Alain Verheij
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 maart 2021 door Patrick Goede

Theoloog Alain Verheij niet blij met 'eerbiedskapitaal': "God wordt er afstandelijker door"

Theoloog Alain Verheij is niet tevreden over de terugkeer van het zogenoemde 'eerbiedskapitaal' in de nieuwe Bijbelvertaling. Sinds 2004 was deze hoofdletter voor de derde persoon enkelvoud van God niet meer in de Bijbel te vinden (Hij), maar nu keert deze dus terug. "Ik ben het er niet mee eens. Ik vind God er afstandelijker door worden. In plaats van een personage in jouw verhaal wordt Hij iemand die er hoog boven zweeft."

De vrouwensynode die onlangs felle kritiek uitte op de terugkeer van het eerbiedskapitaal in de Bijbel, stelt dat dit een "patriarchaal Godsbeeld" in stand houdt. Op welke manier kijkt de theoloog naar God? "God is mannelijk en vrouwelijk. De mens is beelddrager van God. Alleen een man was niet genoeg. God omhelst de hele menselijkheid. Als je naar de Drie-eenheid kijkt zie je dat het Hebreeuwse woord voor 'Geest' vrouwelijk is. Er zijn mensen die zeggen: 'Zie je, in de Drie-eenheid is ook al die mannelijkheid en vrouwelijkheid van God vervat.' In de Bijbel zie je ook een paar kleine verwijzingen naar de vrouwelijkheid van God waarbij de mannelijkheid tekort schiet om de grootsheid van God te laten zien."

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

CIP Video's
- Pastor Anne Borkent maakt zich zorgen over 2G: “Gevaarlijke weg en glijdende schaal”
- Arts Alie Hoek: "Overheid mag vaccinatiedrang uitoefenen"
- Gerdien verloor haar dochter Miriam (6) in Albanië: "God sprak tot mij in de chaos"
- Jan Pool geschrokken van polarisatie: "Christelijk Nederland, waar zijn we mee bezig?"
- Dominee Hettema stelt transgenders opnieuw voor in zijn gemeente: "Het is geen ziekte"
Meer over CIP Video's »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
En dan ben ik het weer niet eens met Alain. Het is toch wel erg ver gezocht dat dat hoofdlettertje je hele Godsbeeld (oeps, hoofdletter), af hangt van die hoofdletter. Persoonlijk vind ik het het lezen in de bijbel ten goede komen.
P
Tja, zo is het leven: de een (o.a. ik) is er heel blij mee dat de 'eerbiedskapitaal' terugkomt en de ander dus niet. Voor mij is het in ieder geval reden om de nieuwe uitgave meteen aan te schaffen.
N
Wat een onzinnige uitleg van het OT gebod. Het gaat daarin niet om hoe wij ons God voorstellen, maar om het kwalijke omdraaien van de rollen; Niet God maakt ons ,maar wij maken een god ,door een beeld te boetseren ,te hakken of met hout bewerking en vervolgens buigen we in aanbidding neer voor het werk van onze eigen handen .Ook is een vrouw al een man ,ze komt immers uit zijn mannelijke rib voort. Maar in de beleving van sommige, is die rib maar minderwaardig, t.o.z. van de rest van het mannenlijf en wil ze liever b.v. een arm of nek zijn
Toon meer reacties (4)