Dr. P. de Vries
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

28 januari 2021 door Jeffrey Schipper

Veel vraagtekens rondom onverwacht vertrek ‘Nashvilledominee’ Vrije Universiteit

Dr. P. de Vries steekt zijn orthodox-christelijke visie op huwelijk en seksualiteit niet onder stoelen of banken. Speelt dit mee bij zijn door de Vrije Universiteit (VU) aangekondigde vertrek? Dit is één van de vragen die zijn achterban bezighoudt nadat vorige week duidelijk werd dat De Vries, één van de initiatiefnemers van de Nashvilleverklaring, zijn werkzaamheden aan de VU per 1 september 2021 zal afronden.

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

De Vries is als docent Bijbelse theologie en hermeneutiek verbonden aan het Hersteld Hervormd Seminarium (HHS). De theologische opleiding van de Hersteld Hervormde Kerk wordt gegeven aan de VU. De Vries ervaart het als toenemende last om zijn werkzaamheden aan de VU en het HHS te verrichten, zo stelt het seminarie in een bericht op de website van de Hersteld Hervormde Kerk. “Het is dr. De Vries in toenemende mate zwaar gevallen om zich te bewegen binnen de kaders voor het academische debat en de daarbij behorende zorg voor de onderlinge verhoudingen. Dat betekent dat het meer om een proces gaat”, stelt de VU tegenover CIP.nl.

De timing van het vertrek en de summiere toelichting roepen tegelijkertijd vragen op. Zo is bekend dat de VU eind vorig jaar een klacht heeft ontvangen naar aanleiding van bijdrages op zijn eigen weblog. De docent Bijbelse theologie en hermeneutiek waarschuwt in artikelen herhaaldelijk voor de in zijn ogen verderfelijke ‘genderideologie’.

"De faculteit heeft dr. De Vries of anderen nooit een strobreed in de weg gelegd als het gaat om zijn opvattingen over huwelijk en seksualiteit."

Op de vraag in hoeverre de commentaren van De Vries met zijn orthodox-christelijke visie op (homo)seksualiteit een rol speelt, antwoordt de VU: “De faculteit heeft dr. De Vries of anderen nooit een strobreed in de weg gelegd als het gaat om zijn opvattingen over huwelijk en seksualiteit. De universiteit is een plaats waar standpunten kunnen worden ingenomen en onderbouwd en ook door anderen bestreden. Aan de faculteit zijn orthodox-christelijke visies daarbij evenzeer welkom als die van andersdenkenden. De enige voorwaarde is de bereidheid dat academische debat aan te gaan en daarbij mede zorg te dragen voor de onderliggende verhoudingen.”

Bekend is dat die verhoudingen ingewikkelder zijn geworden sinds De Vries in 2019 zijn naam verbond aan de Nashvilleverklaring. “We moeten ons geluid laten horen. Toen de nazi-ideologie zich opdrong, zwegen de kerken. Nu dringt de genderideologie zich op en zwijgen de kerken weer te vaak”, zei de emerituspredikant destijds. Naar aanleiding van deze uitspraken betuigde de docent spijt. Het gelijkstellen van ideologieën was nooit zijn bedoeling. Het ging de predikant om het zwijgen of met de stroom meegaan van de kerk. De VU voerde “een stevig en duidelijk gesprek” met De Vries. De VU maakt niet duidelijk in hoeverre het aanstaande vertrek van De Vries in verband staat met dit incident.

Tegenover CIP.nl laat dr. De Vries weten geen commentaar te willen geven over de reden van zijn vertrek. Hij voegt toe dat hij in academische context zijn geloofsovertuiging niet slechts als een geloofsvisie wil communiceren en op respectvolle wijze voor andersdenkenden wil blijven verkondigen dat de Bijbel de stem van de levende God is. Volgens De Vries is het de vraag in hoeverre hiervoor nog ruimte is op de VU.

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Reconstructie Nashvilleverklaring
- Hoofdrolspelers Nashvilleverklaring blikken terug: "In christelijk Nederland mag de waarheid niet meer duidelijk gezegd worden"
- Dit ging er mis bij de chaotische en overhaaste publicatie van de Nashvilleverklaring
- Legden twee CGK-hoogleraren een bom onder de Nashvilleverklaring? Een reconstructie met de hoofdrolspelers
- Vorig jaar brak een mediastorm los vanwege de Nashvilleverklaring: dit waren de hoofdrolspelers
- Waarom bezorgde christenen de noodklok luidden met de Nashvilleverklaring
Meer over Reconstructie Nashvilleverklaring »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
De Vries wil niet ingaan op de reden van zijn vertrek, maar vraagt zich wel af hoeveel ruimte er nog is om "op respectvolle wijze voor andersdenkenden wil blijven verkondigen dat de Bijbel de stem van de levende God is."

Dat laatste staat dus buiten het academisch debat. Maar het is ook niet de reden van zijn vertrek. Of toch wel?

"toenemende mate zwaar gevallen om zich te bewegen binnen de kaders voor het academische debat en de daarbij behorende zorg voor de onderlinge verhoudingen."
J
Welke christelijke theologische opleiding haalt het in zijn hoofd om ook maar één seconde te overwegen de opleiding van zijn toekomstige voorgangers en theologen bij deze instelling van `vrijzinnigheid annex onzinnigheid` onder te brengen.

Oeps, een heleboel?

Het lijkt het coronavirus wel!

Geen wonder dat het christendom al jaren aan het geestelijke infuus is aangesloten!

Met jaarlijks tienduizenden slachtoffers/afvallers tot gevolg.

En die ervan herstellen lopen levenslange geestelijke verminkingen op!
J
Het 'proces' houdt waarschijnlijk gewoon in dat door treiteren en negeren de bewuste persoon er vanzelf de brui aan geeft.
Toon meer reacties (4)