rab en rik
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

19 maart 2021 door Opperrabbijn Jacobs en Rik Bokelman

Waarom zijn zoveel Joden gelovig gebleven na de Holocaust? Rab en Rik

"Alles komt van boven. Als iemand mij een klap geeft heeft dat zo moeten zijn", stelt opperrabbijn Jacobs. Maar is dat niet een bizarre gedachte? Geldt dat bijvoorbeeld ook voor de holocaust? En over de holocaust gesproken: hoe kunnen Joden in vredesnaam nog in God geloven na deze verschrikkelijke periode? Je leest het in deze nieuwe aflevering van Rab en Rik!

Gedurende het Joods jaar wordt de hele Thora gelezen in de synagoge. Opperrabbijn Jacobs deelt drie keer per week een wijze levensles aan de hand van het schriftgedeelte van die week. Naar aanleiding van die les stelt Rik enkele vragen, waar de rabbijn weer antwoord op geeft. Rab en Rik is een boeiend initiatief waarbij je vanuit het oudste boek ter wereld lessen leert voor vandaag!

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Rab en Rik
- De meeste Joden waren in Egypte totaal de weg kwijt - Rab en Rik
- Is het huwelijk alleen een kwestie van lichamelijke liefde en genot? Rab en Rik
- Koosjer eten gebeurt een stuk zorgvuldiger dan koosjer gedrag - Rab en Rik
- Koosjer eten hygiënischer? Totale onzin! Rab en Rik
- Kent het jodendom enkel oudere leiders? Rab en Rik
Meer over Rab en Rik »

Meld je gratis aan voor de wekelijkse Rab en Rik Nieuwsbrief!

Reacties

a
Heb een vraag . Jezus kreeg een slag in het gezicht. Hierbij stelde Hij wel de waarom vraag aan de dader en of het terecht was. Wat heb Ik verkeerd gedaan? Zo niet, waarom sla je Mij dan.

Johannes 18: 22 en v.v.
L
Is het niet zo dat het een taak is van het slachtoffer of van de gemeenschap om de geweldenaar een halt toe te roepen? Gebeurt dit niet, dan lijdt het slachtoffer en de dader hoopt steeds meer schuld op.

Zowel in het belang van het slachtoffer als van de dader moet toch worden aangegeven dat hier een grens wordt overschreden? Anders kan het kwaad ongehinderd verergeren.
K
"De eerste les die de Thora ons leert is dat wij niets maar dan ook niets kunnen begrijpen van de Schepping en al helemaal niets van de Schepper. Dat is en blijft het Joodse uitgangspunt."

Vanuit het NT deel ik deze mening niet helemaal. Maar als wij het OT lezen, dan moeten wij dit heel goed in gedachten houden. Vaak veel te makkelijk wordt iets uit het OT geponeerd als "waar" of "Gods wil", want het staat in de bijbel. Maar dan ga je volledig voorbij aan het joodse karakter van het OT.
Toon meer reacties (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen