Prof. dr. Van den Belt
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

01 februari 2021 door Geerten van Breugel

Wat prof. dr. Van den Belt opvalt aan de geloofsbeleving van reformatorische christenen

“Triest vind ik het niet, dat reformatorische christenen een laag cijfer geven aan hun geloofsleven”, zegt prof. dr. Henk van den Belt, hoogleraar Systematische theologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij reageert daarmee op het lezersonderzoek dat Rik.Marketing uitvoerde in opdracht van CIP.nl. “Maar als je aan ze vraagt wat voor cijfer ze aan Gods genade geven, hoop ik dat ze allemaal een tien geven.” 

Van den Belt stelt het lastig te vinden om harde conclusies te trekken op basis van het onderzoek. “Omdat CIP-lezers de enquête hebben ingevuld en er is gevraagd naar het ‘geloofsleven’ van de respondent. Dan heb je al een bepaalde voorselectie en het woord ‘geloofsleven’ betekent niet voor iedereen hetzelfde.” Toch herkent hij zich wel in het feit dat lezers die zichzelf tot de reformatorische gezindte rekenen, gemiddeld een lager cijfer geven aan hun geloofsleven (6,7) dan evangelische christenen (7,5).

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

CIP onderzoek: waardering geloofsleven
- Jan Pool reageert op onderzoek geloofsbeleving: "Trap niet in de valkuil van het prestatie-evangelie"
- Onderzoek CIP.nl: Evangelische beweging meer tevreden over geloofsleven dan reformatorische gezindte
- Hebben evangelische christenen een ‘beter’ geloofsleven dan reformatorische christenen?
- Beleven mannen het geloof anders dan vrouwen? Huwelijkscoach geeft antwoord
- Laat ik mijn geloofsleven toch maar een 9 geven
Meer over CIP onderzoek: waardering geloofsleven »

Reacties

Veel reformatorische christenen krijgen maar moeilijk over hun lippen dat ze kind van God zijn. en/of zij gered zijn en/of hun zonden zijn vergeven en/of zij eeuwig leven hebben. Ik heb daar persoonlijk heel veel strijd mee gehad. Maar door het vasthouden aan Jezus' woorden b.v.: "Voorwaar voorwaar (vast en zeker) Ik zeg u, wie mijn Woord hoort en in Hem gelooft, die Mij gezonden heeft, HEEFT eeuwig leven en komt NIET in het oordeel, want hij IS overgegaan UIT de dood IN het leven. (Joh 5 vers 24)
Als wij zeggen gelovigen te zijn, en dat met ons kerklidmaatschap bevestigen, doen we er goed aan om ons gevoel en ratio te verloochenen en aan te nemen dat wat Jezus van ons zegt. Wij zouden het aan iedereen willen moeten vertellen: Ik houd van Jezus. Want Hij is mijn Redder en Verlosser. Daarvoor moeten we echter vervuld worden met Gods Geest. En dat is wat veelal ontbreekt. Als wij blijven 'kwakkelen' doen we Hem verdriet. Hij leverde immers het bewijs op het kruis dat Hij van mij houd. Dat mag ik niet ontkennen.
D.V. a.s. zondag Avondmaal in onze gemeente. Anders dan mijn evangelische zusters en broeders vind ik een voorbereidingsweek nuttig met zelfbeproeving a.d.h.v. het klassieke formulier. Resultaat: kwaliteit geloofsleven niet 0, maar negatief. Juist daarom troostte mij de voorbereidingspreek met de oproep: Kom tot Mij, allen die vermoeid en beladen bent en Ik zal u rust geven. En juist daarom weet ik dat ik straks voor altijd even blij als mijn evangelische mede-geredden mag feestvieren tot eer van God en het Lam.
Toon meer reacties (8)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen