begraven
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

22 februari 2021 door Ds. F. A. J. Heikoop

Cremeren of begraven? Dit heeft de Bijbel hierover te zeggen

Het viel in de eerste eeuw na Christus de Romeinse geschiedschrijver Tacitus (±55 – ±120 na Christus) al op in zijn beschrijving van Joden: “Zij balsemen hun doden, liever dan ze te verbranden, volgens de Egyptische gewoonte en zij betonen daarbij dezelfde nauwgezetheid” (Historiën V, 5). Tacitus vertelt niet veel over de Joden van zijn tijd, maar juist dat afwijkende gebruik om te begraven viel hem op.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen
Klik hier om abonnee te worden van Israël en de Kerk

Reacties

F
Cremeren wordt in de Bijbel nogal eens geassocieerd met straf. Maar het overleden lichaam is geen afval dat opgeruimd moet worden. Juist door het te begraven kan er ook een geweldig getuigenis van uitgaan: het lichaam wordt gezaaid als een graankorrel om later weer in heerlijkheid op te staan! (1 Kor 15) Daarom is de keuze voor begraven een hele Bijbelse keuze.
B
Bij mij rijst de vraag ook, wat nu de N.T. onderbouwing is van Cremeren of begraven? Dat zie ik niet of nauwelijks terug in dit artikel. Persoonlijk kies ik duidelijk voor begraven, omdat ik ook denk aan de opstanding, als Jezus terugkomt. Een lichaam verbranden was in het O.T. een straf van God voor ernstige misdaden. Vanuit dat gedachtengoed denk ik ook dat in de ogen van God begraven beter is. Wie heeft meer

inzicht in deze materie? Ik ben wel benieuwd!
P
Uitstekend artikel waar veel mensen iets aan kunnen hebben. Jammer dat Kees daar zo moeilijk over doet.
Toon meer reacties (8)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen