Doekes
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

04 maart 2021 door Matthijn Doekes

Tijdens mijn depressie worstel ik met de Bijbel, maar God is goed

Sinds kort zit ik weer in een ernstige depressie. Schreef ik in 2019 al eens over suïcidaliteit, waar veel reacties op kwamen, vandaag is dit onderwerp persoonlijk actueel.

De meest simpele dingen kosten enorm veel moeite: opstaan uit bed, douchen, omkleden, koken, het huishouden doen. Als ervaren depressieveteraan weet ik hoe belangrijk het is om deze simpel ogende activiteiten bij te houden, ondanks dat je je rot voelt. In de donkerste tijden is het echter een enorm gevecht, elke dag weer. Dat is wat ik nu ook ervaar.

Het is voor mentaal gezonde mensen nauwelijks voor te stellen wat een depressie daadwerkelijk inhoudt. Je gewoon even rot voelen, is geen depressie. We noemen het vaak zo, maar een echte depressie omvat veel meer dan een paar dagen down zijn. Deze ziekte heeft invloed op alle vlakken van je leven.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Matthijn Doekes
- Waarom vallen 'grote mannen Gods' steeds in grove zonde?
- Manipulatief leiderschap: sommige kerkleiders verwachten gedwongen nederigheid
- Mijn volwassendoop is geen teken van minachting naar mijn ouders
- Waarom ik een complottheorist ben
- Gezocht: christenen met kritiek op hun eigen kerkcultuur
Meer over Matthijn Doekes »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Beste Matthijn, eigenlijk kan ik alleen maar voor je bidden.

Maar: blijf schrijven. Wat je schrijft is van grote waarde voor zowel mensen die allemaal heel goed weten wat christelijk is en wat niet, maar ook voor mensen die het allemaal niet zo goed weten.
A
Geachte broeder, wat bijzonder dat je zo openhartig bent over je depressiviteit. Ook ik weet uit ervaring wat dit met name geestelijk met je doet, als je dienstbaar mag zijn in het werk van de Heere. Met de tekst van een bekend Opwekkingslied: Broeder, hou vol, want Hij Die ooit in jou een goed werk is begonnen, zal het voltooien tot de dag van Christus Jezus. Tip: Boek: Ik ben christen, waarom ben ik dan depressief? Een echte aanrader voor depressieve mensen. Te bestellen bij St. Middernachtsroep. Heel veel zegen toegebeden. Job 10:12
D
Hij trekt je uit zeer diepe wateren en zet dan weer je voeten op de rots.

Ik bid voor je.
Toon meer reacties (10)