Geweld Urk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

28 maart 2021 door Jeffrey Schipper

Hoe Nederlanders reageren op geweldsincidenten rondom kerkdiensten

Zondag is een aantal journalisten op Urk en in Krimpen aan den IJssel belaagd rondom kerkdiensten. Eén journalist heeft aangifte gedaan bij de politie. De geweldsincidenten roepen veel reacties op via sociale media. CIP.nl zet een aantal reacties op een rijtje.

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

Kees Kraayenoord, voorganger Mozaiek0318 en aanbiddingsleider: Kerkgangers die met het nodige geweld opkomen voor ‘hun rechten’, juist in deze stille week waarin we vieren dat Christus al zijn rechten, zijn positie, heeft afgelegd? “Laat onder u de gezindheid heersen die Christus Jezus had” (Fil. 2: 5) Laten we dat allemaal er harte nemen.

Lilianne Ploumen, PvdA-leider: 1. Ontoelaatbaar gedrag in Urk en Krimpen, je blijft met je handen van anderen af. 2. Laat journalisten hun werk doen. 3. De coronaregels zijn er voor ons allemaal, dus stop met fysieke kerkdiensten.

Peter R. de Vries, misdaadjournalist: Waar blijft Mark Rutte nu met zijn verklaring dat het 'tuig van de richel' is dat hard moet worden aangepakt??? En dat hij van geen uitleg of motief wil horen?

Kees van der Staaij en Gert-Jan Segers moeten afstand nemen van het onverdraagzame, gewelddadige gedrag jegens journalisten.

Zihni Özdil, historicus en voormalig Kamerlid GroenLinks: Met een open blik ben ik me al een jaar aan het verdiepen in het Nieuwe Testament. De radicale medemenselijkheid en pacifistische strijd voor de armen zijn een schril contrast met de bloeddorstigheid van de Koran of het Oude Testament. Wat lezen ze dan in Urk? Oprechte vraag.

Sjuul Paradijs, voormalig hoofdredacteur De Telegraaf: Kees van der Staaij en Gert-Jan Segers moeten afstand nemen van het onverdraagzame, gewelddadige gedrag jegens journalisten. De Grondwet geldt voor iedereen.

Humberto Tan, radio- en televisiepresentator: Urker privilege? Je mag een verslaggever schoppen in de buik, slaan, met kind roken in de auto en vervolgens tegen een verslaggever aanrijden... De politie staat er bij en kijkt er naar. Letterlijk.

Henri Krooneman, internationaal beleidsmedewerker SGP: Een zeldzaam zondagtweetje, want dit is zo pijnlijk. Saulus koos de weg van geweld, maar Paulus wees de weg van de liefde. De navolging van Christus leert roemen in verdrukking (Romeinen 5:3). Oók als je verlangt naar kerk en verbondenheid!

Nico Drost, ChristenUnie-raadslid: Anekdote over Jezus en hoe een van zijn volgelingen iemand met een zwaard aanviel en een oor afsloeg. Down pointing backhand index. #NotInHisName #Palmzondag

Peter de Rooij namens deputaat Kerk en Overheid GerGem: Zij lieten weten alle coronaregels te laten varen omdat de ‘geestelijke nood’ in de geloofsgemeenschap te hoog is. En daarom rijd je mensen aan en trap en sla je ze. Schandelijk gedrag. Kerkenraad en leden dienen hier ondubbelzinnig afstand van te nemen. Onmiddellijk.

Jan van der Stoep, bijzonder hoogleraar Christelijke Filosofie: PowNews vond die Bond tegen vloeken maar een stel gekkies. Ik moest eraan denken vandaag bij alle ophef rond Urk en Krimpen aan den IJssel. Opdringerige journalisten: geef ze een drankje en praat gewoon terug. Da’s wel zo gastvrij.

Matthijn Buwalda, zanger: Kerkgangers die journalisten belagen. Wat ontzettend kwalijk, kinderachtig en genant. De makkelijkste weg is me van ze te distantiëren, maar dat wil ik niet. Ik distantieer me totaal van hun gedrag, maar wie ben ik om op basis daarvan over hun geloof te oordelen? Alsof ik het allemaal begrepen heb en zij niet. Een arrogantie die minstens zo gênant is als wat er in Urk en Krimpen is gebeurd. Mijn hoop is dat we als kerk altijd een plek van verzet zullen zijn. Een plek van verzet tegen ongelijkheid, liefdeloosheid, tegen verharding, onverschilligheid en doorgeslagen individualisme. Door de koploper te zijn in liefde en ruimte. Zoals Christus ons dat voor heeft gedaan.

Bert Noteboom, dirigent en voorganger: Het gedrag van enkele kerkgangers op Urk en in Krimpen is in geen geval christelijk te noemen. Het lijkt nergens naar en zeker niet op Christus. Hij werd uitgescholden en deed Zijn mond niet open; werd geslagen en keerde Zijn andere wang toe. #fail #plaatsvervangendeschaamte

Matthijs Haak, GKv-predikant: Petrus verzet zich daartegen en slaat erop los met zijn zwaard. Jezus wijst Petrus terecht (zie punt 1 en voetnoot ii). Tot op vandaag moeten christenen leren dat geweld niet de weg is. #Krimpen, #Urk

Kerkgangers die met het nodige geweld opkomen voor ‘hun rechten’, juist in deze stille week waarin we vieren dat Christus al zijn rechten, zijn positie, heeft afgelegd?

Arie Kok, schrijver: Terwijl 99 procent van de kerkgangers thuis op de bank naar de dienst kijkt, gaan er een paar zwaar over de schreef. Dat journalisten langskomen heb je aan jezelf te danken, zo werkt beeldvorming. Wees zuinig op de vrijheid van godsdienst, en respecteer dan ook de persvrijheid. #Krimpen

Dilan Yesilgöz-Zegerius, VVD-Kamerlid: Met z’n honderden naar een kerkdienst tijdens een pandemie. Dat is al genoeg om verdrietig van te worden, maar dan ook nog laf een journalist aanvallen is echt ongelofelijk. Goed dat aangifte wordt gedaan.

Let op: in onderstaand filmpje is sprake van geweld en grof taalgebruik

Anne Borkent, pastor: De vraag die nog niemand heeft gesteld: Waarom gaat het journaille eigenlijk naar een “grote groep” die eens per week samenkomt? Laat ze eens op de snelboot naar Terschelling gaan kijken. 400 man op elkaar gepakt. Of in het vliegtuig met z’n honderden. Dagelijks. Of in de supermarkt. Of bij de bedrijfsvergadering, de politieke vergadering, etc. Waarom die ophef over kerkgang an sich? Er is er maar één die zijn pijlen daarop richt.

Ds. J. (Jan) Holtslag: Vanmorgen geen klappen uitgedeeld. Wel vijf mensen de handen opgelegd. Vier deden belijdenis van het geloof. De vijfde werd in de bediening gesteld.

Leon Houtzager, secretaris en vicevoorzitter COC Rotterdam: (werd eerder belaagd bij de kerk in Krimpen aan den IJssel, red.): Benieuwd wat de reactie van de gemeente dit keer zal zijn. Nu heb ik een hekel aan het woord 'normaal', maar dit is duidelijk NIET normaal. Het is NIET veilig voor journalisten (of LHBTI's) daar rond te lopen. Wie garandeert hun veiligheid? #STOPwegkijken

Almatine Leene, GKv-predikant en Theoloog des Vaderlands: Ik schrik hiervan, wat een agressie. Dit is echt zo verkeerd! Als je geweld gebruikt is er zeker iets mis met je geestelijk welzijn. Naar de kerk gaan is dan niet de oplossing. Thuis blijven, je Bijbel lezen en Jezus je voorbeeld laten zijn is het beste voor iedereen. #zelfbeheersing #liefde #geduld #levenincoronatijd

Theo Boer, ethicus en hoogleraar: Gedrag kerkgangers naar journalisten is totaal onacceptabel. Zeg ik hier als hoogleraar christelijke ethiek. #Mieraskerk en #Sionkerk, pas kerkelijke tucht toe op de hooligans onder u. En schaam u voor de schade die u aan de reputatie van ALLE gelovigen toebrengt.

Laat de journalisten eens op de snelboot naar Terschelling gaan kijken. 400 man op elkaar gepakt. Of in het vliegtuig met z’n honderden.

Rik de Jong, PKN-ouderling: Nouja, laten we het er maar op houden dat de dominee die weer grootschalige kerkdiensten wilde vanwege de "geestelijke nood" van zijn gemeenteleden, voor wat betreft dat laatste een punt had. Terwijl het zo'n mooi getuigenis (ik haat dat woord, maar oké) had kunnen zijn om aan een journalist rustig uit te leggen waarom de fysieke kerkgang voor jou zo allesomvattend essentieel is omdat je God en de mensen om je heen liefhebt. Ik zal verder maar niet vervallen in clichés, open deuren en geshopte bijbelteksten maar they really need Jesus en een boel gereformeerd zelfonderzoek.

Roderik van Grieken, directeur Nederlands Debat Instituut: Kwalijk dat mensen in grote groepen naar de kerk gaan. Maar ik heb er wel begrip voor dat ze kwaad worden wanneer ze met hun gezin belaagd worden door meerdere fotografen en cameraploegen en ongevraagd hengelmicrofoons in hun gezicht krijgen geslingerd. Wie valt hier wie aan?

Arnoud Proos, SGP-wethouder: Wat een ontzettend verdrietige beelden van kerkgangers die journalisten belagen. Het gaat tegen alles in waar het christendom voor staat. Heb je naaste lief als jezelf.

Leon van den Dool, PKN-predikant: De 'geestelijke nood’ is inderdaad erg groot (bij deze mensen) in Urk. Christus leert ons namelijk om lief te hebben, lief te hebben en LIEF TE HEBBEN.

De radicale medemenselijkheid en pacifistische strijd voor de armen in het Nieuwe Testament zijn een schril contrast met de bloeddorstigheid van de Koran of het Oude Testament. Wat lezen ze dan in Urk?

Alex ten Cate, leiderschaps- en organisatieontwikkelaar: Ik heb vandaag een filmpje gezien waarin een kerkganger met een dikke BMW met zijn dochter naast zich een journalist aanrijdt, boos uitstapt met een peuk in zijn mond, de journalist omver loopt, en dan met dochter aan de hand de kerk in banjert. Een surreëel beeld. #Urk

Ernst Leeftink, GKv-predikant: Dit is inderdaad grensoverschrijdend gedrag. Maar de extreme hijgerigheid van de seculiere media als het om reformatorische corona-sceptici gaat kent óók geen grenzen en is mede-oorzaak van het gebrek aan zelfbeheersing.

Arjan Witzier, CGK-predikant: Ach, Heer, vergeef ons dat wij als uw grondpersoneel er soms alles aan lijken te doen om mensen van U vandaan te houden. #Urk #Krimpen #Kerk

Gert-Wim Dubbeldam: Als kerkganger heb ik plaatsvervangende schaamte. Dit doe je niet. Nooit niet. En zeker niet als christen.

Henrik van de Ruitenbeek: Hier word ik heel verdrietig van. Dit is op geen enkele manier goed te praten. Massale kerkgang niet, aanvallen op journalisten helemaal niet. Diepe tragiek. Hier hebben we dus tucht voor.

Als kerkganger heb ik plaatsvervangende schaamte. Dit doe je niet. Nooit niet. En zeker niet al christen.

Geert-Jan Noorman, directeur Stichting Friedensstimme: Islamitische aanslagen en slachtpartijen: 'we moeten niet alle moslims over één kam scheren.' Twee of drie christenen in Krimpen en Urk die duwen en trekken: 'kijk die afschuwelijke gristenen, schijnheiligen, naar volk,' etcetera. Hypocrieten.

Geurt Henk Spruyt, jurist en historicus: Vrijheid van godsdienst (Urk, Krimpen) of van onderwijs (Gomarus) mag nooit een vrijbrief zijn tot onverantwoord handelen middels overvolle kerken of richting LHBT-jongeren en al helemaal niet tot geweld. Uit de grond van m'n hart: hier schaam ik me voor.

Cors Visser, godsdienstsocioloog: Heel triest, kerkgangers die zich afreageren op journalisten. Palmpasen nodigt uit tot wat meer zelfbeheersing en zelfinzicht.

Dr. Jan van de Beek, wiskundige en cultureel antropoloog: In de paastijd zou je in navolging van Jezus Christus toch meer geweldloosheid verwachten…

Yoeri Albrecht, directeur debatcentrum De Balie: Langzamerhand gaat de kleine gereformeerde minderheid in Nederland meer en meer op een soort aboriginals lijken. Met de bijgaande sociale achterstelling en intolerantie voor hun levenswijze van de stedelijke meerderheid. En verder heb ik niks met georganiseerde religie en al helemaal niks met de dichtgetimmerde zwarte kousenkerken en hun discriminatoire kijk op de mensheid.

Richard Schothans, theoloog: Inrijden op journalisten, ze trappen en daarna opgefokt in de kerkbank schuiven lijkt me geestelijk niet vruchtbaar. Tegelijk: wat een journalistieke armoede dit. Dit is uit zijn op een relletje. Welke meerwaarde had dit item gehad? Geen.

David Boogerd, EO-presentator: De kwaadwillende reformatorischen verpesten het voor de rest.

De kwaadwillende reformatorischen verpesten het voor de rest.

Erik Verweij, advocaat: Kun je je de reacties voorstellen als een moskee alle corona-regels zou negeren en een moskeeganger vervolgens een journalist zou mishandelen? Ergens hoop je dat er volgende week twee keer zo veel journalisten staan zodat iedereen doorheeft dat geweld in ieder geval niets oplost.

Alptekin Akdogan, voormalig kandidaat-Kamerlid PvdA: Beste Kees van der Staaij, hou je mensen in bedwang. Ze vallen journalisten fysiek aan.

Samuel Jong, hoofd communiatie Forum voor Democratie: Sinds wanneer is het normaal om doodgewone kerkgangers lastig te vallen? Als activisten dit bij een abortuskliniek doen, is men verontwaardigd. Wat is het verschil - behalve dat de kerkgangers hier ook zichtbaar in beeld komen? Wat heeft dit te maken met de macht controleren?

HarcoPloegman, redacteur Nederlands Dagblad: Rationeel snap ik de wens om fysieke kerkdiensten van conservatieve christenen, maar het blijft tegelijkertijd een kronkel dat de meest conservatieve/'nette' christenen zich het meest revolutionair/gewelddadig gedragen.

Let op: in onderstaand filmpje komt geweld en grof taalgebruik voor. 

Axel Wicke, PKN-predikant: Jezus kan in de meest uiteenlopende gedaantes verschijnen om onze neuzen op verschillende manieren op het feit te drukken dat wij verkeerd, egocentrisch en met te weinig naastenliefde voor de kwetsbaren om ons heen bezig zijn. Vandaag hebben christenen in Urk en Krimpen gedemonstreerd dat in 2000 jaar niet veel veranderd is. (Ook) de kerk zit vol zondaars, die Jezus niet zouden herkennen, als hij vandaag de dag voor hun neuzen zou verschijnen. We zouden, na even Hosanna te roepen, hem net zo kruisigen als toen. Wel passend zo, op Palmpasen!

Laurens Sok, blogger en presentator: Opvattingen van minderheden conflicteren steeds meer met de 'meerderheidsgedachte'. De onevenredige en buitenproportionele aandacht voor minderheden in de afgelopen tijd helpt daar al helemaal niet bij. Nederland is een vrij land. Toch ervaren minderheden meer en meer druk op normen en waarden die zij uitdragen. Er lijkt geen ruimte meer te zijn om dit na te streven. Vandaag staan christenen voor de uitdaging om dit 'verzet' op een nette en constructieve manier te 'doorbreken'. Vrijheden in Nederland voor minderheden worden meer en meer ontzegd... Zo is vrijheid van onderwijs alleen nog 'rechtvaardig' als er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan vanuit de overheid... Durven christenen nog te staan voor hun eigen 'waarheid'?

Marcel Willemsen: Laat gelovigen gewoon naar hun kerk gaan, val ze niet lastig en respecteer hun mening! Had de horeca maar zoveel lef, dan hadden we nu allemaal op een terras gezeten!

Irma Pijpers: Vanmorgen stond ik met hooguit nog vijf mensen en twee camera’s in een kerk om te vieren. Elders gingen mensen in drommen naar de kerk en sloegen journalisten. Dat is niet hoe Jezus ons heeft voorgedaan hoe om te gaan met de kritische wereld...

Wilbert van Iperen, classispredikant Veluwe: Wat een droevige start van deze Stille Week, waarin het gaat over liefde, schuld, verzoening, nieuw leven. Laat journalisten gewoon hun werk doen! “Dank” voor deze reclame voor de kerk.

Johan Baan: Geweld gebruiken is gewoon fout. Ook geen getuigenis. Daar zullen we het over eens zijn. Maar kunnen de ‘Randstadjournalisten’ ook nog reflecteren op wat hun eigen gedrag veroorzaakt?

Mathijs van der Tang, columnist: Maandagochtend wakker worden en zien hoe een kerkganger een verslaggever aanrijdt voelt als een ijskoude douche. Dit is een schande voor christelijk Nederland. Zo omgaan met journalisten hoort niet. Nooit.

Arie de Rover, spreker: Voor allen die denken dat het christelijke geloof iets te maken heeft met strijd, oog-om-oog, tand-om-tand, opkomen voor je (grond)rechten of niet kunnen incasseren. Kijk en luister naar dit getuigenis en je hebt de kern te pakken:

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Geweldsincidenten Biblebelt
- 80 uur werkstraf voor inrijden op journalist bij Sionkerk Urk
- Urker broers veroordeeld voor geweld tegen journalist bij Sionkerk
- 60 uur taakstraf voor kerkganger Mieraskerk na aanval verslaggever
- Urker predikant heeft boodschap voor journalisten: "Laat kerkgangers op zondag met rust"
- Dreigbrief bezorgd bij ds. A. Kort; Mieraskerk extra beveiligd
Meer over Geweldsincidenten Biblebelt »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

De irritatie van de kerkgangers is erg begrijpelijk.Jammer dat de zelfbeheersing (even) niet aanwezig was.

Maar het is koren op de molen van de "corona-correcten" dat is wel duidelijk.

Twee werelden die op elkaar botsen.
M
Ik vind het al pijnlijk dat kerkgangers weer zo onder druk gezet worden door journalisten.Maar om dan zoveel oordeel te zien van geloofsgenoten - die er niet eens bij waren - steekt pas echt.

Natuurlijk was het niet goed, maar christenen zijn ook maar mensen. En ja dan verliest iemand zijn zelfbeheersing; daar kan ik me alles bij voorstellen. Het afgelopen jaar zijn lontjes korter geworden en frustraties groter.

Laten we voor elkaar blijven bidden. Ook voor de journalisten.
W
Weer verdraaien van feiten.

Kerkgangers die journalisten belagen.......ik wist dat we in een wereld leven waar wat krom is recht wordt gepraat...... volgens de feiten belagen onbeschofte en op sensatie beluste journalisten kerkgangers en niet andersom!

Toon meer reacties (19)