herman
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

24 februari 2021 door Herman van Wijngaarden

Een dringende boodschap nu er even geen nieuws is over homoseksualiteit

Even geen nieuws rond het thema homoseksualiteit. De ophef over de vermeende homoverklaringen van reformatorische scholen hebben we achter de rug. We bereiden ons voor op de commotie die zal ontstaan als er een wet komt die ‘homogenezing’ verbiedt. Maar op dit moment dus geen nieuws. Een goed moment om aandacht te besteden aan oud nieuws: veel homo’s hebben het in hun gemeente niet makkelijk!

Ik haast me te zeggen dat er op dit terrein de afgelopen jaren veel verbeterd is. Soms is er wel degelijk positieve aandacht voor jongeren die ontdekken dat ze homo zijn. Als ik me beperk tot de reformatorische gezindte, denk ik bijvoorbeeld aan het Puntuit-filmpje van het Reformatorisch Dagblad, waarin een homoseksuele jongere op ontspannen manier zijn verhaal kon delen. Ik denk ook aan het gesprek dat ik, samen met een homoseksuele jongen, had met de kerkenraad van ‘zijn’ Gereformeerde Gemeente. Het was hartverwarmend om te merken hoe betrokken de ouderlingen reageerden en hoe ze vragen stelden. Ze wilden echt het verhaal van deze jongen horen.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Herman van Wijngaarden
- "Ik ben homo én ik doe homo, alleen tot een bepaalde grens"
- Herman van Wijngaarden schrijft open brief aan single homo's: "Men begrijpt ons niet meer en wíl ons niet meer begrijpen"
- Eerlijk gesprek over homoseksualiteit op refoscholen is bijna niet meer mogelijk
- "In het Nieuwe Testament heeft Jezus het meer over geld dan over seksualiteit"
- In de kerk lijkt het huwelijk de enige manier om gelukkig te worden
Meer over Herman van Wijngaarden »

Reacties

W
Dank Herman, voor deze wake up call. Jammer dat het nodig is. Goed dat je het gedaan hebt. Weet je gezegend.
@Jan Dircks Je hebt het grootste gelijk! Als kerkenraadslid zou mijn opstelling zijn: (1) homo’s moeten zich in onze ref. gemeente veilig en aanvaard weten (2) hun verlangens naar vriendschap kan ik meevoelen (3) we blijven zeggen, dat een homorelatie incl. de geslachtelijkheid niet naar Gods bedoeling is (4) zo’n relatie dus niet goed keuren of zegenen (5) hen pas onder tucht zetten, wanneer zij in állerlei opvattingen en gedragingen de Heer Jezus en Zijn Woord op afstand blijken te willen houden. (Deze zware tucht geldt álle kerkleden).
Het zou ook mooi zijn, wanneer elke reformatorische kerk deze pastorale houding zou overwegen (ik leen de bewoordingen uit een rapport van de ChristenUnie uit 2008): ‘Gelet op onze geloofwaardigheid inzake wat de Schrift zegt over homoseksualiteit blijft een beoordeling van een homoseksuele levenswijze van een gemeentelid relevant, maar zijn levenswijze zal niet (!) louter op zichzelf beoordeeld worden, maar altijd in relatie tot het geheel aan opvattingen en gedragingen, dat de Heer Jezus van elke (!) volgeling van Hem vraagt.’
Toon meer reacties (13)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen