Sander Rietveld, journalist Zembla
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 april 2021 door Geerten van Breugel

Journalist legt uit waarom sommige orthodoxe christenen flirten met radicaal-rechts

‘De heilige alliantie tussen orthodoxe christenen en radicaal-rechtse populisten.’ Het is de ondertitel van het nieuwe boek van Zembla-journalist Sander Rietveld, ‘Nieuwe Kruisvaarders’. Is dat bondgenootschap puur praktisch van aard, zodat christelijke idealen verwezenlijkt worden, desnoods door seculiere politici? Of is het meer dan dat en lopen idealen ook synchroon? 

Het christendom is ‘onze fantastische religie’, zei Forum voor Democratie-lijsttrekker Thierry Baudet in 2019. “Het lukt me alleen maar niet erin te geloven”, voegde hij eraan toe. Het illustreert de selectieve kijk die populisten op het christendom hebben. Baudet ziet het land als christelijke natie, tegelijk noemde hij het geloof van SGP’ers een “slappe hap, een impotent soort christendom”.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen
Ben je benieuwd naar het boek? Lees het hier

Reacties

S
Christenen maken zich zorgen om een steeds progressievere overheid die middels wetgeving steeds verder van de Bijbelse fundamenten afdwaalt. De Bijbel verteld ons dat dit niet zonder consequenties zal zijn zeker bij onderwerpen als abortus en het in VN verband altijd tegen Israël stemmen. De Bijbel is ons kompas die wijst niet links en niet rechts maar rechtdoor naar Jezus.
H
Wat is er eigenlijk mis met nationalisme, trots zijn op je eigen land en cultuur en dat zo willen houden? tegenwoordig heet dat blijkbaar ''radicaal rechts". Onze vrijheden en democratie hebben hun wortels in het christendom, waar elk mens evenveel waard is, dat in tegenstelling tot de islam die geen vrijheden kent en mensen beoordeelt op hun sekse, seksuele voorkeur en keuze van religie. Die cultuur ziet geen been in het behouden van tradities en heeft die aan inmiddels zo'n kleine 60 landen in de wereld opgedrongen.
J
Als je Nederland in korte tijd ziet afglijden van een christelijke natie naar een seculiere natie dan kan dit volgens mij wel degelijk leiden tot gevoelens van verlies en slachtofferschap. In 1960 was nog ruim tachtig procent van de bevolking katholiek of protestant. Als er dan partijen opstaan die de natie Nederland willen verdedigen tegen de alsmaar uitbreidende macht van de EU, verlies van onze cultuur, uitbreiding van de islam, parallelle samenlevingen, dan is het niet vreemd dat dit gehoor vindt onder christenen.
Toon meer reacties (14)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen