Gerdien Blom
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

15 maart 2021 door Gerdien Blom

Allergische reacties in coronatijd: kijk eens in de spiegel

Wie een inhoudelijke dialoog aan wil gaan, moet bereid zijn om in de spiegel te kijken. Als anderen je respectvol een kritische spiegel voorhouden, is dat doorgaans goed te doen. Het wordt lastiger als de spiegel bijna in je gezicht wordt gesmeten.

‘Kijk eens wat je teweegbrengt’, klinkt het verwijtend. En terwijl je probeert om een blik in de spiegel te werpen, ben je bang dat de spiegel op je hoofd aan diggelen wordt geslagen. Ook lastig is het, als mensen je op een spottende manier een spiegel aanbieden. ‘Kijk naar je zelf, je bent niet geloofwaardig’, zeggen ze. Ze geven je een lachspiegel in handen en je ziet dat je gezicht er vervormd op staat. Naast lachspiegels zijn er spiegels met een aureool er in gegraveerd. Ze worden doorgaans enkel met goede bedoelingen aangeboden. ‘Waren er maar meer mensen zoals jij’, hoor je, terwijl je er in kijkt. Bemoedigend en hartverwarmend. Maar een aureool is ook riskant, als je jezelf daarmee boven anderen verheft. Sommige mensen bieden je geen spiegel aan. ‘Ga maar lekker tegen je eigen spiegelbeeld aanpraten’, roepen ze van een veilige afstand. En dan zijn er mensen die naast je komen staan. Samen kijk je in de spiegel. Je leest elkaars blik en vindt er herkenning.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

K
Tsja, kleur bekennen, dan ben ik ook oranje. Er valt aan de hand van de feiten genoeg aan te merken op het Corona-beleid en als het om bezoek gaat vergeten we hier af en toe maar de regels.

Maar als het om feitelijke onjuistheden gaat, dan heb heel erg last van een allergische reactie.
Een mooi kleurrijk betoog.Toch iets meer nuance dan wit/zwart... hoewel...
K
Overigens, wat ik van de week las, was wel gefundeerde en onderbouwde kritiek op het vaccinatiebeleid. Wanneer iedereen wordt inent met een vaccin met een specifiek kenmerk van het virus (wat nu dus gebeurd), bestaat er een risico, dat een veel gevaarlijkere variant van het virus kan ontwikkelen, waar het vaccin niet tegen werkt. Hoe groot die kans is, is onduidelijk, maar mogelijk is dit ook gebeurd bij de Spaanse griep, waarbij de tweede golf veel erger was.
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen