Belder
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

19 januari 2021 door Ds. J. Belder

Een goed gevoel is doorslaggevend, ook in christelijke kringen

Maken wij seksualiteit belangrijker dan die is? Een prangende vraag. Ik kwam hem tegen in het vuistdikke boek van de Leidse rechtsfilosoof Andres Kinneging, ‘De onzichtbare Maat. Archeologie van goed en kwaad’. Zijn antwoord? Ja.

Zijn Opus Magnum las ik met grote belangstelling. Niet altijd gemakkelijk te volgen, maar zeker tot nadenken brengend.

Waar gaat dit boek over? Kort gezegd: over botsende mens- en wereldbeelden. Over de grote scheiding die Verlichting en Romantiek aanbrachten in de Europese geschiedenis en die bij ons pas explodeerden in het revolutiejaar 1968. Vrijheid en gelijkheid werden de leidende beginselen. Vrij zijn van iedere dwang en drang werden het grote ideaal en streven. Weg met de kerkelijke en religieuze intolerantie van eeuwen. De afbraak van de Kerk, het oude normen- en waardenpatroon en van de bestaande instituties, ging ongekend snel. De kerken bewogen mee. Vooral de grote verbanden. Zo hoopte men het kerkvolk te behouden, maar de kerken liepen daarna nog harder leeg. De Synodaal Gereformeerden gunden ieder zijn eigen waarheid.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Ds. J. Belder
- Niet-gevaccineerden dreigen de zondebokken van de samenleving te worden
- Het anti-welkomstcomité in Harskamp: slechte reclame voor ons 'christelijk' dorp?
- Wat de triomf van de Taliban tot ons te zeggen heeft
- Europa sluit zich af voor het evangelie: hoe nu verder?
- 'Speciale diensten' voor gevaccineerden: moeten we dat willen?
Meer over Ds. J. Belder »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

(12:28) Ds. Latzel moet in de Bremer kerk voluit kunnen blijven zeggen wat naar zijn diepste verstaan de Bijbel zegt over homoseksualiteit. Deze broeder moet m.i. nog wel leren om dit liefdevoller te doen, niet provocerend, maar pastoraal. Na de door hem aangeboden excuses had de BRD voor hem moeten opkomen. Latzels excuses hadden ook voor de demonstrerende homoactivisten genoeg moeten zijn. Jammer. Laten zij en Latzel een keer met elkaar rond de tafel gaan zitten.

Voor ik het vergeet: een goed artikel van ds. Belder!
C
Kees van der vliet weet eigenlijk veel ,lijkt ...wel.

Die losse teksten lezen en weten wie ze gesproken heeft,blijken het toch geen losse teksten te zijn.????
Goed artikel, hoeveel christenen lezen nog God's woord elke dag. Zoals in een ander artikel staat is de bijbel vol met patronen. Alleen om die te ontdekken met de Heilige Geest, Dat kost je tijd. En natuurlijk mag je eigen ontspannen maar als God er maar afkomt met 5 min per dag dan wordt het lastig om een losse tekst te verbinden met andere teksten. En zoals de uitdrukking :door de bomen het bos niet zien. Er zijn ontelbaar boeken en YouTube filmpjes van internet waardoor de bijbel waar het echt om gaat weggedrukt wordt.
Toon meer reacties (5)