Kees Goedhart
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

30 maart 2021 door Geerten van Breugel

Kees Goedhart ziet christenen bij gebedsgenezing te gefocust zijn op resultaat: "Daardoor keldert het geloof"

Gebedsgenezing blijft belangrijk in Nederland, betoogt Kees Goedhart. Uit het onderzoek van Rik.Marketing in opdracht van CIP.nl bleek dat slechts 10 procent van de evangelische beweging sceptisch of zeer sceptisch staat ten opzichte van gebedsgenezing. “Ook logisch, er is zoveel nood en mensen zijn op zoek naar een antwoord”, zegt de voormalig voorzitter van Stichting Opwekking. Toch ziet de vroegere zendeling ook in de evangelische wereld valkuilen. “De grootste fout is dat we vaak te veel gefocust zijn op het resultaat en te weinig op God die uiteindelijk het wonder moet doen. Door deze houding keldert ons geloof en hebben we de neiging om steeds luider te gaan bidden. Geloof richt zich echter op God."

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Gebedsgenezing
- Martin Koornstra baalt na halve genezing op Urk: "Ik bied mijn excuses aan"
- Simon Ekkelboom gelooft niet meer in zijn eigen wonderbaarlijke genezing
- Was de genezing van Albert uit Urk echt een "onvoorstelbaar wonder"?
- Martin Koornstra ziet dat zijn dochter niet geneest: "Als vader kan ik niet 21 jaar lang bidden om een wonder"
- Wilkin van de Kamp over waarom God lijden toelaat en niet alle zieken genezen
Meer over Gebedsgenezing »

Reacties

Dank je Kees voor je heldere uiteenzetting. 40 jaar geleden kon je bespeuren dat het onderwerp "genezing" in de Pinkstergemeenten deels doorspekt was met groot enthousiasme en soms ondeskundigheid. Dit kwam tot uiting in het sjorren met rolstoelen en het trekken aan mensen zodat ze gingen staan. Dit lukte vaak niet en dan kon je wel horen dat het waarschijnlijk aan het ongeloof lag van degene voor wie werd gebeden. Een vaak onterechte opmerking, gelukkig is er nu voortschrijdend inzicht.
A
Kees van der Vliet: "Nergens in die teksten lees ik gebedsgenezing als een opdracht van God." Lees dan Marcus 16:17b: "op zieken zullen zij de handen leggen en zij zullen genezen worden." Dat is een opdracht! De Bijbel is een kookboek: je moet doen wat erin staat om het gewenste resultaat te bereiken. Soms mislukt de cake . . .
K
@A.J. Tijman: ik ken de tekst. Maar wat daar staat is eerder een teken dan een opdracht. Het zit bij deze man wel heel erg vast op de vorm en het moeten. De roomsen kennen het sacrament van de ziekenzalving. Binnen de protestantse kerken kent men de voorbede.

Ik heb nog al moeite met dat je het op de juiste manier moet doen. Dat reduceert Gods handelen tot een chemische formule of laat het afhangen van de kwaliteiten van degene die bid. Het is nog altijd "maar Uw wil geschiede".
Toon meer reacties (6)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen