Willem Ouweneel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

03 februari 2021 door Willem J. Ouweneel

Hebben evangelische christenen een ‘beter’ geloofsleven dan reformatorische christenen?

Vorige week verscheen het eerste deel van een nogal merkwaardig onderzoek van CIP.nl waarin het geloofsleven van diverse christelijke groeperingen ‘gemeten’ werd. De groeperingen varieerden van rechts-bevindelijk-gereformeerd tot rooms-katholiek en charismatisch. De centrale vraag in dit eerste deel was hoe ‘tevreden’ de ondervraagden waren over hun ‘geloofsleven’.

Als ik had moeten gokken, zou ik gedacht hebben dat de charismatischen het meest tevreden over hun geloofsleven zouden zijn (ze gaven zich inderdaad gemiddeld een 7,7) en de gergemmers het minst tevreden (inderdaad: gemiddeld slechts een 6,1). Dat kwam dus uit. Maar helemaal klopten mijn verwachtingen nou ook weer niet. Zo kwamen de hersteld-hervormden uit op 7,5 en de gereformeerde bonders in de PKN op 6,7. Dat zou ik eerder andersom verwacht hebben… Als iemand die ooit tentamenstatistiek heeft moeten doen, vraag ik: hoe significant zijn deze onderlinge verschillen eigenlijk? Is daar onderzoek naar gedaan?

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

CIP onderzoek: waardering geloofsleven
- Wat prof. dr. Van den Belt opvalt aan de geloofsbeleving van reformatorische christenen
- Jan Pool reageert op onderzoek geloofsbeleving: "Trap niet in de valkuil van het prestatie-evangelie"
- Onderzoek CIP.nl: Evangelische beweging meer tevreden over geloofsleven dan reformatorische gezindte
- Beleven mannen het geloof anders dan vrouwen? Huwelijkscoach geeft antwoord
- Laat ik mijn geloofsleven toch maar een 9 geven
Meer over CIP onderzoek: waardering geloofsleven »

Reacties

P
Dit gaat mij alles boven mijn pet. Het is zo eenvoudig . Wie in mij geloofd heeft eeuwig leven. Gewoon en eerlijk eenvoudig. Ik was niet waard een kind van God te zijn . Maar door zijn Zoon ben ik een kind van God . Dat is niet te meten in cijfers of getallen. Hij heeft mijn zonden op zich genomen . En ik heb beleden dat ik een zondaar was , en nu geen zondaar meer.
D
Inderdaad: het jezelf door de God van het heelal geliefd en geaccepteerd weten gaat boven alle menselijke beoordelingssystemen en hokjesmakerij uit!
W
Quote: Als het om de (theologische) diepte van de Schriftkennis gaat, voel ik mij meer neo-gereformeerd. En als het om de vreugde van de Godskennis gaat, voel ik mij meer evangelisch. En aangezien de meeste van deze vier deze laatste is, blijf ik toch maar gewoon evangelisch (mét een vleugje van al die anderen)…

Dus hoeveel heil heeft het reformatieve/calvinistische gedachtegoed gehad !?
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen