Rutte vindt GerGem Urk egoïstisch; scriba met dood bedreigd

Nieuws24 maart 2021 Redactie
Rutte Sionkerk

De Sionkerk op Urk kwam woensdag in het nieuws na het besluit om bij wijze van ‘proef’ de kerkdeuren weer te openen. Afgelopen zondag werden alle gemeenteleden uitgenodigd en waren er tweemaal 375 kerkgangers in het gebouw met een capaciteit maximaal 500 personen. Er wordt heftig gereageerd op het nieuws. Meerdere leden van de kerk hebben bedreigingen ontvangen. 

In een brief aan haar gemeenteleden schreef de kerk dat de geestelijke nood zo hoog is dat men heeft besloten om deuren weer open te zetten voor de hele gemeente. Afgelopen zondag was iedereen al welkom. Daarbij wordt de anderhalve meter afstand niet gehandhaafd, zijn mondkapjes niet verplicht en wordt er tijdens de dienst gezongen, zij het in mindere mate. De mensen wordt gevraagd om tussen iedere volwasene twee kinderen te laten zitten in de kerkbanken. Ook dienen kerkgangers hun handen te desinfecteren bij binnenkomst. 

Ouderling en woordvoerder van de kerkenraad H. Snoek stelde eerder dat het om een proef gaat. Hij verwijst daarbij naar landelijke fieldlab-experimenten zoals voetbalwedstrijden, theatervoorstellingen en festivals en voegde daaraan toe dat de kerkenraad direct ingrijpt als de diensten tot coronabesmettingen leiden: “Dan wordt de proef met onmiddellijke ingang gestaakt.”

Russisch Roulette
De kerk werd binnen de kortste keren landelijk nieuws. Er werd heftig gereageerd op het besluit om ook proef te gaan draaien. Zo stelde OMT-lid Marion Koopmans in gesprek met Omroep Flevoland dat de gereformeerde gemeente “Russisch Roulette” speelt: "Ik denk dat het niet verstandig is. Urk is niet anders dan andere delen van Nederland. We zien juist bij jongeren de besmettingscijfers flink toenemen. Afgelopen week zaten de 18-24 jarigen het hoogst van allemaal. We weten uit eerdere ervaringen dat je er dan serieus rekening mee moet houden dat dit doorschuift naar de oudere groepen. Generaties zijn niet te scheiden. Zij nemen hiermee een groot risico.”

Sta cookies toe om deze inhoud te kunnen bekijken.

Wijzig mijn voorkeuren

Rutte doet beroep op kerkleiding
Tijdens het coronadebat dat gisteren in de Tweede Kamer plaatsvond, kwam de situatie in de Sionkerk ook meerdere keren ter sprake. Demissionair premier Mark Rutte stelde erg geschrokken te zijn van het besluit van de gereformeerde gemeente op Urk: “Ik vind het onverstandig. Het is volgens mij heel christelijk om ook na te denken over je naaste. Het is egoïstisch om nu met 500 mensen in een kerkgebouw te gaan zitten. Ik ben daar echt heel ontsteld over.”

Vera Bergkamp (D66) vroeg vervolgens aan Rutte of er niet iets gedaan kan worden aan deze situatie op het gebied van handhaving of voorlichting: “Dit is zo’n verkeerd signaal naar de ondernemers die dicht zijn en de terrassen die niet opengaan. Vrijheid van godsdienst is een groot goed, maar we hebben ook regels en afspraken met elkaar.”

"Het is heel egoistisch om nu met 500 mensen in een kerkgebouw te gaan zitten."

Rutte stelde echter niet aan dat grondrecht te gaan tornen: “De vrijheid van godsdienst blokkeert de mogelijkheid om in de kerk in te grijpen. Dat gaan we dus ook niet doen. Ik wil dat ook helemaal niet. Ik doe wel een beroep op de leiders van deze kerkelijke gemeenschap: we hebben op dit moment 113.000 mensen in Nederland die besmettelijk zijn. De risico’s die je neemt als je met 500 mensen in een kerk gaat zitten zonder anderhalve meter en geen mondkapjes op, het is volstrekt onverantwoord.”

“Ik ga ervanuit dat ze het nog een keer heel precies gaan wegen en hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen, ook als christen”, aldus Rutte. ”Ik heb altijd in de Bijbel gelezen en geleerd van mijn ouders en dominees dat het christendom begint en eindigt met: je leeft niet alleen voor jezelf, je leeft ook voor de ander. Dat vind ik een zeer belangrijk christelijk uitgangspunt. Ik doe een groot beroep op deze kerkelijke leiders om dat uitgangspunt ook hier toe te passen.”

Doodsbedreigingen
Niet alleen vanuit politiek Den Haag wordt er gereageerd op het besluit van de kerk om weer volledig open te gaan. De telefoon van de scriba en de woordvoerder van de kerkenraad staan roodgloeiend. Daarbij kwamen ook doodsbedreigingen binnen. Zo nam de dochter van de scriba woensdag de telefoon op waarop haar verteld werd dat de strot van haar vader doorgesneden moet worden. Ook kreeg de dochter van woordvoerder van de kerk H. Snoek iemand aan de lijn die haar vertelde wat er met haar moest gebeuren. In gesprek met De Stentor vertelt Snoek dat diverse leden van de kerk boze telefoontjes en bedreigingen binnenkregen: “Ik had wel wat reacties verwacht, alleen zulke bedreigingen zijn natuurlijk verschrikkelijk en triest.”

Gesprekken
De landelijke synode van de gereformeerde gemeenten stelt in een reactie tegenover RTL Nieuws dat het standpunt van de Sionkerk niet hun standpunt is. Het medium sprak hierover met preses ds. P. Mulder die aangaf het gesprek aan te gaan met de kerkenraad van de Urker gemeente: “Ik moet er gelijk bij zeggen: ik heb niet de bevoegdheid om in te grijpen. Een kerkenraad is autonoom. Maar dat betekent niet dat ik niet met hen in gesprek ga.”

Ook burgemeester Cees van den Bos wil in gesprek met de kerkenraad. Hij stelt dat de gemeente Urk niet achter de voordeur van de kerk mag handhaven en dat de verantwoordelijkheid daardoor bij de kerk zelf ligt. Wel beloofde hij het gesprek aan te gaan met de kerkenraad van de Sionkerk. De kerkenraad staat hier ook voor open. 

Op sociale media werd volop gereageerd. CIP.nl zet een aantal reacties op een rijtje:

Arjan Dokman: Twee kerkdiensten per zondag, 400 mensen per dienst, dat is dus al gauw 800 x 95 euro = 76.000 euro boete voor deze kerk. Per zondag, iedere week opnieuw, graag vooraf en contant afrekenen. Niemand staat boven de wet.

Hans Cijs: Deze kerk trekt zich dus helemaal niets aan van de Kwetsbaren in de samenleving. Een kerk onwaardig!! Laat ze de Bijbel nog eens "helemaal" lezen... heidenen zijn het.

Robert Barneveld: Prima. Dat gaat slachtoffers opleveren. Voor hen zal het gods wil zijn. Wat mij betreft is het natuurlijke selectie.

Suuz Engelen-Verhoef: Was het FvD niet heel groot op Urk toevallig?

Monique Verweijmeren: Prima, als ze maar wel in Urk blijven dan... hekje er om heen graag.

Sjoerd Jaspers: Homeopathische verdunning van Urk. Geloof niet dat ik er wakker van kan liggen hoor. Sommige problemen lossen zichzelf op, zullen we maar zeggen.

Ralf Ramakers: Het geloof gebruiken voor burgerlijke ongehoorzaamheid is in deze tijd wel het toppunt van blasfemie!!

Susanne Hemelrijk: Belachelijk weer. Hopelijk flinke boete, anders kan alle horeca ook wel opengaan met al haar terrassen (wat overigens logischer, leuker en belangrijker zou zijn dan de kerken)!

Wouter Schuurmans: Bah, bah, bah, per direct ziekenhuisbedden en ic ontzeggen...

Tineke van Dijk: Moeten ze meteen weer een eiland van maken, wel... zonder verbinding met het vaste land!

Michiel Jansen-Dings: Hier kan ik alleen maar bewondering voor opbrengen. Dit is het juiste signaal in de juiste woorden.

Aileen Agter: Die Urkers hebben tenminste lef, dat zouden ze hier ook moeten doen. Al die coronaregels zijn overbodig, er is uit niets bewezen dat het werkt.

Erlien Wubs: Moeten ze in geval van corona ook geen gebruik maken van de medische zorg - Gods wil enzo.

Marco Carl: Prima, verder niet zeuren als mensen besmet raken en de ziekenhuizen vol raken. Ook dan geen gebruik maken van de zorg. Op een volwassen manier is er namelijk gekozen dit te doen. Verantwoording nemen heet dit.

Jan Heijmans: Willem Engel is de nieuwe voorganger. Sybren van Haga neemt de collecte voor zijn rekening.

Hans Kanbier: Graag wil ik de gereformeerde gemeente Urk dankzeggen voor deze daad van menslievendheid naar de wereldgemeenschap. Zij stellen zich zich op deze wijze vrijwillig beschikbaar om door het virus geruimd te worden. Hiermee zal het door God gewenste natuurlijke aantal doden eerder gehaald worden zodat er minder anderen hoeven te overlijden.

Nadine Bults: Misschien kunnen we van Urk weer een eiland maken?

Lidia de Jong: Lijkt mij een mooie testcase voor de tunnelvisionairs van het OMT..... indien Urk het overleeft kan het hele land weer open!

Nanda van der Velden: Laat ze lekker, die Urkers. Ik ben zeer benieuwd hoe dit er over twee weken uit ziet bij hen. Veel besmettingen? Dan lekker afbakenen. Geen besmettingen, dan heeft deze hele lockdown totaal geen zin gehad!

Souf Thalla: Hier kan de horeca een voorbeeld aan nemen. Ik ben blij dat mensen hun ogen beginnen te openen. Het goede wint altijd van het kwaad. Goed gedaan, kerk.

Natascha Mariska: Gelijk hebben ze. De maatschappelijke, sociale en psychische schade als gevolg van de maatregelen is geheel disproportioneel.

Lex Haak: Het is schandalig, dom en vreselijk egoïstisch. Als daar een flinke uitbraak komt, zit heel Nederland nog langer thuis omdat Rutte en de Jonge alleen naar landelijke en niet naar regionale cijfers kijken. Dat jullie van de gergem geen vaccinatie willen inverband met de voorzienigheid is allemaal best, maar wees niet zo egoïstisch. Wacht even tot de groepsimmuniteit op niveau is!

Johan van Rijswijk: Das wel lekker aantikken voor onze schatkist en die kan wel wat gebruiken. Geen mondkapje in gesloten ruimte is €95 x 450 mensen dat is €42.750 x 2 keer per week. Kunnen we dan gelijk doorstorten naar de horeca die zich wel netjes aan de regels houden.

Andre Sportmassage: Draai het eens om. Laat ze in Urk eens hun gang gaan. Wat als straks blijkt dat er geen besmettingen zijn. Dan kan straks gewoon heel Nederland open. Ik vind het een mooie test. Bij de testen van fieldlaps zijn ook goede resultaten. Dus wie weet.

Annemiek Erkens: Ik zou willen dat de hele maatschappij (middenstand, horeca) een voorbeeld aan hen nam! Van mij mogen ze gewoon open. Terug naar het oude normaal! Wég met die onmenselijke, nutteloze en ongezonde maatregelen.

Anne Zegel: Wat een ophef om niks. Iedereen mag achter de voordeur zelf bepalen wat hij/zij doet. Dat geldt ook voor kerken, moskeeën etc.

Marcel Roaf: Prima dat ze weer open gaan zonder regels. Zie het als een test, als er volgende maand niet extreem veel mensen in urk overleden zijn met corona, kan de rest van het land ook weer los.

Robbert Euving-De Boer: Niks van aantrekken lekker open gaan en je leven weer invullen met dingen waar je gelukkig van wordt. Beleid is over en uit en wankelt aan alle kanten. Nog even mensen en zijn we er vanaf en kunnen we beginnen met vervolging van de aansprakelijke. Go Urk! Mijn steun hebben jullie.

Bertus Buurman: Het is toch ook een schande wat die kerk wil. Als het een moskee geweest was zou Nederland te klein geweest zijn.

Istvan Kruts: In plaats van de 1,5 meter, kinderen tussen de volwassenen? Wie heeft dit verzonnen? Kinderen zijn dan wel minder kwetsbaar, maar het zijn wel de grootste verspreiders.

Priscilla Verbrugge: Kabinet hoeft niet in quarantaine als iemand van hun besmet is. Hoeven niet thuis te werken. Laat die kerk toch lekker gaan. Er zijn al zoveel mensen die corona hebben gehad. Dat kan je niet aan de buitenkant zien. Hou op met dat oordelen. Laat iedereen in zijn waarde.

Praatmee

Beluister onze podcast

#324 Jeffrey & Jan-Willem Grievink over toenemende Jodenhaat, David de Vos en echtscheiding
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Russell Brand
Positief nieuws

Bekende Britse komiek gedoopt: “Een levensveranderende ervaring”

“Een ongelooflijke en levensveranderende ervaring” en "een overgave aan Christus", zo omschrijft De Britse acteur en komiek Russell Brand zijn bekering tot Jezus en zijn recente doop. In een videoboodschap getuigt Brand via sociale media van zijn gel

grafstenen
Nieuws

Graven van Iraakse christenen vernield in Utrechtse wijk Overvecht

Bij begraafplaats Daelwijck in de Utrechtse wijk Overvecht zijn afgelopen weekend schokkende taferelen ontdekt: circa negentig graven zijn ernstig beschadigd. Een speciale sectie van de begraafplaats, gereserveerd voor Iraakse christenen, zag bijna g

Een Amerikaanse pastor overleeft aanslag
Nieuws

Amerikaanse pastor overleeft moordaanslag tijdens kerkdienst: "Zijn wapen haperde"

Een Amerikaanse pastor uit Pennsylvania heeft ternauwernood een moordaanslag overleefd. Dat meldt CBN News. Tijdens een kerkdienst probeerde een 26-jarige man de pastor, terwijl hij aan het preken was, neer te schieten. Maar het wapen haperde, waarna

Ayaan Hirsi Ali
Nieuws

Ayaan Hirsi Ali betreurt dat ze vroeger met het christendom spotte

Tijdens een conferentie in New York heeft vrouwenrechtenactiviste, auteur en voormalig VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali afgelopen weekend spijt betuigd over haar vroegere kritiek op het christendom. Dat meldt The Christian Post. Ali, ooit een overtuigd a

Jan-Willem Grievink
Podcast

Evangelische beweging is volgens Jan-Willem Grievink complexer dan velen denken

Naar aanleiding van het boek 'Rauw' van evangelist David de Vos wordt het reilen en zeilen van de evangelische beweging volop besproken. In de nieuwspodcast van Cvandaag benadrukt Jan-Willem Grievink dat deze stroming complexer is dan veel christenen

Ds. M. Klaassen
Video

Ds. Klaassen deelt confronterende boodschap: "Ook binnen de kerk zijn er nog veel mensen slaaf"

"Of je bent door Gods genade verlost van je slavernijverleden of je zit er nog steeds middenin. Ik denk wel eens dat het goed zou zijn als we ons daar misschien wat meer druk over zouden maken. Want je kunt zomaar denken dat je vrij bent, terwijl je

Ds. J. IJsselstein
Nieuws

Ds. J. IJsselstein aanvaardt beroep GerGem Woerden

Ds. J. IJsselstein, predikant van de gereformeerde gemeente te Kapelle-Biezelinge, heeft het beroep aangenomen dat door de gemeente Woerden op hem was uitgebracht, laat Gergeminfo.nl weten. Woerden was vacant sinds het vertrek van ds. W. A. Zondag na

Jan Pieter Verweij
Column

Goed gezinsbeleid lijkt een ideologische blinde vlek te zijn

In het Nederlandse beleid wordt al jarenlang het individu centraal gesteld en lijkt het gezin er niet toe te doen. Tegelijkertijd zijn er volop zorgen over polarisatie, groeiend asociaal gedrag, een groeiend aantal (gok)verslaafden, dalend mentaal we

Meerartikelen

Tonnie van der Kooij
Levensverhaal

Tonnie van der Kooij (93) overleefde een Jappenkamp: "Zelfs in de moeilijkste tijd zorgt God voor je"

Afgelopen zondag was de 93-jarige Tonnie van der Kooij te zien in Hour of Power. Van der Kooij weet wat het is om in gevangenschap te leven, want tussen haar elfde en vijftiende levensjaar zat ze, samen met haar moeder, in een Jappenkamp opgesloten.

InSalvation
Nieuws

InSalvation viert slotakkoord in stijl door laatste cd met muzikale vrienden

Wat is een passend afscheid? Als je die vraag over InSalvation stelt, dan ligt het antwoord voor de hand. De band heeft altijd aanbidding op de eerste plaats gezet in haar bediening. En tijdens de achttien jaar dat ze actief was, haakten veel vriende

Banner of Truth-voorgangersconferentie
Verdieping

Banner of Truth-voorgangersconferentie wakkert de vlam van liefde tot God aan

‘Wat is de mens?’ Deze vraag uit Psalm 8 vormde dit jaar het thema van de Banner of Truth-voorgangersconferentie. Het hoeft niet te verwonderen dat voor dit thema is gekozen, want juist op dit gebied is er in onze tijd en maatschappij veel verwarring

Kom over en help
Nieuws

Beleef Oost-Europa tijdens jubileumdag Kom over en help

Op zaterdag 18 mei organiseert Kom over en help een jubileumdag ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de stichting. Op deze dag, die gehouden wordt op de Leger des Heils-locatie in Ede, kan jong en oud kennis maken met het werk van Kom over en

Willem Ouweneel
Boekfragment

Is Israël nu wel of niet het uitverkoren volk van God?

Aan de ene kant is er geen twijfel over dat God zijn verbond sluit met het gehele (etnische) volk Israël. Dat wordt nog eens onderstreept door het feit dat elk Israëlitisch jongetje van acht dagen oud besneden wordt, of zijn ouders nu erg vroom zijn

Ds. M. van Reenen
Video

Ds. Van Reenen kwam catechisant tegen: "Dominee, maakt u zich zorgen over ons?"

"Dominee, maakt u zich zorgen over ons?", die vraag werd tijdens Koningsdag door een catechisant aan ds. M. van Reenen gesteld. Dat vertelde de hersteld hervormde predikant onlangs in een preek. De Urker predikant geeft aan dat hij zich niet specifie

Wilkin van de Kamp
Video

In deze video vertelt Wilkin van de Kamp hoe Luther ontdekte dat gerechtigheid een geschenk is

"Dankzij Paulus ontdekt Luther dat hij in Christus niet rechtvaardig wordt gemaakt, maar rechtvaardig wordt verklaard. Gerechtigheid is een geschenk", aldus Wilkin van de Kamp. In de 52e aflevering van de serie 'Begin je dag met God' behandelt de chr

Päivi Räsänen in GerGem
Video

Finse politica Räsänen spreekt GerGem-kerkgangers toe: "Vertel over Jezus"

De vervolgde Finse politica Päivi Räsänen is momenteel in Nederland. De christendemocratische oud-minister is al jarenlang onderwerp van strafrechtelijk onderzoek omdat zij in 2019 een Bijbelpassage op X plaatste. Afgelopen zondag was ze te gast in d

Pakistan
Nieuws

50 moslims vallen christelijk gezin aan in Pakistan, politie weigert daders te arresteren

De Pakistaanse politie weigert moslims te arresteren die onlangs een christelijke boerenfamilie aanvielen in Pakistan. Dat meldt Morning Star News. Naar verluidt vielen circa vijftig gewapende moslims, onder leiding van lokale grootgrondbezitters, de

Doop
Positief nieuws

Bijna 1000 mensen gedoopt op Amerikaans strand: 'Er komt een golf van opwekking'

Tijdens een speciaal belegde doopdienst op het strand van Florida zijn onlangs 947 mensen gedoopt. Dat meldt CBN News. De massadoopdienst werd georganiseerd door de Grace Family Church in Tampa nadat twee weken eerder zo'n 1200 mensen tijdens een wed

Jezus-figuur
Nieuws

AI-plaatjes Jezusfiguren worden ingezet voor reclamedoeleinden

Op sociale media, met name op Facebook, duiken steeds meer bizarre afbeeldingen op waarop Jezusfiguren te zien zijn in allerlei vormen, variërend van maiskolven tot garnalen en zandsculpturen. Deze afbeeldingen worden gegenereerd door AI (kunstmatige

Jan-Willem Grievink
Podcast

Heb je huwelijksproblemen? Jan-Willem Grievink geeft advies

Echtscheiding is gevoelig én actueel thema in de christelijke wereld. Het onderwerp is actueel vanwege een 7-delige podcastserie van het Nederlands Dagblad. In Nederland gaan zo'n 26.000 echtparen per jaar uit elkaar. Onder christenen neemt het aanta