Kaag
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 maart 2021 door Redactie

'Christelijk blok' verliest zetels; VVD, D66 en FVD grote winnaars verkiezingen

De christelijke partijen hebben bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer de schade beperkt weten te houden. Alleen het CDA verliest zetels; SGP en ChristenUnie lijken hun aantal zetels te behouden, al zal een aantal christelijke Kamerleden afscheid nemen. Grote winnaars van de verkiezingen zijn VVD, D66 en Forum voor Democratie, de linkse partijen verliezen flink. Dat blijkt nadat driekwart van de stemmen geteld is. De christelijke invloed op het kabinet lijkt minder te worden. 

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

Exitpoll
In de peilingen zag het er lang goed voor de ChristenUnie. De partij van Gert-Jan Segers werd vrijwel constant gepeild op zes of zeven zetels. Bij de eerste exitpoll die woensdagavond door onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS werd gemaakt, stond de partij echter plotseling op vier zetels. Dat zou zetelverlies betekenen. Daar werd echter direct een foutmarge van twee zetels bij vermeld.

"Opnieuw meeregeren? Het is veel te vroeg om daarover na te denken."

Gert-Jan Segers zei dan ook voor de camera van de NOS eerst de echte uitslag af te wachten: “De avond is nog jong”, vertelde hij desgevraagd. “We wachten rustig af tot de uitslag komt. Ik hoop nog steeds dat we kunnen laten zien dat je verantwoordelijkheid kunt nemen en daarvoor niet afgestraft hoef te worden. Ik hoop nog steeds dat we aan het einde van de avond opgelucht ademhalen.” Op de vraag of hij opnieuw zou willen meeregeren als de ChristenUnie inderdaad wordt afgeschaft, wilde Segers geen antwoord geven: “Het is nog veel te vroeg om daarover na te denken.”

Segers doelde met het afstraffen op de deelname van de ChristenUnie aan het afgelopen kabinet. Veel partijen die inmiddels met Mark Rutte hebben geregeerd werden daar de volgende verkiezingen door de kiezer voor gestraft. D66 liet gisteren bij dezelfde exitpoll al direct zien dat dit niet zo hoeft te zijn. De partij van Sigrid Kaag scoorde daarin namelijk maar liefst 27 zetels, een winst van 9 zetels ten opzichte van vier jaar geleden. Het zorgde voor uitbundige taferelen waarbij de Kaag besloot om op tafel te gaan dansen.

De SGP bleef in de eerste exitpoll op drie zetels staan. De partij van Kees van der Staaij stond hier vrijwel de hele peilingen op. “Als SGP inderdaad temidden van alle verschuivingen de drie zetels mag behouden, ervaar ik dat als een grote zegen”, schreef de voorman op Twitter. “Alle SGP-stemmers wil ik van harte bedanken voor het in ons gestelde vertrouwen. Spannend wat de definitieve uitslag wordt.”

Er waren rondom de partij namelijk zorgen over de hoge opkomst die in de exitpoll werd aangegeven. Over het algemeen wordt aangenomen dat SGP een vaste groep kiezers heeft. Een hoge opkomst zou daarom zomaar zetelverlies kunnen betekenen. Van der Staaij gaf aan opgelucht te zijn als zijn partij inderdaad de drie zetels zou behouden: “Als het beeld klopt zouden zowel CDA als ChristenUnie echt moeten inleveren. Met deze uitslag zou SGP de enige stabiele christelijke partij zijn. Maar ik hecht er wel aan om te beklemtonen dat het echt een heel voorlopig beeld is. Wat het definitief wordt, weten we echt nog niet op grond van deze exitpoll.”

"Als het beeld klopt, zouden zowel CDA als ChristenUnie moeten inleveren."

Bij het CDA werd de exitpoll met lede ogen ontvangen. De partij verloor maar liefst vijf zetels ten opzichte van 2017 en kwam daarmee voorlopig uit op 14 zetels. Dat was net genoeg voor de christelijke Derk Boswijk om in de Tweede Kamer terecht te komen. Lijsttrekker Wopke Hoekstra was uiteraard teleurgesteld: “Ik ben twaalf weken geleden begonnen en het resultaat is natuurlijk heel teleurstellend, ik had het liever anders gezien”, reageerde hij tegenover de NOS. Hij maakte direct van de gelegenheid gebruik om VVD en D66 te feliciteren.

De eerste exitpoll liet ook meteen een fors verlies zien voor de linkse partijen. Zowel GroenLinks als SP verloren zes zetels en waren daarmee de grootste verliezer. Opvallend was het aantal nieuwkomers met zetels. Zo gaf de exitpoll aan de nieuwe partij Volt vier zetels, behaalde JA21 drie zetels en stonden ook de BoerBurgerBeweging en BIJ1 op één zetel. De PVV verloor twee zetels en Forum Voor Democratie behaalde ook een forse winst. De partij van Thierry Baudet stond op zeven zetels, vijf meer dan in 2017.

Flinke veranderingen
In de loop van de nacht veranderde er toch nog behoorlijk wat. Uiteindelijk kwam het ANP, op basis van driekwart van de stemmen, met een voorlopige prognose. Daarbij behoudt de ChristenUnie toch haar vijf zetels. Segers reageerde daar donderdagochtend dankbaar op: “De stemmen worden nog geteld, dus met een slag om de arm… maar toch. We lijken onze slagkracht in de Kamer te behouden en daar ben ik, zeker na de eerste exitpoll, heel dankbaar voor. Heel veel dank aan iedereen die met zijn of haar stem ons het vertrouwen heeft gegeven. We zullen in een Kamer met meer partijen, nieuwe verhoudingen en een vernieuwde ChristenUnie-fractie weer vol voor onze idealen gaan. Op hoop van zegen!”

"We lijken onze slagkracht in de Kamer te behouden en daar ben ik, zeker na de eerste exitpoll, heel dankbaar voor."

De fractie van de ChristenUnie is inderdaad vernieuwd. Zoals het er nu naar uitziet, is Segers zelf de enige die terugkeert in de Tweede Kamer in vergelijking met de afgelopen vier jaar. Eerder namen Joël Voordewind en Carla Dik-Faber al afscheid. Bovendien besloot de partij op Stieneke van der Graaf en Eppo Bruins achter Mirjam Bikkers, Don Ceder en Pieter Grinwis te zetten. Daardoor zullen Van der Graaf en Bruins waarschijnlijk afzwaaien als Kamerlid, tenzij ze met voorkeurstemmen gekozen zijn. Als het echter zo blijft gaat ChristenUnie de Tweede Kamer in met Gert-Jan Segers, Carola Schouten, Mirjam Bikker, Don Ceder en Pieter Grinwis.

De SGP blijft in de nieuwste prognoses nog steeds op drie zetels staan. De hoge opkomst die in de eerste exitpoll gemeld werd, blijkt toch tegen te vallen. Op dit moment wordt er uitgegaan van een opkomst van 79,2 procent. Dat is 2,5 procent minder dan vier jaar geleden. Voor de SGP blijven dezelfde drie Kamerleden actief: Kees van der Staaij, Chris Stoffer en Roelof Bisschop. Ook dit is onder voorbehoud vanwege eventuele voorkeurstemmen.

CDA stijgt in de nieuwste prognoses van donderdagmorgen en komt uit op 15 zetels. Daarmee komt Derk Boswijk in de Kamer. Dat geldt in eerste instantie niet voor Martijn van Helvert, al moet gezegd worden dat hij intensief campagne heeft gevoerd om via voorkeurstemmen alsnog in de Kamer te komen. Of dat ook daadwerkelijk is gelukt, is nog niet bekend.


Mogelijke formaties
Grote winnaars van de verkiezingen zijn dus VVD (35 zetels) en D66 (24 zetels), ook al veranderde ook bij hen het aantal zetels gedurende de nacht. Met het CDA (15 zetels) erbij komen deze partijen precies uit op 75 zetels. Dat is te weinig voor een meerderheid. Als ze het weer samen willen gaan proberen, is het de vraag wie daarbij betrokken wordt. Wordt het weer ChristenUnie zoals afgelopen kabinetsperiode? In aanloop naar de verkiezingen waren uit zowel D66 als VVD geluiden te horen dat men daar niet al te enthousiast over is. Bovendien staan ChristenUnie en D66 lijnrecht tegenover elkaar met betrekking tot medisch-ethische onderwerpen zoals voltooid leven en abortus. De VVD zal wellicht JA21 erbij willen betrekken, dat in de laatste prognose vier zetels heeft gehaald. Ook is het mogelijk dat PvdA en/of GroenLinks de drie eerdergenoemde partijen gaan ondersteunen.

Links grote verliezer
De grootste verliezers van de verkiezingen zijn de linkse partijen. Zo verliest de SP vijf zetels en komt het daarmee uit op negen zetels. Bij GroenLinks is het nog erger. De partij van Jesse Klaver wist bij de vorige verkiezingen nog 14 zetels te behalen, maar dat aantal is nu gehalveerd. GroenLinks wist in geen enkele gemeente stemmen te winnen ten opzichte van 2017. In Urk bleef het aantal stemmen op de partij gelijk, in alle andere gemeenten verloor men stemmen. Partij voor de Dieren is één van de weinige partijen op links die wel winst wist te behalen. Esther Ouwehand kan een zetel bijschrijven en komt daarmee op een totaal van zes zetels. De PvdA blijft op negen zetels staan.

Forum voor Democratie voerde de afgelopen maanden actief campagne door het hele land. Weerstand tegen de coronamaatregelen stond daarbij centraal. En met succes, zo blijkt uit de prognose van het ANP. Men behaalt voorlopig acht zetels. De PVV levert drie zetels in en komt 17 zetels terecht. Ook Denk verliest een zetel en komt daardoor met twee zetels in de Kamer.

Nieuwkomers
Er lijken behoorlijk wat nieuwkomers in de Tweede Kamer te komen: JA21 (vier zetels) en Volt (drie zetels) komen het grootste binnen. Daarnaast wordt verwacht dat ook BIJ1 en de BoerBurgerBeweging een zetel halen. De partij JezusLeeft heeft ook deze verkiezingen geen zetel weten te bemachtigen.

Minder invloed christelijke partijen
Hoewel van de christelijke partijen enkel het CDA flink inlevert, lijkt de invloed toch minder te gaan worden de komende jaren. De kans is klein dat de ChristenUnie wederom gaat meeregeren en daarmee is onder meer de vrijheid van onderwijs in het geding. Het CDA zou dat eventueel nog tegen kunnen houden als de partij van Wopke Hoekstra in het kabinet terechtkomt. De grote winst van D66 is echter geen goed nieuws voor christenen. Kees van der Staaij liet woensdagavond ook direct al weten het lastig te vinden om steun te verlenen aan het kabinetsbeleid als D66 daar een grote stempel op drukt. En van dat laatste kunnen we, gezien de voorlopige uitslagen, zeker uitgaan.

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Verkiezingen 2021
- Lilianne Ploumen (PvdA) opent aanval op christelijke politici in slotdebat
- Derk Boswijk wil namens het CDA de Kamer in: "We zijn te bescheiden geweest over ons geloof"
- Het christelijke verkiezingsdebat: dit waren de hoogtepunten
- Volgens Alain Verheij bestaat christelijke politiek niet: "Christenen moeten zich niet blindstaren op abortus en euthanasie"
- Verkiezingsprogramma SGP: pleidooi voor leven, gezin en Nederland
Meer over Verkiezingen 2021 »

Reacties

G
Diep triest te moeten constateren dat de partijen die staan voor afbraak, zowel in leven als bij dood.... nog meer vertrouwen krijgen van kiezers. Arm Nederland wat zo overduidelijk zijn rug keert naar God. Wat rest is bidden, voor dit land, voor zijn bewoners maar bovenal voor een spoedige terugkeer van de Here Jezus.
W
De geest van izebel is met minister Kaag van D66 erg actief in ons land. Velen zien het niet. Maar deze Kaag die abortus tot in de derde wereld propageert, kinderen vermoord in de moederschoot, getrouwd is met een Palestijnse extremist, terroristen financiert, doet zich voor als een engel. Ga in gebedsstrijd voor ons land!!
J
We kunnen ons alvast voorbereiden op het ter discussie stellen door D66 van de vrijheid van (christelijk) onderwijs (art 23), ethische zaken als levensbeëindiging, meer macht naar de EU en bovenal Israël bekritiseren bij monde van Sjoerd Sjoerdsma.
Toon meer reacties (22)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen