Piet vanMidden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

22 januari 2021 door Piet van Midden

Hoe Jona ons helpt om levensgevaarlijk wij-zij-denken te doorbreken

Ik woon in een dorp waarin koop- en huurhuizen door elkaar heen zijn gebouwd. We hebben dus geen pracht- of krachtwijken. Zelfs nauwelijks straten met alleen maar dure of goedkope huizen. Dat is misschien lastig voor bedrijven die op postcode selecteren en je verdiencapaciteit afleiden uit een code van vier getallen en twee letters en uit nog wat andere gegevens, maar verder is het alleen maar prettig. Vooral sociaal. We hebben geen overdreven wij-zij gevoel. Wij in de dure huizen met de mooie tuinen en zij daar in een doortochtwoning en een wildernis in de voortuin.

Wij en zij. Het kan je wereld maken en breken. Neem de gesloten scholen. Meer dan de helft van de basisschoolkinderen en die van het voortgezet onderwijs hebben gewoon heel dringend begeleiding nodig. Die moet dan door vader of moeder begeleid worden, die het zelf ook niet snapt. Onze kinderen boffen dat ik natuur- en scheikunde leuk vind en mijn vouw Nederlands en wiskunde. Maar in het algemeen holt het niveau achteruit. Een nieuwe onderscheiding is geboren. Wij die het ons veroorloven kunnen hulp in te huren of die er zelf nog wat van weten. En zij die soms geen idee hebben waarover het nog gaat; ondanks de mogelijkheid toch naar school te komen.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Piet van Midden
- Een les uit de coronacrisis: ik laat me nooit in een woonzorgcentrum opsluiten
- In de kerk is de verliezer de winnaar
- Wat de Nederlandse sneeuwpret tot ons te zeggen heeft
- De rek is eruit: een indringende oproep aan 'coronaminister' Hugo de Jonge
- Je moet een vreemd gevoel voor humor hebben om tot een avondklok over te gaan
Meer over Piet van Midden »

Reacties

J
Sinds de schepping leven we in de wereld van de nullen en de eene.

Zij, die niets van Hem moeten weten en zij die bij die ENE willen horen.

Ons grote geluk is, dat HIJ wel vindt dat de mens ertoe doet. Hij laat niet varen het werk dat HIJ in den beginne is gestart.

De mens is sociaal, maar dat houdt in, dat ik pas gelukkig ben als mijn ziel terugkeert tot, zich hecht aan en blijft in HEM.

Dan is er Shalom, of te wel harmonie, rust, vrede, geborgenheid, etc.
c
Haha @Kees je lijkt wel op Jona. Hoe jij over de mensen van de protestantse orthodoxie praat. En met echtscheiding heb je wel een punt. Scheiden wordt steeds meer als een normale uitweg gezien als er problemen zijn. Maar we zeggen toch altijd graag: wat zou Jezus doen!! Nou kijk naar zijn vriendschap. Alle discipelen waste hij hun voeten Judas de verrader, Petrus 3x verloochende en de rest laat hem in de steek. En na het wassen zei Hij: was elkaars voeten. Om je totaal te vernederen, om een ander te dienen. En ook toe te passen bij wij-zij.
K
De houding van Jona doet mij denken aan de protestantse orthodoxie. Overtuigd zijn dat enkel zijn die het ware zaligmakende geloof hebben gered zullen worden, maar eigenlijk niet of nauwelijks geven om het zielenheil van al die mensen buiten de kerk. Wel druk maken over wat er binnen de kerk gebeurd, maar wat er (naar eigen overtuiging) gebeurt met mensen buiten de kerk, daar is bar weinig zorgen om. Als men zich al druk maken is het over 2% homohuwelijken. Het veel hogere percentage echtscheidingen boeit al niet meer. Laat staan hun zielenheil
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen