspectief wordt bekeken.

Generositeit is inderdaad weldadig. Of het weggeven van een BMW daaronder zou moeten vallen, lijkt me nou niet echt in verhouding staan tot de situatie, maar de boodschap is wel prikkelend en dat is goed!!
C
Wijze woorden van iemand, die ik als zodanig heb leren kennen.
Toon meer reacties (10)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen