Prof. dr. Henk van den Belt
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

22 maart 2021 door Jeffrey Schipper

Is de leer van reformatorische christenen ouderwets? Prof. dr. Van den Belt antwoordt

“Als gereformeerde theologen moeten we niet gefixeerd zijn op het verleden. Gereformeerd zijn houdt in dat nieuwe inzichten altijd mogelijk zijn”, maakt prof. dr. Henk van den Belt duidelijk. Met hart en ziel zet hij zich in voor gereformeerde theologie en in het verlengde daarvan: het Evangelie. Dat doet hij ook als directeur van het Cornelis Graafland Centrum. Waarom heeft de gereformeerde theologie toekomst? En sluit de vorm waarin dit wordt verpakt nog wel aan bij deze tijd? Van den Belt spreekt zich uit. “Vreemd dat sommige reformatorische christenen alles wat nieuw is, verdacht vinden.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

M
"Met hart en ziel zet hij zich in voor gereformeerde theologie en in het verlengde daarvan: het Evangelie" .

Moet dat niet zijn" het Evangelie en in het verlengde daarvan de theologie" ? Of zie ik dat niet goed.
J
Een rare vraag: "is de leer van reformatorische christenen ouderwets?". Een veel betere vraagstelling zou zijn: in hoeverre is de leer van reformatorische christenen gebaseerd op het gezag van de Bijbel?"
J
Gereformeerde theologie, c.q. de calvinistische uitverkiezingsleer is niet het Evangelie. Het Evangelie (het goede nieuws) is voor iedereen. Maar een calvinist zal nooit tegen een willekeurige persoon kunnen proclameren dat Jezus ook voor hem/haar gestorven (en opgestaan) is. Immers, een calvinist kan niet weten of die persoon ook uitverkoren is. De gereformeerde theologie leert: het Evangelie is alleen voor de zgn. uitverkorenen, uitverkoren om gelovig te kunnen worden.
Toon meer reacties (26)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen