Jeffrey Schipper
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

19 februari 2021 door Jeffrey Schipper

Het CGK-schip ligt op ramkoers: kerkscheuring op komst?

De christelijk-gereformeerde variant van de Titanic is op weg naar het Beloofde land. Maar het CGK-schip is in een hevige storm terechtgekomen. Een aanvaring met een ijsberg betekent voor tienduizenden landgenoten een traumatische ervaring: een kerkscheuring. Om een scheepsramp te voorkomen moet zo snel mogelijk worden ingegrepen.

Voor wie niet bekend is met de Christelijke Gereformeerde Kerken, we hebben het over een relatief groot schip met aan boord zo’n 74.000 christenen. Het aantal mensen met christelijk-gereformeerd doopbewijs is dus groter dan het aantal mensen met een seizoenkaart van Feyenoord. In tegenstelling tot andere schepen, trekken bemanningsleden zich niet terug op een eiland. Zo wordt er volop samengewerkt met broeders en zusters van het gereformeerd-vrijgemaakt en het Nederlands-gereformeerde schip. Van de overtuiging dat de eigen kerk slechts een klein stipje is op Gods kerkelijke wereldkaart, is iemand die zich christelijk gereformeerd noemt heel goed bewust.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

CGK-crisis vrouw in het ambt
- Pas in 2022 meer duidelijkheid over 'vrouw in ambt' in CGK
- CGK-brief met oproep tot eenheid door bijna tachtig dominees ondertekend
- Opnieuw onrust binnen CGK over vrouw in het ambt
- Koningskerk Deventer wacht niet op CGK-synode en stelt ambten voor vrouwen open
- Andries Knevel: "Voor het eerst weet de CGK het niet meer" - CIP Podcast
Meer over CGK-crisis vrouw in het ambt »

Reacties

Ondanks dat ik de materie onvoldoende beheers en slechts een gedeeltelijke kijk heb op deze gebeurtenissen, hoop ik van harte dat de vrucht van de Geest de overhand zal behouden. Ik wens mijn broeders en zusters in de Heere, oprecht sterkte en wijsheid bij de beslissingen die worden genomen. Wat zou Jezus in dezen hebben gezegd?
K
Een deel gelooft dat Paulus ons heel nauwkeurig en gedetailleerd regels heeft gegeven, hoe christenen moeten leven. En anderen wegen de woorden van Paulus dat "wij vrij zijn van de wet" en "alles is ons toegestaan" zwaarder.

Die discussie is niet nieuw en kwam al in de brieven van Paulus naar voren. Waarbij Paulus ons mee gaf dat een ieder moet handelen naar zijn eigen geweten, en wij niet op elkaar neer moeten kijken (laat staan afwijzen als broeder in het geloof) omdat men zich wel of niet aan bepaalde regels houdt.
D
Ik vind dat u nogal een rigoureuze kop boven uw artikel zet. Dit suggereert een noodsituatie in de CGK. En met dit artikel zwengelt u de discussie weer stevig aan. Ik denk dat niemand hierop zit te wachten. Zeker niet op weer een nieuwe kerkscheuring. C.I.P. bewijst met dit artikel de CGK geen goede dienst.
Toon meer reacties (24)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen