Erik Bakker en Wim Dekker
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

23 maart 2021 door Redactie

Predikant schrijft brief aan kerkplanter: "Laten we oppassen met groepjes en clubjes"

“Wat veel kerken doen is oude dingen online voortzetten. Er is meer nodig dan nieuwe wijn in oude zakken”, stelde kerkplanter Erik Bakker. Naar aanleiding van zijn interview met CIP.nl starten we deze week een briefwisseling tussen hem en PKN-predikant Wim Dekker. Moet de focus verlegd worden naar kleine huisgroepen in plaats van de zondagse kerkdienst? In zes brieven proeven de kerkplanter en de predikant elkaars motieven. Wim Dekker trapt af.

Beste Erik,

Graag wil ik met jou in gesprek gaan naar aanleiding van je interview met CIP.nl, waaruit zoveel bewogenheid blijkt om mensen in deze tijd bij Christus te houden en te brengen. Die bewogenheid deel ik. Daarom zou ik ook kunnen volstaan met te zeggen, dat ik in grote lijnen waardeer wat je zegt. Maar dan zijn we snel uitgepraat. Het zou ook een beetje oppervlakkig zijn. Want jij zou mij dan terecht kunnen vragen wat ik concreet met jouw oproep doe.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Briefwisseling kerk-zijn (in en na coronatijd)
- Kerkplanter reageert op brief predikant: "Er is voor de kerk een nieuw tijdperk aangebroken"
- Kerkplanter aan predikant: "Waarom steek je je energie niet in het vormen van huiskerken?"
- Predikant reageert op brief kerkplanter: “Ik ben tegen religieus consumentisme bevorderen”
- Slotbrief predikant aan kerkplanter: "In huiskerken dreigt versnippering en sektarisme"
- Slotbrief kerkplanter: “Huiskerk is geen netwerk van ongeleide projectielen”
Meer over Briefwisseling kerk-zijn (in en na coronatijd) »

Reacties

Hoe dan ook, we moeten toe naar 24/7 kerk zijn en niet die paar uurtjes op zondag centraal stellen. Kerk ben je met je familie, je buren. mensen uit je dorp en/of je wijk. Het volgen van Jezus is vooral iets van de dagelijkse praktijk en minder van de zondag. Daarom is het nodig dat er meer gelijkheid komt en het priesterschap en de ingebeelde godgeleerdheid eindelijk eens een bescheidener plek toegewezen krijgt. En ja, regelmatig een feestelijke samenkomst van de groeiende gemeente van gelovigen.
T
Veel "grote kerken" zien wij kleiner worden. Het zijn de "grote" kerken die geen jongeren meer aanspreken en verdwijnen. De kerkplanter zoekt naar de restanten, de brokken van wat ooit kerk was. Het is een hele uitdaging en vraagt van de kerkplanter veel kennis en visie om uit deze restanten iets weder op te bouwen. Met nieuwe technieken en nieuwe inzichten komt er een andere horizon.
J
Waarom stapt men in de PKN zo gemakkelijk over de afbraak van de Bijbel als het waarheidsgetrouwe Heilzame Woord van God heen in relatie tot de forse afkalving van het ledenbestand/kerkbezoek?

Je denk toch zeker niet, dat Ik op mijn vrije dag vrijwillig mijn warme bed uit kom om een sociaal-moraliserend praatje van ca. 15 minuten te krijgen ingebed in een waaier van moderne muziek. Met daar overheen als smaakmaker wat opbeurende woorden richting een imaginair wezen waarvan we weten, dat die door mensen is bedacht!

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen