prosman
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

01 februari 2021 door Henk-Jan Prosman

Laat de kerk niet de zoveelste milieuclub zijn

Het is wat met dominees en het milieu. Het begon allemaal met de Engelse predikant Thomas Malthus.

In 1798 publiceerde hij zijn Essay on the Principle of Population. In dat boek betoogde hij dat overbevolking zou leiden tot voedseltekort en de uitputting van hulpbronnen. Die gedachte is sindsdien een constante in het ecologische denken. Omdat 'verhoogde mortaliteit' en geboortebeperking de enige manieren zijn om dit 'probleem' aan te pakken, heeft de milieubeweging steeds een anti-humane en antichristelijke inslag gehad. Het volk moest door dystopische visioenen overtuigd worden van de naderende catastrofe en tot 'moral constraint' gebracht worden en dat betekende vooral: geen kinderen krijgen.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Henk-Jan Prosman
- Ik ervaar groeiend ongemak met de opstelling van Kees van der Staaij
- Waarom ik als christen een zekere sympathie heb voor complottheorieën
- Wat dominee Henk-Jan Prosman mist tijdens deze coronacrisis
- Waarom dominee Henk-Jan Prosman bezorgd is over opzichtig anti-racisme
- Is het 'Baudet-evangelie' echt zo schadelijk als CGK-predikant ons wil doen geloven?
Meer over Henk-Jan Prosman »

Reacties

F
De primaire taak van de kerk is evangelieverkondiging, en zaken als milieubeheer zij n eigenlijk randzaken. Het milieu 'redden is een illusie: de aardbodem is vervloekt met de zondeval. Wat niet wil zeggen dat je niet zuinig op onze schepping moet zijn!
S
@Kees van der Vliet: de wereld negeert graag de belangrijke rol van christenen in het afschaffen van de slavernij etc. Eigenlijk is zelfs binnen eigen kring weinig bekend over William Wilberforce (Britse Rijk!), over de schrijfster van de Negerhut van Oom Tom en dat Martin Luther King een dominee was.Lewis heeft al lang geleden gezegd dat de kerk zich moet uitstrekken naar Christus en dan is ze de wereld ook nog eens tot zegen. Maar als zij zich gaat uitstrekken naar de wereld dan is dat een ander verhaal ;-)
N
Zouden de betreffende predikanten zelf het goede voorbeeld willen geven met eenvoudiger te leven door bijv. om te beginnen de helft van hun salaris in te leveren?
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen